Свържи се с нас

Любопитно

Успешно представяне на габровските корабомоделисти

Published

on

снимка: Община Габрово

Габровският „Спорт модел клуб” завоюва 12 медала от държавното първенство по корабомоделизъм, което се проведе в края на изминалата седмица на язовир „Синкевица”, съобщават от Община Габрово. В рамките на три дни над 70 моделисти от цялата страна се надпреварваха в състезателните класове „М” и „NS” за юноши и мъже.

Повече от успешно бе участието на габровските представители, които приключиха състезанието с три златни, три сребърни и шест бронзови медала. При много топло време и отлично подготвени полигони на язовирния комплекс, нашите участници дадоха всичко от себе си, за да се поздравят с добрия резултат.

След провеждането и на третия кръг от републиканското първенство, бяха определени държавните медалисти. Наградите на отличените връчи лично зам.-кметът на община Габрово Климент Кунев.

Атрактивното състезание бе организирано от Българската федерация по корабомоделен спорт, Община Габрово и „Спорт модел клуб” – Габрово.

Ето и постиженията на габровските участници:

III кръг на републиканското първенство

Петър Петев                 I място в клас ECO Start – юноши

Християн Христов         II място в клас ECO Standart – юноши

Християн Христов         II място в клас ECO Expert – юноши

Християн Христов         I място в клас F3E – юноши

Петър Петев                 II място в клас F3E – юноши

Йосиф Христов II място в клас ECO Start – мъже

Димитър Пенев            III място в клас ECO Standart – мъже

Станислав Христов       III място в клас ECO Expert – мъже

Димитър Пенев            I място в клас ECO Mini Expert – мъже

Станислав Христов       III място в клас ECO Mini Expert – мъже

Антонов, Христов, Пенев  – I място в клас ECO Mini Expert – ТЕАМ

Антонов, Христов, Пенев  – III място в клас ECO Expert – ТЕАМ

Станислав Христов       I място в клас F3E – мъже

Антон Антонов             II място в клас F3E – мъже

Окончателно класиране в републиканското първенство

Петър Петев                 I място в клас ECO Start – юноши – Републикански шампион

Християн Христов         III място в клас ECO Standart – юноши

Християн Христов         II място в клас F3E – юноши

Петър Петев                 III място в клас F3E – юноши

Йосиф Христов III място в клас ECO Start – мъже

Клим Попов                 III място в клас ECO Standart – мъже

Димитър Пенев            I място в клас ECO Mini Expert – мъже  – Републикански шампион

Станислав Христов       III място в клас ECO Mini Expert – мъже

Антонов, Христов, Пенев  – II място в клас ECO Mini Expert – ТЕАМ

Антонов, Христов, Пенев  – III място в клас ECO Expert – ТЕАМ

Антон Антонов             I място в клас F3E – мъже – Републикански шампион

Станислав Христов       II място в клас F3E – мъже

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица