Свържи се с нас

Новини

Национална екоинициатива „Узана 2012”

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В дните от 15 до 23 септември, включително, в местността Узана край Габрово ще се проведе Национална екоинициатива  „Узана 2012”. Инициативата се организира за трети път от Община Габрово със съдействието на спортен клуб „Орловец-Екстремум”, футболен клуб „Янтра-Габрово”, колоездачен клуб „Исполин” – Габрово, природен парк „Българка” и Сдружение за устойчив туризъм „Узана”.  Значителна част от средствата за цялата изява са осигурени от общинската Програма за развитие на туризма за 2012 г.

Идеята на екоинициативата е всяка година да има различен тематичен обхват на спортовете, които предлагат възможности за активен отдих в съхранена природна среда чрез щадяща и неагресивна спортна дейност. Програмата през тази година предвижда три спортно ориентирани акцента: спелеонадпревара за географско позициониране на пещери, колоездачен маратон и футболен турнир за деца.

Припозната от години като територия за велоспорт, тази година местността Узана ще посрещне участници от цялата страна в състезание по планинско колоездене тип XC-маратон. Основен организатор на събитието е колоездачен клуб „Исполин” – Габрово. От клуба уточняват, че то е своеобразно продължение на станалото популярно велорали, което се провеждаше през последните години. Същността на състезанието не е променена, а само някои детайли, както и наименованието, тъй като е било необходимо синхронизиране с изискванията на Българския колоездачен съюз. Това от своя страна ще даде възможност за вписването на колоездачната изява в националния спортен календар на съюза.

Програмата на „Узана 2012“ може да видите тук. Технически подробности за състезанието по планинско колоездене и пълният комплект документация за участие можете да намерите на http://100.ispolinbg.com/, лице за контакти – Николай Петков, GSM: 0878 46 72 66; e-mail: ntf@ispolinbg.com  , Колоездачен клуб „Исполин” – Габрово.

За първи път тази година в местността Узана ще се проведе спелеонадпревара по географско позициониране на пещери. Организатор e спортен клуб „Орловец-Екстремум” – Габрово, чиито членове неведнъж са участвали в обществено значими прояви за празници на град Габрово. Мястото е избрано неслучайно. Въпреки че няма големи пропасти и пещери, районът е карстов, наситен със скални образувания от пещерен тип и условията за провеждането на такова състезание са отлични. Идеята на пещерняците е то да има и изследователски характер, тъй като местността Узана попада в рамките на екологичната мрежа Натура 2000, а до момента в страната ни не е провеждано събитие от такъв тип.

Технически подробности за надпреварата по географско позициониране на пещери и пълният комплект документация за участие можете да намерите на http://www.orlovec-extremum.org , лице за контакти – Мартин Марков, GSM: 087/7257946, e-mail: orlovec_extremum@abv.bg, Спортен клуб „Орловец-Екстремум” – Габрово

Още един спорт се вписва за първи път през тази година в Националната екоинициатива на Узана. Футболен клуб „Янтра-Габрово” организира футболен турнир за деца за купа „Узана”. Срещите ще се играят на новоизграденото футболно игрище на една от туристическите бази в местността, а в състезанието ще участват отбори от цялата страна. Макар и отскоро създаден, футболният клуб вече има сериозно присъствие в спортния живот на града ни, включително с изяви и в чужбина. Желанието на организаторите е турнирът да стане ежегоден, за да се използват максимално всички възможности за спортуване и организиране свободното време на децата ни. Лице за контакти с футболния клуб: Пламен Илиев, GSM: 0878 46 20 91.

Организаторите са подготвили и съпътстваща програма. За всички желаещи е предвидено изкачване на връх Исполин /1523,4 м/ – най-високият връх в Шипченския дял на Стара планина /пеша или с велосипед/, катерене по катерачна стена и спускане с „тролей”, както и лагерен огън до Посетителски информационен център „Узана”. Предлагат се и възможности за пешеходен преход по екопътека „Узана”, а за гостите на град Габрово – посещение на културно-исторически забележителности в община Габрово.

Дейностите от Националната екоинициатива се провеждат и във връзка с Европейската седмица на мобилността /от 16 до 22 септември/, която тази година е под мотото „В правилната посока“. България се включва за девети пореден път, а град Габрово е един от градовете, които се присъединяват към тази инициатива.

Лице за контакти при необходимост от допълнителна информация за Националната екоинициатива: Силвия Иванова, GSM 0898 55 85 25; 0884 51 35 85; e-mail: uzana1@abv.bg .

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица