Свържи се с нас

Новини

Турция няма да признава дипломи от наши университети

Фалшифицирането на оценки и дипломи в България е с размерите на „организирана престъпност“

Published

on

Турция отказа да признава дипломите за висше образование на завършилите у нас. Южната ни съседка отрязала българското висше образование с мотива, че в България “фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на “организирана престъпност”.

От в. „Труд” научаваме, че Турция съветва кандидат-студентите си да не подават документи в нашите висши учебни заведения. Решението е взето от Съвета за висше образование на 5 юли 2012 г. Съветът представлява държавна институция, която акредитира дипломите, получени в чужбина.

На уебстраницата на Съвета за висше образование е публикувано съобщение, в което се предупреждава, че няма да се легализират документите на студентите от България. Не сe приемат и академични справки за прехвърляне от наши в турски вузове. А на тези, които вече са подали тапии за легализация, документите им ще бъдат задържани.

Според Евелина Христова, медиен съветник на образователния министър Сергей Игнатов, официален документ от Турция по този въпрос не е получаван. Тя каза още, че ведомството ще направи проверка.

От външно министерство също отрекоха да са получавали информация за скандала. Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Овид Фахри е предупредил с писмо за случилото се министъра на образованието и е поискал съдействие, тъй като във вуза има много студенти от Турция. Според Евелина Христова обаче и такова писмо не е получавано.

Припомняме, че подобен казус възниква не за първи път. Преди две години южната ни съседка отново забрани признаването на дипломите от български висши учебни заведения.

Като източник на информацията за фалшивите български дипломи в посочено турското външно министерство. Според турския Съвет за висше образование то е събрало данни за нелегитимното обучение у нас от студенти и от представители на консултантските фирми.

Решението на Съвета за висше образование на Турция не е окончателно, но е особено неприятно предвид факта, че в момента в българските универтите протича кандидат-студентска кампания.

Студентите, идващи от южната ни съседка, не са никак малко. За имиджа на родното висше образование показателен е фактът, че наскоро Турция въведе приравнителни изпити за студентите, завършили у нас. Гърция също редовно твърди, че българските дипломи са „кухи”. Основното притеснение на двете страни е, че получената у нас тапия не е гаранция за получени знания, тъй като купуването на изпити у нас не е проблем.

По неофициални данни турските студенти в България са около 6000. Голяма част от тях учат технически и медицински специалности. След като завършат, те задължително минават през процедура на легализация в собствената си страна. Преди това документите им се подпечатват и от нашето образователно ведомство, с което се удостоверява, че са завършили признат по нашите закони университет.

АргументиБГ

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица