Свържи се с нас

Новини

Калоферска дългокосместа коза … на Узана Поляна Фест

Published

on

Над 200 човека от 60 различни организации, занаятчийски обединения и фирми са частниците в програмата на Узана Поляна фест, който се случва в географския център на България над Габрово, за да представя алтернативите за един по-зелен живот от 13-ти до 15-ти юли за втора поредна година. Инициативата е на Глобалния Екологичен Фонд и Програмата му за малки проекти, която финансира български проекти в сферата на устойчивото развитие за над 7 млн. щатски долара. Фондът се изтегля от България тази година и в голяма степен от българските институции зависи дали ще продължи програмата.

В 10 часа в събота, 14-ти юли с приветствия от Министър Нона Караджова, министър Томислав Дончев и кмета на община Габрово Таня Христова, ще бъде официално открито второто издание на най-зеления фестивал в страната – Узана Поляна Фест – зелените идеи в действие.

Игра, която позволява на малките сами да моделират жизнените си пространства, лабиринт на сетивата, дом от слама, инсталиране на вятърна перка, семинар за екологично образование за учители, работилница за свещи – са само малка част от десетки възможности за участие на посетителите в уникалния по рода си фестивал. В три незабравими фестивални дни, се очакват над 2000 запалени по зеления начин на живот посетители от цялата страна, който ще се съберат, за да обменят идеи, представят еко-иновации и инициативи, и създадат безценни партньорства със себеподобни представители на зелената вълна.

Специално за фестивала на Узана ще пристигне и електромобил, който ще демонстрира възможностите пред иначе петроло-зависимия ни свят. Пак специално за феста ще пристигнат и вече много редки породи животни като калоферската дългокосместа коза  и каракачанската овца – с тях пък посетителите ще опитат автентични млечни продукти и ще разберат какви са предизвикателствата пред традиционните български породи.

Многобройните узански приключения са организирани в своеобразни фестивални „квартали“, чието послание е промяна за по-устойчив свят:

Квартал на знанието и презентациите: Водата, гората и рециклирането: Как да се борим с ерозията, възможно ли е днес да постигнем живот с „Нулев Отпадък“? Какви са алтернативите пред икономиката, за да посрещне нуждите на хората и околната среда в баланс и хармония? Ще научите повече за алтернативите в енергетиката и предизвикателствата пред общините в измерването на чистотата на атмосферния въздух;

Квартал на Детските Игри: образователни биоигри, работилница за правене на хвърчила, работилница за изработване на хартия и собствена книга, игра за моделиране и състоянието на кораловите рифове и „Оранжев е градът“ – детска урбанистична игра за създаване на алтернатвиен детски град;

Квартал Еко-Академия: там ще разберете повече за въглеродните си зависимости, ще имате възможност в интерактивна карта да се ориентирате кои гори обитава глухаря, да научите повече за Национален парк „Централен Балкан“, да научите как се движат костенурките като проследите с радио-станция движението им. „Бъдеще за родопското земеделие“, доброволни пазари за въглеродни емисии, фото-изложба „Дивият свят на Родопите“, горски следоразбирач са част от останалите изненади очакващи гостите на този квартал.

Квартал Творчески работилници: ателие за свещи, работилница на сетивата, работилница за изработка на диджериду (традиционен австралийски музикален инструмент), месене на традиционни квасени хлябове, калейдоскоп на подправките, естествено багрене на вълна, семинар натурално пчеларство, ръчна хартия и много други.

Квартал Изложение: техники и материали за строителство с естествени материали, дегустация на био-продукти, био-млечни продукти, домашни сушени плодове, био-ръж и пшеница, мътеница от редки местни породи животни, демонстрация на енергийно независима шатра със собствена енергия, български натурални сапуни с етерични масла, интерактивни инсталации за НАТУРА 2000 и националните паркове, схема за внедряване на ниско въглеродни технологии, защитени видове животни и подобряване на пасищните еко-системи, запознаване с вълнуващи вело-маршрути из Родопите и не на последно място макет на електрозарядна станция за зареждане на електромобили!

Квартал Самоусъвършеснтване и „Дзен център“: здравословнно хранен и био-шотове, пътят на Кунг-фу, Тай-чи, Хатха йога и здравословен живот, както и работилница за домашни бонбони от сушени плодове.

Шарената палитра от случки на Узана за втора поредна се организира в партньорство с община Габрово и е подплатена и със сериозна музикална програма: Миленита, PIF, Тъпани и Гайди, Кайно Йесно Солнце и много етно-фюжън импровизации.

Фестивалът на зелените идеи в действие ще се стреми да намали и собствения си отпечатък върху средата, като за нуждите на феста ще бъде изграден компост, а от Габрово ще можете да хванете организиран транспорт вместо да идвате със собсвтената си кола.

Повече информация можете да намерите на: www.uzanafest.com

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица