Свържи се с нас

Новини

Екипи ще оценяват проблемите с мечки в НП Централен Балкан

Published

on

снимка: НП Централен Балкан

снимка: НП Централен Балкан – Архив

Със Заповед на Директора на Парковата дирекция, от 1 август са създадени екипи, които ще констатират и оценяват възникнали проблеми с мечки в територията на Национален парк Централен Балкан. Екипите са осем и са сформирани на регионален принцип – за Тетевен, Троян, Априлци, Стоките, Тъжа, Калофер, Карлово и Антон. Председатели са служители на Парковата дирекция, а членове – представители на съответните Общински администрации и  Областни дирекции за безопасност на храните.

Регионалните екипи имат задължение да реагират при свързани с кафявата мечка ситуации в Парка като нападение над домашни животни, сигнали за „проблемни мечки” – загубили страх от хората, търсещи храна в непосредствена близост до хижи и заслони или в присъствието на хора, за уловени живи или убити мечки в резултат на незаконни дейности, намерени мъртви мечки с неизяснена причина за смъртта, информация за мечки, жертви на трафик.

Изготвени са и специални Указания, които насочват дейността на екипите. Сериозно внимание е обърнато на оперативността на действията – след подаден сигнал за щети причинени от мечка, за инцидент с проблемна мечка, при намерена уловена в капан мечка или мъртва мечка, със съмнения за човешка намеса, екипът трябва да посети мястото на произшествието в рамките на 24 часа.

Регламентирани са действията при установяване на щета върху  домашни животни, пашуващи в Парка – проверка на терен и дали са спазени условията по издаденото разрешителното за паша, наличие на съпровождащи ветеринарни документи и др., изготвяне на оценка на щетата, съставяне на протоколи и предложения към Националната комисия за обезщетяване на собственици на имущество увредено от кафява мечка.

При потвърдени случаи с „проблемни мечки”, екипите предлагат на Националната комисия към Плана за действие за опазване на кафявата мечка в България мерки за решаване на конкретната ситуация според събраните данни, като при спешност реагират своевременно за решаване на проблема.

За намаляване на конфликтите на хората с мечките, екипите ще изготвят предписания за локални превантивни мерки – изчистване на сметища, използване на електропастири, прогонване и др.

Незабавни действия и мерки се изискват от регионалните екипи при освобождаване от капани или при други обстоятелства, довели до нараняване или смърт на мечка, както и за лечение на ранените животни.

Предвидена е възможност, при необходимост, към регионалните екипи да се канят и допълнителни членове – представители на неправителствени организации, на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, на регионални структури на Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по горите и др.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица