Свържи се с нас

Любопитно

Термити атентатори

Термити самоубийци се взривяват в името на колонията

Published

on

снимка: flickr.com

Това съобщават от MegaNews.bg.


Учените откриха нов интересен вид термити-работници, които умишлено се самоубиват, експлодирайки върху враговете си, напръсквайки ги по този начин с токсично вещество, което постепенно разяжда телата на нарушителите на неприкосновеността на гнездото им.

Това обаче не са войниците на колонията, а самите работници. С напредването на възрастта те постепенно губят възможността да работят пълноценно и биват прехвърлени в армията, където чрез масови самоубийствени атаки се взривяват върху враговете си. Този вид термити се наричат Neocapritermes taracua и се срещат само във Френска Гвиана.

Този процес е описан за пръв път през 1974 година при мравката дървояд. При него животното жертва себе си чрез вътрешно разкъсване или експлозия на орган. Това става възможно, чрез свиване на мускулите около жлеза, което предизвиква спукване.

За разлика от другите видове, този няма жлеза, а на гърба си носи раница с два кристала, които в момента на избухването се смесват и образуват отровно химическо вещество. Учените още не знаят как тези видове термити синтезират кристалите, но са забелязали, че това започва да се случва с напредването на възрастта на работниците.

Учените са открили че техните раници, където се съдържа токсичното вещество, са направени от материал с тъмна, кристална структура, който увеличава неимоверно силата на отровата на „химическите им оръжия”. Досега учените не знаеха, че термитите-работници са способни на такива деяния.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица