Свържи се с нас

Любопитно

Най-честите грешки на родителите

Въпреки различните похвати на възпитаване, 5 грешки не трябва да се допускат

Published

on

Снимка:flickr.com

Снимка:flickr.com

Правилното възпитание на младежите е важна част от тяхното детство. Всеки родител постига това по различен начин, но винаги могат да се допуснат грешки при „обучението“ на младия наследник. От MegaLife.bg ви представят най-честите грешки на родителите.

Да се карат пред децата

Скандалите между родителите никога не трябва да стават пред децата. Това винаги води до сериозни емоционални травми у младежите и на по-късен етап те са склонни да проявят агресивно поведение. Никой родител не би искал това. За да предотвратите неприятните последствие, не се карайте, когато знаете, че детето може да ви чуе.

Да обличат децата си

Разбира се, още от ранна детска възраст е полезно да оставите децата си сами да решат какво да облекат. Дори и да изберат най-неподходящия тоалет за конкретен повод, стимулирането на взимане на собствено решение е една чудесна подготовка за по-късния живот на младежите. По този начин се развива самостоятелността, а и детето успява да открие своите предпочитания и желания по-бързо.

Да заповядват на децата си

Никога не е препоръчително да заповядвате на децата какво да правят. Ако искате нещо да бъде свършено, трябва да създадете у младежа чувството, че той желае да го направи. Помолете учтиво или поискайте помощта им по начин, по който те ще се чувстват значими.

Да не им дават достатъчно отговорности

Когато децата пораснат, е необходимо да бъдат научени, че невинаги ще има кой да се грижи за тях. Препоръчително е да възлагате различни отговорности на подрастващите, с които те биха се справили лесно. В началото може да започнете да вършите домашните задачи заедно с тях, а след това да ги оставите сами. Миенето на чинии, почистването, сгъването на дрехи могат да се превърнат в занимание, което ще научи децата да поемат отговорност и да бъдат полезни.

Да удрят децата си

Възпитанието чрез удари и шамари никога не е било смятано за полезно. Виждайки насилието, което им се прилага, децата развиват чувството, че то е необходимо за справяне с проблемите. Насилието развива чувство на агресивност и насилие у подрастващите. Затова избягвайте да удряте децата, а вместо това използвайте други начини за справяне с непослушните малчугани. Говоренетo с тях и обясняването на проблема е едно добро решение.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица