Свържи се с нас

Новини

Разнообразна програма на честванията посветени на Шипченските боеве

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Габрово и върхът Шипка отново стават домакини на национални чествания посветени на Шипченските боеве. Шипченската епопея  ще бъде отбелязана от хиляди родолюбиви българи от област Габрово и цялата страна. Новината съобщиха от Областна администрация – Габрово. Организаторите от инициативния комитет на мероприятията, председател на който е областният управител на Габрово Мариян Костадинов, са подготвили богата и разнообразна програма през всичките дни на честванията.

Ако до миналата година Шипченската епопея се отбелязваше единствено от общините  Габрово и Казанлък, целта на областния управител е те да станат национални. От тази година нататък патрон на събитията е Президентът на Република България.

В рамките на 135-та годишнина са предвидени три исторически изложби – в Габрово, в Национален парк музей Шипка и в Казанлък, които ще припомнят различни моменти от Руско-Турската освободителна война.

Два национални конкурса, повече от двадесет исторически паметника – обгрижени от ученици и родолюбиви граждани са само част от инициативите включени в дните до 26 август.

Особен акцент е издигането на националното знаме на страната, които ще се вее на 22-метров пилон и ще посреща всички гости на честването, а тържествената част ще бъде съпътствана от пламъка на вечния огън.

снимка: Областна администрация – Габрово

Кулминацията на честванията е на 24 август в Габрово, където ще се проведе тържествена проверка-заря, а на 25-ти организаторите канят всички желаещи да се включат в туристическия поход „Соколски манастир – връх Шипка” и да съпреживеят емоцията от боевете, чрез  възстановката на национално дружество „Традиция”.

снимка: Областна администрация – Габрово

Инициативният комитет изказва своята благодарност към всички българи, които подкрепят и ще се включат в тазгодишните чествания на Шипченската епопея.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица