Свържи се с нас

Новини

“Замразяването” на цените било “промоция”

Мирослав Найденов отрече да има официален картел

Published

on

Две седмици, след като земеделският министър разбуни духовете с поредното странно решение – да бъдат „замразени” цените на основните храни по негова повеля – Мирослав Найденов се сети да каже, че не е редно „цените да слушат министъра”, тъй като те трябва да слушат единствено пазара. Новината съобщиха от Аргументи БГ.

Пред Нова телевизия Найденов заяви, че не може да се говори за картел между големите търговски вериги, с които той се похвали, че е преговарял, тъй като. . . нямало споразумение за „замразяването”.

“Ние никога не сме имали амбицията като кабинет, като екип по някакъв начин да влияем цените”, каза Найденов, цитиран от „Дневник”. Той подчерта, че в случая правителството е следяло световните новини за увеличаване на цените и затова е решило да предприеме действия, като разговаря с търговските вериги, с преработвателите и с производителите.

Мирослав Найденов обясни, че самото предложение за задържането на цените е дошло от самите вериги. По думите му това не било „замразяване”, а „промоция”. Земеделският министър беше категоричен, че не може да се говори за официален картел и настоя, че нито са обсъждани конкретни цени, нито е имало споразумение.

По думите на министъра няма опасност след тази „промоция” цените на въпросните стоки да се вдигнат, тъй като ставало въпрос само за продукти на самите вериги, които са от „нисък ценови клас”. “Останалите цени следват логиката на пазара. Виждате какво се случва”, обясни Найденов.

Земеделският министър определи тази правителствена мярка като „чисто човешка”.

Припомняме, че вчера НСИ отчете инфлация, рекордно висока за летните месеци. По данни на института инфлацията през юли спрямо юни е 1.5 на сто. От началото на годината тя се е повишила с 2.1 на сто, а спрямо миналия юли – с 3.1 на сто. За юни данните показаха поевтиняване на живота с 1 на сто. През миналия юли пък нямаше промяна в цените спрямо предходния месец.

По-късно през деня земеделският министър провери реколтата от царевица край Раковски. По думите му в цената й в момента е около 510 лева на тон. „Това е борсовата цена”, уточни министърът. Тревожен обаче е фактът, че реколтата тази година е с около 40% по-ниска. Според Найденов това е тревожна тенденция в световен мащаб.

Найденов съобщи и че е приключил добивът на пшеница в България. Според източници данни проблем за цената на хляба у нас нямало да има, тъй като имало достатъчно пшеница у нас с много добро качество, а реколтата е почти същата, както и миналата година – около 4,3 млн. тона.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица