Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово се срещна c наследници на опълченци

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на община Габрово Таня Христова присъства на Родовата среща в Регионален исторически музей – Габрово, където се срещна с наследници на опълченци от Габровска област. „Изпълнена съм респект и гордост, че именно Габрово и габровци имат свой достоен принос в хода на напрегнатите военни действия по време на поредната Руско-Турска война, за да се превърне тя в Освободителна за българския народ. Няма как да скрия вълнението си от тази среща, защото пред мен сте Вие – наследниците на героите, които преди 135 години в онези тежки, съдбовни дни са защитавали с кръвта си всеки сантиметър свободна земя.“ С тези думи започва словото на  Таня Христова, публикувано на официалната страница на Община Габрово.

„Славата на твърдина на българщината, символ на предприемчивия и свободолюбив дух, Габрово носи още от времето на нашето Възраждане – известен стопански център, прочул се далеч зад пределите на Османската империя, люлка на българското образование, гнездо на непокорни, „луди” глави. Неспокойният дух на габровското общество е двигател на бунта на Капитан дядо Никола, опита за въстание на даскал Никола Стефанов, съмишленик на Георги Стойков Раковски. Не са случайни 5-те посещения на Апостола на българската свобода – Васил Левски в балканския ни град. Тук той намира не само убежище, а и верни съратници и съзаклятници. Тайният революционен комитет, създаден от него и опазен след гибелта му, ражда Габровската въстаническа чета, водена от войводата Цанко Дюстабанов. Девет габровци са в четата на Христо Ботев, чийто командир е Никола Войновски.

Само една година след удавеното в кръв Априлско въстание, точно този габровски дух – буден, родолюбив, жертвоготовен,  кове през лятото и зимата на 1877/78 година Българската Свобода. Когато Габрово (наброяващ тогава около 7 000 души) и околните региони стават тил на най-нажежения боен участък Стара Загора – Шипка,  градът ни осигурява разузнавачи и водачи на частите на руската армия, превръща се във военна и продоволствена база. С помощта на руски лекари, се организират 3 болници, а по време на августовските  сражения и „зимното стоене на Шипка” габровци изграждат истински жив мост, по който са прехвърлени хиляди нуждаещи се от медицинска помощ войници. Тук намират убежище над 20 хиляди бежанци от Южна България“, казва още Таня Христова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По думите на кмета безспорен принос за опазването на старопланинския проход има участието на габровци и жителите на габровски окръг във военните действия. Габрово става център на второто формирование на Българското опълчение, със създадените 9-та и 10-та опълченски дружини, в които вземат участие 600 души от окръга.

„В редовете на Шипченския отряд, под командването на генерал Николай Столетов, Вашите  прадеди показват завиден героизъм и мъжество. Епопеята на Шипка осуетява плана на османското командване да прехвърли своята Централна армия в Северна България и в голяма степен решава изхода от войната.

Експонатите във витрините, беседите на музейните специалисти и разказите, които помните от своите родители, баби и дядовци, много по-добре от мен ще пресъздадат историческите събития и атмосферата на онова драматично време. Убедена съм, че днес, тук, сред Вас ще получа най-добрия си урок по Родолюбие, защото Шипченската епопея е не само подвиг и саможертва, тя е завет и отговорност“, казва в заключение Таня Христова.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица