Свържи се с нас

Новини

Община Габрово с нов заместник – кмет и секретар от октомври

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От 1 октомври Община Габрово ще има нов заместник – кмет и секретар. Това съобщи днес на брифинг кметът на Габрово Таня Христова. Зам. – кметът, който ще покрива ресора свързан с организиране, координиране на работата по всички проекти, включващ две функции свързани с култура, образование и организиране функциите на Общината по провеждане на обществени поръчки ще попадне във възможностите на г-жа Нела Рачевиц, която досега заемаше поста директор на Национален парк „Централен Балкан“.

„Убедена съм и предвид спецификата на голяма част от проектите компетенциите, контактите и възможностите, които г-жа Рачевиц има и образователният й ценз ще позволят тези контакти и възможности да бъдат продължени, както с Министерството на околната среда и водите, така и с другите институции в страната и чужбина. Тя е наистина човек, който е припознат не само в рамките на страната, но и извън тях. Това е човекът, който ще се включи в екипа, с който ще работим за това Община Габрово да стане все по-добра, по-прозрачна и все по-ангажирана с качеството на всички инициативи „, каза Таня Христова по отношение на новия член от ръководния си екип. По думите на кмета преговорите с г-жа Рачевиц са започнали в края на месец март, като за постигане на крайния резултат не са били използвани нерегламентирани подходи, за да бъде убедена и единственото, което е било направено е да бъде запозната с множеството проекти и ангажименти, който трябва да се изпълняват.

Заместник-кмет по строителните дейности със сигурност ще има, като към момента кметът на Габрово е в диалог с няколко лица, но не пожела да сподели имената им пред местните журналисти.

От 1 октомври функцията на секретар на Община Габрово ще бъде поета от Полина Тихова. Към момента тя изпълнява функциите на главен вътрешен одитор в Общината. „Това е един изключително добър специалист, познаващ нормативната уредба, комуникативен, достатъчно взискателен  и надявам се справедлив по отношение на ефективната и качествена работа на администрация на Община Габрово. Надявам се, че след известно време често срещата квалификация за сърдитата габровска общинска администрация ще бъде заменена с това, че общинска администрация е ефективна и усмихната. Рано или късно това ще бъде постигнато. Хората, които работят в администрациите трябва да бъдат вежливи, търпеливи и усмихнати, което не означава, че трябва да бъдат милостиви по отношение на услугите. Работата на секретаря е доста тежка и трудна задача, и съвместно с мен, като ръководител ще положим максимални усилия наистина администрацията да се променя, да се чувства удовлетворена и да се идентифицира с това, че работи за престижната институция Община Габрово“, каза още кметът Христова.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поздравление от Силвия Кръстева за Деня на доброволеца

Published

on

Уважаеми доброволци,

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца! Всички Вие, които доброволно подавате ръка в труден момент от живота, сте хора с големи сърца и хора за пример. Пожелавам Ви да бъдете най-вече здрави и добротата, която носите в себе си никога да не Ви напуска. Всички ние вярваме в доброволчеството и неговата хуманна кауза, затова то винаги просъществува.

Тук е мястото да изкажа своите най-искрени благодарности на доброволците от Доброволното формирование – Трявна, които неведнъж са доказали, че могат да работят рамо до рамо и активно да участват в преодоляването на предизвикателствата, свързани с бедствия и аварии и кризисни ситуации на територията на Община Трявна. Помощта Ви е безценна и Ви уверявам, че трудът Ви наистина допринася за подобряване капацитета на защита на местното население.

На този ден Ви желая, на всички Вас, да не спирате да заразявате хората с дейността си, превърнала се във Ваше призвание. Да давате по-голяма гласност на доброволчеството, за да увлича със себе си нова и свежа подкрепа. Защото така доброто ще продължава да се случва.

Благодаря Ви и знам, че най-голямата награда за Вас винаги ще остане щастието в очите на хората, което е достатъчно да стопли сърцето на всеки доброволец. Честит празник!

С уважение,
Силвия Кръстева Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица