Свържи се с нас

Новини

Габровските учители недоволни от ниските заплати и синдикатите

Published

on

снимка: Raichokarolev.com

Гражданско движение “ДНЕС” разпространи отворено писмо до медиите, във връзка с ескалиращото напрежение сред учителската гилдия в страната по повод замразената издръжка на училищата и крайно ниските и изоставащи заплати в този сектор на нашия обществен живот. Според разпространената информация напрежението е огромно и нещата могат да станат сложни от есента, ако не се промени отношението на управляващите  към образованието.

Учители от Габрово, по примера на колегите си от Видин и други областни градове са поискали среща с представители на „ДНЕС“ по повод информацията, че през есента ще бъде инициирана обществена дискусия за рейтинг на учителската професия, обявена от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. „Нека хората да кажат как да се класират професиите по обществена значимост и каква заплата трябва да взимат учителите“, обоснова се тя.

Според статистиката средната учителска заплата в момента е 711 лв, но експерти са на мнение, че за да се привлекат млади хора в професията, тя трябва да е поне 1000. Едва 2% от учителите в момента са на по-малко от 29 години.

От Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово подкрепят изразеното мнение на КС във Видин заявиха:

 “Това допитване само привидно е в помощ на учителите. Обществото години наред е настройвано срещу учителството. На учителя постоянно се прибавят все повече отговорности и най-важната е животът и здравето на децата. Трудът им е съпоставим с този на полицаите. Проблемните деца стават все повече. Условията на труд са изключително изнервящи. Материалната база в повечето училища не е на необходимото ниво. Учителите трябва да получават 100% по-високи от сегашните заплати. Условията за пенсионирането на учителите да се приравнят с това на полицаите, предвид тежестта на техния труд и крещящата необходимост от допълнителна материална мотивация”- думи на Областния координатор на „ДНЕС” във Видин Красимир Михайлов.

Зад това мнение застава и целият КС в Габрово и настояват да се изработи документ от името на цялата гилдия, защото в Габрово нещата са също нетърпими и работата на колегията е значително усложнена с все повече задачи и отговорности, а заплатите не са увеличавани от три години, за сметка на администрацията.

От учителите се очаква да учат децата, да ги възпитават, да ги занимават с разнообразни и смислени дейности в продължение на осем часа на ден и да носят отговорност за всичко, свързано с тях през този период от време. Голяма част от родителите или не са в състояние, или не желаят да изпълняват своите задължения и разчитат единствено и само на училището да се справя с всички проблеми.

„ДНЕС“ – Габрово предлага съвместно с  останалите структури от областните градове да подготвят  и изпратят в Министерски съвет мотивационно писмо за учителските заплати и да поискат отговор от управляващите за изоставащите учителски възнаграждения  и увеличаване издръжката на учениците в училищата на Р.България.

От движението смятат, че отговорност за това носят и т.нар. представителни синдикати, които според тях не защитават докрай правата и доходите на учителите в Тристранния съвет и преследват свои корпоративни интереси. Това личало и от скоро подписания Колективен Трудов Договор  в областта на образованието, където   учителската заплата се запазва същата, както и заплащането на лекторския час.

„Само за справка, същият в момента е 1 % от основната заплата или приблизително 5.00 лв. за 45 минути  интелектуален труд. На същата стойност  е оценена и смяната на една автомобилна гума с друга при  вулканизатор за 3 минути“, гласи още разпространеното писмо.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово въведе по-ниски цени на картите за градския транспорт

Published

on

От днес – 1 февруари, до 31 декември 2023 г. в Габрово влизат в сила новите размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за ученици и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години. Това беше обявено на брифинг от кмета на Габрово.

Според Постановление на Министерски съвет от 25 януари т.г., отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията на абонаментните карти за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение, се увеличава от 30 % на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. Както и се въвежда нова категория, според която деца до навършването им на 10 години ще пътуват безплатно.

Така в Габрово цените на абонаментната карта за пътуване по всички вътрешноградски линии стават: 14 лева вместо досегашните 26 лева за учащите; 27 лева, вместо 34 лева – за пенсионерите. Заедно с това във времето от 09.00 до 16.00 часа възрастните хора ще могат да пътуват в Габрово срещу 10 лева.

Най-голямо притеснение буди фактът, че предвидената мярка е до края на календарната година, което означава, че от 1 януари 2024 г. трябва да се въведат отново старите цени на абонаментните карти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица