Свържи се с нас

Новини

ОИЦ–Габрово запозна жителите на квартал с възможностите за саниране

Published

on

снимка: ОИЦ - Габрово

снимка: ОИЦ – Габрово

Над 60 граждани посетиха информационния ден по проект „Енергийно обновяване на българските домове”, който се проведе в един от най-големите жилищни квартали на Габрово – кв. Младост.

На посетителите беше представена визуализирана информация на табла по проекта, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”, както и добри практики от осъществения в Габрово „Демонстрационен проект за обновяване на жилищни сгради”.

Зададени бяха множество въпроси във връзка с това дали е възможно да се санират само части от жилищните блокове, съгласието между собствениците за участието в проекта, коя е избраната фирма и има ли възможност тя да извърши и други ремонти в жилищата, индикативната финансова стойност за санирането на един апартамент, срокът на кандидатстване, процентът на финансиране от страна на проекта и живущите, банката партньор и нейните условия.

снимка: ОИЦ – Габрово

От ОИЦ – Габрово съобщиха още, че са били дадени и някой предложения, като например: главният архитект на общината да регулира цветовете на сградите, държавата изцяло да поеме обновяването им, процентът финансовата помощ от ОПРР да бъде 70%.

На повечето от присъстващите впечатление направиха снимките от „Демонстрационен проект за обновяване на жилищни сгради” на МРРБ и ПРООН и разликата между съществуващия стар, олющен и неугледен блок и реновираният впоследствие. Беше предоставена информация и относно избрания проектен мениджър, както и контактите на Областен информационен център – Габрово за допълнителна информация и въпроси.

Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Бюджетът му е 63 млн. лв., като 50 млн.лв. са безвъзмездна финансова помощ, а 13 млн.лв. се предоставят на Фонд за жилищно обновяване за отпускане на кредити при липса на достатъчно собствен финансов ресурс. Срокът за изпълнение на един проект е 12 месеца.

Повече информация за възможностите за саниране по проекта е достъпна и в Областен информационен център – Габрово, който е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица