Свържи се с нас

Култура

„Българската слава и Голгота“

Показват пленено турско знаме от Балканската война …

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По повод 100-годишнина от Първата Балканска война, Регионалният исторически музей в Габрово представи изложбата „Българската слава и Голгота“. Нейн автор е Добромир Търновски от РИМ – Габрово и се организира съвместно с Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Исторически музей – Севлиево.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Изложбата обединява усилията на институциите в това какво те са съхранили и събрали като спомен от участниците в събитията. Една малка част от тях са представени в тази изложба, за да не се забравя споменът от тези събития разтърсили Балканския полуостров и предначертали за години напред политическата му карта“, коментира Добромир Търновски.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За пръв път в залите на РИМ – Габрово се експонира пленено турско знаме в боевете при Булаир. Показани са и много документи и снимки на габровци участвали в тази война. Особен интерес представляват дневниците на Иван Владимиров Владов, д-р Петър Недевски, Стефан Добрев, оригиналният ръкопис на пиесата „Пред Одрин“ на Неделчо Бенев. Всички те за пръв път се представят пред габровска публика.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Централно място в експозицията заема и един порцеланов супник принадлежал на героя от войната севлиевеца генерал – лейтенант Никола Генев, прочул се като командир на Македоно –  Одринското опълчение. Изложбата „Българската слава и Голгота“ разказва и за един други събития последвали блясъка на победите при Генчекли, Селиоу, Лозенград, Люлебургаз, Булаир, Одрин, които също трябва да помним.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Макар и на кратко са представени и моменти от Втората Балканска война, наречена така от историците, но за българския народ тя си остава Междусъюзническа. Една война, в която България воюва на практика срещу всички останали народи на полуострова оставяйки тъжен спомен в нашата народопсихология, сподели още нейният автор.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица