Свържи се с нас

Новини

Ивелин Николов е доволен от работата си

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Депутатът от левицата Ивелин Николов заяви пред журналисти, че е доволен от свършеното. „Считам, че това беше много усилена и активна сесия на Народното събрание“, каза той. На пресконференция в Габрово, той отчете част от дейностите си. Със свои колеги от Коалиция за България, той е един от вносителите на  предложения за промяна на Закона за енергетиката, свързани с начина на заплащане на топлинна енергия от хората, които са се отказали от използването й.

Ивелин Николов заяви: „Нашето предложение беше освен, че те трябва да свалят радиаторите и изолират преносната мрежа в жилищата за собствена сметка, тогава да не плащат изразходвана топлоенергия, а само за общите части от блок. Ако целият блок изолира и общите части за своя сметка, тогава нищо не трябва да плащат“. Николов обясни, че предложението е било обсъждано 2 пъти в комисия по Икономика, енергетика, търговия и туризъм, както и в пленарна зала, но било отхвърлено с нелогични, според него доводи. „Обяснението на министър Дилян Добрев беше, че управляващите от ГЕРБ имат свои намерения да вкарат свои текстове в Закона и когато са готови ще го направят“, бяха думите на депутата. Според Добрев проблемът е сериозен и касае много хора. Ще бъде създадена работна група и когато тя има готовност текстовете ще бъдат вкарани и законът ще бъде обсъден.

Ивелин Николов сподели още и успешни по негова преценка действия. „Под натиска, който казах, включително и с помощта на медиите министърът на спорта обяви, че се отказва от намерението туристическите хижи да бъдат давани на концесия на частници и те ще  останат за управление от БТС“. Законът не е минал на второ четене в зала и след  това ще се разбере дали това е така. Като успех депутатът от левицата определя постигането на широко споразумение между парламентарно представените партии, към което той се надява да се присъединят ГЕРБ и ДПС. Това е свързано с промените в Закона за висшето образование, отнасящи се до реда в студентските общежития и около тях.

Депутатът социалист каза още, че това е единственият начин за спасяване на Студентски град в София, а именно забраната за отдаването под наем на общежития за заведения за хазарт и питейни заведения след 22.00 часа, както и забраната в радиус от 100 метра от студентски общежития да се откриват такива заведения. „Най-сетне се регламентира, че студентското общежитие е жилищна сграда, тъй като до сега по закон то нямаше този статут и там не важаха правилата за жилищните сгради в етажната собственост.“ Законопроектът е вкаран, подписан е от 3 парламентарни групи. Има уверение, че ще бъде подписан и приет единодушно. Предвиждат се още санкции за университетите, които нарушават правилата. Това важи за Техническия университет в Габрово.

Като заключение Николов сподели, че за съжаление по време на тази сесия са отхвърлени предложения свързани със Закона за младежта и възможността много организации да получат държавна субсидия. В парламентарната комисия на второ четене е решено математическите гимназии да нямат право да обучават след 5 клас. Ако габровската все пак иска това, тя трябва да се превърне в СОУ. Закриват се помощните училища и ресурсните центрове за деца с увреждания.

В новия Закон за просветата се предвижда закриването на националните гимназии, които трябва да стана общински. Новият Закон няма да може да влезе в сила от новата учебна година.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица