Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев се мести в Перник

Министърът ще помага на пострадалите от земетресението да кандидатстват за евросредства

Published

on

снимка: МЕФ

снимка: МЕФ

Правителството откри начин да реши проблемите на перничани – Томислав Дончев ще бъде всеки ден в Перник в продължение на два месеца.

Това обяви Валентин Пешев, говорител на Инициативния комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението в Перник след среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС, цитиран от АргументиБГ.

Пешев припомни, че на днешния ден се навършват точно три месеца от земетресението, подадените молби са 8 507 на брой, от които 3 600 – до Междуведомствената комисия, а от тях за разгледани скромните 288.
Едва по 194 молби има решение на комисията, а само 63 души реално са получили обезщетения, каза още Пешев. По думите му има 5 училища с над 1 000 ученици, за които изобщо не се знае дали ще влезат в училище на 15 септември.

От Инициативния комитет предупредиха, че настояват за адекватни действия от страна на институциите. Ако това не се случи до 14 дни, те смятат да се обърнат към европейските институции.

Премиерът е решил да командирова министър Дончев да „координира действията”, защото смята, че той е доста добре подготвен – „бил е кмет и освен това, за да помогне Перник да кандидатства за евросредства за преодоляване на щетите от бедствията”.

След днешното заседание на Министерски съвет стана ясно, че Лот 3 на автомагистрала „Струма” ще бъде приоритет през следващия програмен период на ОП „Транспорт”. Министерски съвет даде мандат на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова официално да потвърди ангажираността на страната ни с успешното завършване на проекта за изграждане на автомагистрала „Струма” и намерението изграждането на Лот 3 от проекта да бъде включено като първи приоритет в пътния сектор през програмен период 2014-2020 г. на Оперативна програма „Транспорт”.

Правителството прие промени в Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването. С преструктурирането на администрацията броят на дирекциите в Министерството се намалява от 12 на 10. Техните функции се преразпределят с оглед избягване дублирането на дейности между различни звена, съобщиха още от Министерски съвет.

Правителството одобри и допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерството на отбраната за 2012 г. в размер на 9 млн. лв., както и 18 млн. лв. по бюджета на МВР. Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. На МО те са необходими за частично изплащане на просрочени задължения в системата на ведомството, както и във връзка с преструктурирането на Военномедицинска академия. Просрочените задължения на МВР са за горива и смазочни материали, телекомуникационни пощенски услуги, горива за отопление, разходи за експертизи, поети ангажименти по сключени договори за униформено облекло на служителите, електроенергия, топлоенергия, вода и др.,съобщиха от пресцентъра на МС.

На днешното заседание на правителството бе приет и Годишният план за 2013 г. за изпълнение на Националната програма за защита при бедствия 2009-2013. Документът включва основните превантивни дейности в регулираните и управлявани от министерствата, ведомствата и общините сфери по намаляване на риска от бедствия, предотвратяване и ограничаване на последиците от тях.

Основните задачи, които ще бъдат решени при реализирането на дейностите, заложени в плана, са подобряване на анализа и оценката на рисковете от бедствия, прилагане на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, организиране и осигуряване на основни дейности по ранно предупреждение и оповестяване при бедствия, провеждане на информационни кампании сред населението за реагиране при бедствия и др.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица