Свържи се с нас

Крими

Протестите: хората, политиците, лидерите

Published

on

снимка: manager.bg

По традиция у нас есента е бременна. С очакване за бурни протести.  Този път прогнозите са почти аполиптични.  Най-вече заради новите цени на тока, на горивата и цените на дребно на стоки, услуги и хранителни продукти от първа необходимост.
Най-вероятно анализаторите имат основание. Четвъртата година от мандата е трудна за всяко българско правителство. Така беше през 2009 година, когато бурни студентски протести, чийто пик бе на 14 януари, нажежиха да червено общественото пространство.

Друга съществена причина, за да очакваме гореща есен, е струпването на редица важни събития: изборът на ново съдебно правителство, развръзката на българо-руските газови и атомни отношения, която предстои в края на годината, неизбежните рестрикции и непопулярни мерки при приемането на бюджета за идната година. Мерки, които вероятно ще разочароват големи социални групи и съсловия, като например военните и служителите на реда.

Може да се каже, че протестите вече започнаха. Дългосрочната кампания на Движение „ДНЕС” срещу новите правила за паркиране в столицата, макар проведена в никаквото августовско-септември време, беше ранен тест доколко е сух барута.  Ако сега, в средата на септември, човек прегледа календара на различните фейсбук групи, които се готвят да изведат хора на улицата, ще види, че той е доста наситен. И започва още днес в 17 часа пред Президентстово, където се събират участниците в няколко групи, обединени срещу новите цени на тока, парното и горивата.

За разлика от други, по-далечни време, днес евентуалните протести и напрежението около тях будят тревога не само сред управляващите. Има основание за безпокойство и опозицията. Дотолкова, доколкото сред червения електорат цари униние, а синята магия отдавна е престанала да хипнотизира жителите на големите български градове.  Нормално е да бъде притеснен и така нареченият обикновен човек.  Когато няма авторитети, когато различните видове протести нямат политически изразител, тогава ситуацията става неясна. И в някаква степен дори опасна.  Със сигурност ще се намерят лидери сред различните социални и професионални групи, които да изведат хора на улицата, но пък едва ли ще са достатъчно авторитети, за извършат по-трудното. Да осигурят завръщането на хората по домовете и навлизане на протестите в делничното русло на преговорите.

Не искам да бъда лош пророк и не вещая непременно най-лошото тази есен. Но ако така продължават нещата у нас, ако не е тази есен, ще е следващата, ако не е тя, ще е по-следващата. Ако перифразирам заглавието на един доста награждаван български игрален филм – напрежението е голямо и спасението дебне отвсякъде.

Но освен протестиращите и политиците, които са от другата страна барикадата, има още една важна социална група. Тя е концентрирана в малкото независими медии, в авторитетните тинк-танкове в средите на опозиционно настроени независими интелектуалци. В тази група знаят за какво става дума. В нея следят внимателно съветите, които идват от Брюксел, и ината, с който правителството им се противопоставя. Пак там вече тече оценката на изминалите години. Не на тези, които бележат мандата на правителство, а далеч назад, още от зората на така наречения преход. В тази група диагнозата на болното ни общество вече е поставена. В нея публичният език става все по-остър, а идеите – по-радикални.  Проблемът е, че между тази влиятелна група и политическите партии отдавна няма  работеща връзка. Между тях има ничия зона, овладяна отдавна от клакьорите на всяко мнозинство и на всяко негово правителство.

Все пак, тъкмо голямата група на хората, които вече са поставили диагнозата и лидират общественото мнение, може да се окаже най-важният фактор. На фона на самоизолацията и нулевия авторитет на политическите партии, тази група е единствената, която би могла да повлияе на протестите, да внесе необходимата конструктивност в идеите, да обърне отрицанието в градивна енергия, да усили синергетичния ефект между разнородните искания, да поддържа по-далечния прицел и точката на хоризонта, достигането на която финализира усилията.

Дали това ще се случи, аз не мога да кажа. Знам обаче, че ако есента бъде гореща, друга надежда няма.

Автор: Пламен Даракчиев

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Габровско

Published

on

Акцията се проведе вчера, като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са били общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта. Издирено е 1 лице.

Съставени са били 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения. Разкрити са 9 престъпления. Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства. Задържани са 6 лица.

Криминалисти от габровската полиция задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8 грама пико; 2,4 грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

Около 16.45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено, че той е придобил и държи в себе си близо 2 грама марихуана.

Близо час по-рано, в 15.30 часа в севлиевския ж.к. „Д-р Атанас Москов“ бил спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено било, че момчето придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин.

Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово били намерени 10 куб. метър дърва за огрев „, немаркирани с контролна горска марка.

В 13.40 часа в района на село Ловнидол бил спрян за полицейска проверка лек автомобил “Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка било установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица