Свържи се с нас

Икономика

Български организации могат да кандидатстват в конкурси на ЕС с финансиране над 855 млн. евро

Published

on

снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Български научни организации и фирми могат да кандидатстват в последните конкурси по програмите „Информационни и комуникационни технологии” и „Социално-икономически и хуманитарни науки” от Седма рамкова програма на ЕС от финансова рамка 2007-2013, информират от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Общото финансиране за всички участници е над 855 млн. евро. МТИТС  представи в рамките на информационен ден възможностите за кандидатстване на българските участници.

Десетият конкурс  по Програма „ИКТ” е с индикативен бюджет от 705.5 млн. евро. Документите за участие се подават от 10 юли до 15 януари 2013. Най-много средства – 146,4 млн. евро (20,75% от общия бюджет) са предвидени за проекти, свързани с инфраструктури за мрежи и услуги. Ще се приемат предложения в областите: софтуерен инженеринг, услуги и облачни изчисления, цифрово предприятие, социални медии и експериментални изследвания в бъдещия интернет.

По раздела “Информационни и комуникационни технологии за здравеопазване, достойно остаряване, социално приобщаване и управление” ще бъдат отпуснати 142.9 млн. евро. Проектите трябва да са свързани с идеите за виртуален физиологичен човек, ИКТ за управление и моделиране на здравни политики и колективни платформи за повишаване на осведомеността за устойчивост и социални иновации.

Общо 136,5 млн. евро е бюджетът на тематична област “Алтернативни пътища за разработване на компоненти и системи”. Проекти, свързани с роботика ще бъдат финансирани с 90 млн. евро.

Около 43 млн. евро са отделени за проекти в областта на “ИКТ за творчество и учене”. Предложенията на тема “Бъдещи и нововъзникващи технологии” ще бъдат финансирани общо с 35 млн. евро.

Предложенията за проекти за получаване на финансиране от ЕК се подават от международни консорциуми, съставени от представители на различни страни-членки на ЕС или асоциирани по програмата държави. Всички специфични изисквания към предложенията са разписани в Работни програми`2013 и ръководствата за кандидатстване. Допълнителна информация за конкурсите може да намерите на адрес:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/cooperation?callIdentifier=FP7-ICT-2013-10

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/cooperation?callIdentifier=FP7-SSH-2013-1

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/cooperation?callIdentifier=FP7-SSH-2013-2

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/capacities?callIdentifier=FP7-SCIENCE-IN-SOCIETY-2013-1

По Програма „Социално-икономически и хуманитарни науки” с бюджет от 98 млн. евро може да се кандидатства до 31 януари 2013 г., а по Програма „Наука в обществото” с бюджет 51,7 млн. евро документи се подават до 16 януари 2013 г.

В рамките на програмата са обявени два конкурса. Първият е за набиране на предложения за големи изследователски проекти с бюджет за всички участници 30 млн. евро. Българските кандидати трябва да се включат в консорциум с поне 5 организации от 5 различни държави на ЕС или страни, асоциирани към съюза. Вторият конкурс ще подкрепи малки и средни научни проекти на обща стойност 68 млн. евро. Някои от областите, които ще бъдат финансирани са: “Европа в света” – 17,5 млн. евро и „Растеж, заетост и конкурентоспособност в общество базирано на знанието”-14,5 млн. евро. Нашите институти и компании трябва да потърсят поне трима партньори от три държави от ЕС, за да участват в такъв проект.

Програмата „Наука в обществото” е с общ бюджет 51,7 млн. евро. Ще се финансират проекти с „висока добавена стойност„ за Европейския съюз.

От 2007 г. досега са организирани шест годишни конкурса за подаване на предложения по програма “Подкрепа за ИКТ политики”. Договорени са 3 788 670 евро за 38 български организации. Десет са проведените конкурсни сесии по Програма “ИКТ” от Седма рамкова програма. До този момент е спечелено финансиране в размер на 11 609 379 евро за 62 български участници в 57 проекта. В момента тече оценяването на девети конкурс.

По Програма “Наука в обществото”, в която има дейности, свързани с информационни и комуникационни технологии, от 2007 до 2010 г. са договорени 1 194 908 евро за 11 български участници в 11 проекта.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Камарата на строителите в България се срещна с местната власт в Габрово

Published

on

Камарата на строителите в България проведе среща с местната власт в Габрово и с областния управител Мария Башева – Венкова. Това е петата поред дискусия на организацията с представители на местната власт в България за мандат 2023 г. – 2027 г.

„Изпитвам уважение към всеки един от Вас заради труда, който полагате, заради трудностите, с които ежедневно се борите, заради усилията, които влагате във Вашата работа, както и за рисковете, които поемате. Строителната професия е свързана с много несигурност, но това, което изградите, не само променя инфраструктурата, но оставя и следа в историята. “, каза в приветствието си Мария Башева – Венкова.

Събитието бе организирано от Областното представителство на КСБ в Габрово и вестник „Строител“, който е инициатор и медиен партньор на инициативата. Домакини на проявата бяха председателят на ОП на КСБ-Габрово, Пламен Петров и кметът на общината Таня Христова.

В срещата участваха още председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор на Камарата арх. Иван Несторов, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. Строител, инж. Виктор Шарков, председател на УС на НКСВ и представители на фирмите-членове на КСБ от областта.

Участниците в дискусията обсъдиха важни за строителния бранш въпроси, а кметът на Габрово Таня Христова представи параметрите на бюджета на общината за 2024 г. и инвестиционната програма, която ще се изпълнява през тази година.

Зареди още

Икономика

Vivacom разширява покритието на 5G високоскоростен интернет за дома в Габрово

Най-голямото предимство за потребителите е комбинирането на услугата с ТВ платформата EON с изцяло обновена видеотека.

Published

on

Vivacom разширява значително покритието на високоскоростния безжичен домашен интернет – 5G Home Internet в Габрово. Услугата може да бъде заявена заедно с интерактивната ТВ платформа EON. Така потребителите ще имат достъп до уникално телевизионно изживяване с над 210 ТВ канала, най-голямата видеотека в България *, включваща каталозите HBO On Demand, Arena Play, Pickbox NOW, както и възможност за връщане на ТВ съдържание до 7 дни назад. Комбинираните пакети с 5G домашен интернет и EON могат да бъдат заявени с атрактивна отстъпка на цена от 1 лв./месец за първите до 3 месеца.

Инсталирането на услугата 5G Home Internet на Vivacom в разширения обхват може да изиска техническа инсталация, като вътрешният Wi-Fi 6 5G рутер ще се свързва с компактно външно устройство. Тя се извършва от техническите екипи на телекома бързо, лесно и чисто, за още по-голямо улеснение на потребителите.

Едно от основните предимства на 5G Home Internet от Vivacom е комбинирането на услугата с интерактивната ТВ платформа EON. Клиентите на телекома вече могат да гледат висококачествено ТВ съдържание и над 30 000 филми, сериали и документални продукции в EON Видеотека дори на места без оптична свързаност. Новата EON Видеотека е с модерен и интуитивен интерфейс, усъвършенстван изкуствен интелект и нови функционалности за още по-несравнимо клиентско изживяване. EON TV се предлага в три пакета – EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM. С всеки пакет клиентите получават и безплатен EON Smart Box, който превръща всеки телевизор в смарт, както и достъп до мобилното приложение EON, за да гледат любимите си филми навсякъде, по всяко време и на всяко устройство. В зависимост от избрания план потребителите имат достъп до над 210 канала, сред които и ексклузивни 4К канали, видеотека с препоръчано съдържание спрямо интересите на всеки потребител със собствен профил, спортен режим и възможност за създаване на детски профил.

Иновативната услуга 5G Home Internet е идеалното решение за всяко домакинство или бизнес, което разчита на сигурна интернет свързаност. С 5G Home Internet от Vivacom клиентите на телекома имат достъп до редица функционалности като свързване на повече от едно устройство едновременно, бързо теглене на файлове, стабилна интернет връзка, неограничен трафик на данни със скорост от 100 Mbps и възможността да ползват всички функционалности на платформата EON.

Повече подробности за разширеното покритие на 5G домашен интернет от Vivacom и комбинациите от пакети с EON TV можете да видите ТУК.

*Най-голяма видеотека в България след сравнение по публично достъпна информация към 12.02.2024 г. за брой филми и сериали, достъпни чрез „видео при поискване“ (VOD) през приложение на телекомуникационен оператор. Повече на vivacom.bg.

Зареди още

Икономика

От ТИР-а до хотела!

Published

on

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица