Свържи се с нас

Култура

Международен пленер по живопис „Боженци 2012“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Международният пленер по живопис се организира от Община Габрово със съдействието на Представителството на Съюза на българските художници – Габрово и Художествена галерия “Христо Цокев”.

Негов инициатор е покойният вече габровски художник Минчо Минчев, който през 2001 г. се захваща със задачата да възроди съществувалата през седемдесетте-осемдесетте години на миналия век традиция на подобни форуми в региона. В статута, изготвен от него, е записано: „Основната идея на пленера е да се превърне в своеобразна среща на габровските творци с колегите им от страната, да стане основа за попълване на живописния фонд на ХГ “Христо Цокев” и истински празник на изобразителното изкуство.”

Със седемте си издания пленерът успешно се вписва в културната политика на Община Габрово, насочена към открит диалог и партниране с културните институти и творчески организации.

Ако в периода от 28 август до 4 септември се разходите по  тесните калдъръмени улички на архитектурно-историческия резерват със сигурност ще срещнете унесени в работа художници и ще можете да надникнете в платната им. Тази година Боженци в багри ще претворяват: Мартин Каличков – Габрово  (Комендант на пленера), Бианка Мария Йоница – Румъния, Мария Велева – София (живее и работи в Барселона, Испания), Нина Златева – Благоевград, Георги Петров – София,  Стефан Калапишев – София и габровките Елиза Ковачева-Цокова и Павлина Филиппова.

Изложба с творбите, вдъхновени от магията на автентичния възрожденския колорит, ще се открие на 4 септември от 18 ч. в Художествена галерия  “Христо Цокев” – Габрово.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица