Свържи се с нас

Новини

Почти 14 хиляди гости дойдоха на Етърския панаир

Published

on

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

В неделя приключи Десетото издание на Международния панаир на народните занаяти, който беше под патронажа на г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание на Република България. Той се организира от Министерството на Културата, Община Габрово и  Архитектурно – етнографски комплекс „Етър”. Тази година броят на посетителите е повече от рекорден. В рамките на четири дни почти 14 хиляди гости разгледаха панаирното изложение. Така 2012 г. се наблюдава ръст с около 1000 души спрямо миналата. Новината съобщи Петя Бонева от „Етъра“.

снимка: АЕК „Етър“

Над 80 майстори от цяла България взеха участие в панаира. Те представиха най – разнообразни традиционни български изделия пред посетителите на комплекса. В дните на панаирното изложение се включиха и чуждестранни майстори от Хърватия, Сърбия, Румъния,  Македония и Италия, които впечатлиха гостите с характерни за съответната страната занаяти.

Съпътстващо събитие на Панаира беше Международната научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“, в която за първи път участие взеха страните Сърбия, Хърватия и Македония.

Панаирните дни бяха съпроводени с богата фолклорна програма. В нея участие взеха Калоферските гайди, „Капански ансамбъл“ – гр. Разград, „Северняшки ансамбъл“ – гр. Плевен, ансамбъл „Бакаджик“ – гр. Ямбол,  ансамбъл „Габровче“ и представителен Духов оркестър „Габрово“.

снимка: АЕК „Етър“

На специално организираната Вечер на майстора се обяви победителят в Майсторската надпревара „Плъсти. Компетентно жури прегледа изработените предмети на участниците и присъди голямата награда- Сребърна хлопка, почетен диплом, парична награда и право на изложба – базар в музея през 2013г. на Пенка Ставрева от с. Първенец, обл. Пловдив за цялостно представяне и познаване на традициите в работа с плъсти.

Чрез Десетия Международен панаир на народните занаяти посетителите си припомниха не чак толкова разпространения занаят плъсти. Нека да се опитаме да го съхраним и за бъдещите поколения.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица