Свържи се с нас

Новини

Социалното напрежение сред служителите на МВР нараства

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„През последния един месец сред служителите в МВР се наблюдават индикации за назряващо социално напрежение. Източник на това са  отправени искания от страна на част от синдикалните организации в МВР и последващата реакция на членове на правителството и политическия кабинет в МВР.“ Това заявяват от Синдиката на служителите в МВР в разпространена декларация до медиите в страната.

„В тази връзка и в следствие на развиващата се полемика и задочен диалог, Синдикатът на служителите в МВР (ССМВР) има моралното задължение да вземе отношение и да декларира публично своята позиция.

 ССМВР е една от младите синдикални организации в МВР, но още от своето учредяване заема своето подобаващо място в социалния и синдикален живот в системата на вътрешното министерство, като един надежден и диалогичен гарант, осъществяващ дейност в защита на трудовите, социално-икономическите и синдикални права на служителите в МВР.

На тази основа ССМВР е последователен и целенасочен в действията си социален партньор, като изпълнява стриктно заложеното в устройствените си документи, решенията на върховните и управителни органи на синдиката и споразуменията и договорите, по които е страна.

ССМВР изразява задоволството на своите членове от факта, че най-после усилията ни се увенчават с известен успех по отношение продължителните ни опити да сближим позициите на отделните синдикални организации в МВР за създаване на атмосфера, в която синдикатите да се обединят в единна позиция по важните въпроси със социален и синдикален аспект.

В същото време членовете на ССМВР изразяват искрената си надежда, отправените искания и последващите действия на част от членовете на синдикалните организации в МВР да не са пореден опит да се прикрият вътрешносиндикални проблеми и борби за влияние или да са плод на извънсиндикалната ангажираност на някой от представителите на ръководствата на въпросните синдикати за провокиране на социално напрежение. Синдикатът ни няма да толерира и подкрепя подобни опити за извличане на съмнителен дивидент, което да става на гърба и за сметка правата и интересите на служителите в МВР и синдикалната дейност.

Синдикатът на служителите в МВР е декларирал многократно и в съответствие с целите и устава на организацията, че е готов по всяко време активно да участва във всички форми на социален диалог и обсъждане на разумни предложения и искания, които се отнасят до защитата на трудови, социално-икономически и синдикални права на служителите в МВР, и в частност на своите членове.

Настоящата обстановка не дава основание на ССМВР да се отклонява от своята последователна дейност и организацията ще подкрепи всички справедливи искания, които биха довели до подобряване на условията на труд и социално-икономически статус на служителите в МВР.

По най-категоричен начин препотвърждаваме, че защитата на правата и интересите на нашите членове и служителите в МВР ще протича при стриктно спазване на нормите на закона, договореностите и добрия тон, като се придържаме към използването на всички допустими средства за отстояване на нашите позиции.

В никакъв случай синдикатът няма да се ангажира в договарянето на нови социални придобивки и промени в политиката на доходите, ако това бъде обвързано или извършвано за сметка на съществуващи вече социални права и придобивки, или редуциране в негативен план на параметрите им по отношение служителите в МВР.

Не на последно място изразяваме и споделяме мнението на нашите синдикални членове, че правителството и политическото ръководство на МВР са длъжници на служителите от вътрешното министерство по отношение политиката на доходите, след като официалните данни за инфлацията в страната, от последното индексиране на доходите на служителите в МВР / 01.01.2009 г./, до края на август, 2012 г. сочат завишаване с 10 пункта.

На фона на всичко изброено в настоящата декларация, членовете на Синдиката на служителите в МВР очакват и призовават ръководството на МВР в най-скоро време да пристъпи към официални преговори със социалните партньори по наболелите въпроси, като в преговорите се включат и експерти на финансовото и социалното министерства“, допълват още от Синдиката на служителите в МВР.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица