Свържи се с нас

Култура

10-ти Международен панаир на народните занaяти в „Етърa“

Панаирът ще бъде под патронажа на Цецка Цачева. Организатори на събитието са Министерството на културата, Община Габрово, Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ – Габрово

Published

on

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

Архитектурноетнографски комплексЕтър Габрово организира десети Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе от 6 до 9 септември. Панаирът ще бъде под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България Цецка Цачева.

В тазгодишното издание на Панаира участие са заявили повече от 80 майстори от страната и чужбина. Те ще представят различни занаяти: грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Засилено ще бъде и чуждестранното присъствие: от Хърватия ще има майстор на тамбури, от Сърбия – папукчия, майсторите от Румъния ще се занимават с обработка на дърво, бродерия, ще изработват бижута от мъниста, кукли с народни носии и традиционни чанти, от Словакия ще правят цветя от хартия, Босна и Херцеговина ще се представят с ковачество и Италия със сладкарска кулинария.

снимка: АЕК „Етър“

Майсторската надпревара тази година ще е в изработване на изделия от плъсти. Това е вид тъкан, която не се тъче и не се плете – вълна, която предварително се измива, изчиства, разчепква и обработва. В продължение на четири дни 7 майстори на плъсти от София, Пловдив, Варна и Бургас ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. В традиционната „Вечер на майстора“ ще бъде обявен победителят в състезанието, който ще получи голямата награда – „Сребърна хлопка“, право на собствена изложба – базар на панаира през следващата година, парична награда и почетен диплом.

На 6 септември 2012 г., от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезание Гайтанджийство, Миглена Терзиева от гр. Търговище, ще открие своята авторска изложба базар в изложбената зала в АЕК „Етър“.

снимка: АЕК „Етър“

Съпътстващо събитие на Панаира е Международната научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“. Тя ще бъде осма поред и ще се проведе на 5 септември. В нея над 50 специалисти от страната и чужбина ще представят своите научни изследвания. Досега са представени около 450 научни разработки на различни специалисти от областта на археологията, праисторията, средновековието, възраждането и по-новата история. Доказателство, че конференцията се е утвърдили като такава е големият интерес от страна на чуждестранните специалисти – за първи път участие ще вземат страните Сърбия, Босна и Херцeговина, Хърватия, Македония и Словакия.

снимка: АЕК „Етър“

Атрактивни за посетителите през панаирните дни са демонстрациите на домашни занятия, характерни за района на Централен Балкан – печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене с гайтан, плетене на кошове и плетене с царевична шума (беленица).

Посетителите ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която г-жа Цецка Цачева ще открие на 6 септември от 11.30 ч. Тя ще продължи четири дни. В нея участие ще вземат  уникалните Калоферски гайди, едни от най – добрите професионални състави в страната – „Капански ансамбъл“ – гр. Разград и „Северняшки ансамбъл“ – гр. Плевен. За първи път ще има представяне на автентичен фолклор от ансамбъл „Бакаджик“ – гр. Ямбол. На сцената ще се изявят носителите на много награди в страната и чужбина – Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ и представителен Духов оркестър „Габрово“.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица