Свържи се с нас

Новини

Над 10 хиляди от област Габрово искат референдум за АЕЦ „Белене“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Към миналата събота (14 юли) на територията на област Габрово са събрани над 10 000 подписа на граждани, които желаят да се проведе референдум за АЕЦ „Белене“. Това сподели на  организирана пресконференция лидерът на БСП – Габрово Николай Григоров.

„След 1 юли и сурвакницата, с която правителството „усурвака“ българите с цените на тока, броят на хората, които пожелаха да се включат в списъците за провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“ се увеличи. Все по-голям брой хора разбраха, че всъщност до сега са били лъгани и заблуждавани, и че някой е вземал решения, които са в интерес на тесен кръг хора, а не на широката българска общественост. Това ги накара да превъзмогнат страха от репресии и една голяма част от хората осъзнато дойдоха да се подпишат, защото начина, по който се подхожда показа, че за пореден път управлението на ГЕРБ мисли за тясно корпоративни и олигархични интереси, а не за интересите на българските граждани. Фактът, че все повече граждани по различни поводи намират начин да изкажат своята позиция и неoдобрението си на това управление. Това е радващ факт, че все пак има събуждане на гражданското общество и съзнание“, каза председателят на местните социалисти.

От казаното стана ясно още, че подписи ще бъдат събирани и през тази седмица, след което ще бъдат внесени в Народното събрание на Република България. Необходими са 500 000 подписа за провеждане на националния референдум за АЕЦ „Белене“. „Това ще бъде първият национален референдум по новия Закон, който беше приет от предишното Народно събрание. Крайно време е да се разбере, че гражданите трябва да имат решаващата дума по важни въпроси, които касаят тяхното битие, доходи и живот.  Референдумът е пряк вот на гражданите“, каза още Николай Григоров.

Думите му бяха допълнени от народния представител от Коалиция за България Ивелин Николов, според който със своите подписи гражданите са преодолели страха си. „Първият месец в събирането на подписите много голям процент от гражданите се страхуваха да дадат ЕГН и адреса си. Съгласно Закона, без тях не може да се  признае подписът. Очакваме в национален мащаб да съберем минимум 700 000, а към момента са над 400 000. За цената на тока имаме поредно нелогично обяснението от какво и как се вдига тази цена. Вярно е, че най-скъпата електроенергия е тази от възобновяемите източници (вятърни и соларни централи). Вярно е, че в българското законодателство влизането на темата за възобновяемите енергийни източници от предишни правителства и парламенти, още от правителствата на Костов, Сакскобургготски, Станишев е регламентирано как се връзва към енергийната система тези източници. Това дава право на диктатора Борисов да твърди, че предишните правителства са му виновни. Истината е обаче, че 90% от всички възобновяеми енергийни източници, които са свързани със системата на България в момента са вързани през последните 3 години на това правителство. Ако те искаха по някакъв начин да не оскъпяват електроенергията нямаше да го направят, най-малкото щяха да променят Закона и да спрат да включват в енергийната система“, допълни Ивелин Николов.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица