Свържи се с нас

Новини

Приключи пролетното залесяване по „ЛАЙФ +”

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Приключи тазгодишното пролетно залесяване на фиданки в природните паркове Врачански Балкан, Българка, Сините Камъни и Витоша. То се извършва в рамките на проект „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в десет защитени зони в българските гори”, който се реализира от дирекциите на десет природни парка към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и WWF. Целта на пролетното залесяване, извършено изцяло с местни видове е възстановяване на горските местообитания в природните паркове, които са защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

На обща площ от 106 дка в Природен парк „Българка” бяха залесени 53 800 броя фиданки от видовете черна елша, върба и планински ясен. Целта е възстановяване на алувиалните гори, а за възстановяване на склоновите гори са използвани дървесните видове бук, зимен дъб, явор и сребролистна липа. През последните седмици вече се извърши първото отглеждане на новите насаждения, като до края на годината предстоят още две.

Донор на проекта „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в десет защитени зони в българските гори„ е програма „LIFE +”, която е финансов инструмент за околна среда на Европейския съюз (ЕС). Продължителността му е от януари 2010 г. до юни 2014 г. Общата стойност е 1 236 834 евро, в т.ч. 615 199 евро съфинансиране от ЕС. Очакваните резултати са премахване на чужди дървесни видове на обща площ от 76.5 хектара. Възстановяване на 80 хектара природни местообитания чрез залесяване с местни видове и храсти и 1,4 хектара с характерни растителни видове. В проекта е заложено също опазването на чувствителни местообитания чрез поставяне на специализирани съоръжения, като огради, скари, мостчета и туристически кътове на обща площ от 240,6 хектара с цел ограничаване на човешкото въздействие. Предвидено е и почистване на площ от 97,5 хектара.

Бенефициенти по проекта са Изпълнителната агенция по горите, WWF, дирекциите на Природни паркове Витоша, Българка, Врачански балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа, Шуменски плато, Семеконтролна станция – София и Тополово стопанство – Пазарджик.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Преглед на падналите рога на благороден елен тази неделя на Градище

Published

on

Каним ви отново на Градище в неделя в 11.00 часа! Особено, ако се вълнувате от популацията на благороден елен в нашите ширини. Ще можете да се срещнете с представители на Държавно горско стопанство – Габрово, природолюбители и ловни специалисти, които ще направят преглед на падналите еленови рога.

Важно е да се отбележи, че това не са рога от убити животни, а естествено паднали и събрани от горите. Благородните елени сменят своята корона всяка година през месеците февруари и март.

Тя пораства отново бързо след това, но рогата могат да дадат много информация за здравето на елените, храната, до която имат достъп, възрастта им, броят им, че дори и понякога за тяхната съдба – срещали ли са се с хищници, спорили ли са с други мъжки и т.н.

Събитието ще се състои на поляната на Градище на 21 април, неделя, в 11.00 часа. Естествено то е безплатно и всички любители на чистия въздух и природата са добре дошли.

Прегледът е част от поредица събития „Горски срещи на Градище“, които се провеждат всяка неделя на любимата поляна. Те са организирани от Фондация „От БГ“ и са със свободен достъп, както и самата поляна.

Барчето на поляната също работи и предлага страхотен билков чай, лимонада, скара и бира, а следващото събитие от поредицата ще е на 28 април – ЗДРАВОсловно с Петя – арт терапия с рисуване!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

Младежкият център организира семинар, посветен на хранителните разстройства

Published

on

Младежки център – Габрово организира тренинг, посветен на хранителните разстройства. Той ще се проведе на 20 април, събота, от 15.00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“, а лектор ще бъде Яница Неделчева.

Яница е сертифициран психотерапевт в сферата на системния подход и фамилната психотерапия, международен обучител и консултант по емоционално хранене и хранителни нарушения със специализация в САЩ и над 15 години опит в индивидуалното и семейно консултиране. От 2013 г. е създател и директор на Мобилен тренинг център „ПОЗИТИВНИ 365“.

Яница е автор и ръководител на редица международни проекти, свързани с личностно развитие и промяна, като вярва във възможността за промяна, която е заложена във всеки човек. В нейното поле на дейност основно място имат емоционалното хранене и хранителни нарушения и здравословния начин на живот – особено важни теми за младежите, тяхното физическо и психическо здраве.

В програмата на тренинга ще бъдат включени образователни дейности и презентация, свързани с хранителните нарушения, емоционалното хранене и превенция в юношеска възраст.

Участниците ще получат практически насоки, както и информация за техники за справяне със стреса, възможност да тестват своята самооценка и да научат как да се справят с негативните мисли и депресивни състояния, водещи до хранителни нарушения. Инициативата цели да обогати знанията на младежите и да ги предпази.

Обучението е част от поредица образователни срещи, организирани по идея и с активното участие на младежи от ученическите съвети на средните училища и гимназии в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица