Свържи се с нас

Любопитно

„Странна треска“ завладя Дряново

Published

on

През месец август град Дряново беше завладян от странна треска. Граждани споделиха, че усмихната група младежи обикаля из града и прави снимки, задава странни въпроси на хората за опазването на околната среда и им подарява изрисувани торби за многократна употреба. Но не…. това не е нов вид лудост. Това са участниците в проект „Промяната отвън, започва отвътре”- младежки обмен организиран от Фондация „Оренда”- Варна, промотиращ здравословния начин на живот и опазването на околната среда.

Проектът срещна 21 активни младежи между 15 и 25 години от Румъния, Полша и България. „Лудостта” продължи 6 дни между 12 и 18 август и включи няколко „странни симптоми”. Участниците по собствена воля и с усмивка на лицето взеха участие в множество дейности, сред които – беседи, дискусии, ролеви игри, симулации, рисуване върху еко- торби, изработване на полезни вещи от рециклируеми материали, поход в планината и спорт на открито.

По време на обхваналата ги „треска” те научиха много нови неща за други държави и култури, за здравето и как да го опазим, за заплахите за околната среда, как да се справим с тях , а също и за себе си.

Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие” на ЕС, като полученото финансиране бе в размер на 8232 евро. „Промяната отвън, започва отвътре” e младежки обмен насочен към осъзнаване на ролята на здравословния начин на живот и опазването на околната среда като път към по- добро бъдеще за индивида и за човечеството като цяло.

В условията на все по-заседнал начин на живот, стрес, затлъстяване в индивидуален аспект и глобалното затопляне, замърсяването на околната среда в глобален мащаб, младите хора са бъдещето и надеждата за промяна. С това бе свързана и основната цел на проекта – да мотивира младежите да водят здравословен и активен начин на живот, да осъзнаят нуждата от грижа за физическото си здраве и жизнена среда, за да има утре.

Групата взе участие в разнообразни дейности, целящи да провокират тяхното мислене , креативност и ангажираност. Бяха проведени симулативни игри, уъркшоп за разработване на инициатива за преодоляване на зависимости, уъркшоп за изработване на полезни вещи от рециклирани материали , рисуване върху еко- торби, спорт на открито. Бяха приложени следните методи: беседи и дискусии, ролеви и симулативни игри, презентации, работа в смесени групи, „учене чрез правене“.

Младежите започнаха изграждането на умения, които ще им дадат увереност, инициативност, толерантност, ангажираност, адаптивност. Успяха да обменят идеи и опит с хора от различна култура и получиха стимул да водят по-здравословен начин на живот и да осъществят инициативи със „зелена” насоченост в своите общности.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица