Свържи се с нас

Новини

Българските учебници възпитават в мутренски ценности

Published

on

Неотдавна и председателят на парламента Цецка Цачева пострада от налаганите представи за жената.

Това не са цитати от чалга песен, а текст от учебник по български език за седми клас, пише в-к „Труд”. В случая на издателство “Анубис”, но подобни примери има и при другите издателства. По тези изречения българските ученици трябва да усвояват родната граматика. Не е ясно дали съдържанието има и за цел да направи обучението по-забавно.

Според Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), която е направила анализ на школската литература, по която е преподавано през последната учебна година, уроците за различните класове са пълни с “неуместна еротизация”, при това само на жените.

Не само текстовете говорят за това, а илюстрациите, твърдят експертите на КЗД. В учебник по “Технологии” пак за седми клас (“Просвета”), е поместена снимка, която от КЗД са описали като “еротично изглеждаща виртуална жена робот, полегнала в поза като от мъжко списание”. В учебник по български език за същия клас (“Булвест 2000″) има и снимки на момиче с голо рамо и на момиче само по бюстие, което обаче пише домашно.

В уроците за различните класове има явна тенденция за пренебрегване на жените и представянето им като еротични модели или като домакини.

Повечето от момичетата се описват в различните упражнения като послушни, а единственият им недостатък е, че залитат по модата и спазват диети. Основната характеристика на момчетата е, че са палави и героични. Жената винаги “работи” – тя е майка, съпруга, домакиня, готви, шие, плете, но няма професия. Никъде не се говори за нейните постижения. Все пак понякога се споменава, че работи нещо – главно учителка или килимарка. Докато мъжът винаги е представян като работещ и се омаловажава неговата роля в домакинството, са установили от КЗД.

В учебниците по музика за 6-и клас на “Азбуки” и “Просвета” жената е представена в народните песни само като мома за женене. И още – всички учени в “География и икономика” (“Булвест 200″) за пети клас са мъже. Героите в текстовите задачи по математика пак за 5-и клас (“Анубис”) също са основно момчета. В тетрадката по български език за трети клас (“Даниела Убенова”) има снимки на мъже – зъболекари, лекари, учени. Защо няма жена лаборантка, питат се авторите на доклада. В учебниците по изобразително изкуство за дамите се разказва само като за завършили “Текстил”.

Няма нито един пример за жени художнички. В “История и цивилизация” за 5-и клас (“Прозорец”) жената е представена като “разменна монета” при подписването на международни договори. А в “Анубис”, когато тя изобщо е спомената, е само съпруга. В учебниците се говори предимно в мъжки род, допълва Лало Каменов, член на КЗД. Според експертите на комисията всички тези “бисери” са явна дискриминация по пол. И препоръчват да се пренапишат.

В образователното ведомство вече работят по въпроса и в част от учебниците “бисерите” се отстранени. Такъв е примерът с “еротичния робот” на “Просвета”, който в новото издание за тази година е махнат, установи проверка на “Труд”. Сега предстои пълна промяна на учебните планове и до няколко години ще има и чисто нови учебници първо за най-малките.

АргументиБГ

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поздравление от Силвия Кръстева за Деня на доброволеца

Published

on

Уважаеми доброволци,

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца! Всички Вие, които доброволно подавате ръка в труден момент от живота, сте хора с големи сърца и хора за пример. Пожелавам Ви да бъдете най-вече здрави и добротата, която носите в себе си никога да не Ви напуска. Всички ние вярваме в доброволчеството и неговата хуманна кауза, затова то винаги просъществува.

Тук е мястото да изкажа своите най-искрени благодарности на доброволците от Доброволното формирование – Трявна, които неведнъж са доказали, че могат да работят рамо до рамо и активно да участват в преодоляването на предизвикателствата, свързани с бедствия и аварии и кризисни ситуации на територията на Община Трявна. Помощта Ви е безценна и Ви уверявам, че трудът Ви наистина допринася за подобряване капацитета на защита на местното население.

На този ден Ви желая, на всички Вас, да не спирате да заразявате хората с дейността си, превърнала се във Ваше призвание. Да давате по-голяма гласност на доброволчеството, за да увлича със себе си нова и свежа подкрепа. Защото така доброто ще продължава да се случва.

Благодаря Ви и знам, че най-голямата награда за Вас винаги ще остане щастието в очите на хората, което е достатъчно да стопли сърцето на всеки доброволец. Честит празник!

С уважение,
Силвия Кръстева Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица