Свържи се с нас

Новини

Продаваме си колата след като платим здравната осигуровка

Published

on

Сделките с жилища и автомобили ще стават само срещу платени вноски за здраве. При сделките ще трябва да се представят задължителни извлечения за платени здравни осигуровки. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване. “За” промените гласуваха 75 народни представители, а 23 – “против”.

Веднага след внасянето на текстовете на новия Закон за здравното осигуряване, той беше атакуван от опозицията, според която противоречи на конституцията.

Екатерина Михайлова от ДСБ обяви, че ще сезира Конституционния съд заради забраната да се прехвърля имот при неплатени здравни вноски.

В промените в Закона за здравното осигуряване е записано, че таксата за лекар отново ще е 2,70 лв., а не 2,90 лв., както беше досега. С това решение народните представители вече не обвързват таксата за преглед с минималната работна заплата у нас, която в момента е 290 лв.

Новите промени засягат и таксите за посещение при стоматолог, които също не се вдигат с повишаването на минималната заплата.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче подкрепи пред журналисти идеята. В България е полезно да има повече контрол и дисциплина, каза той. Дали текстът е противоконституционен, може да каже Конституционният съд, от финансова гледна точка това е правилна стъпка, каза министърът.

Посещението при лекар и за първите 10 дни лечение в болницата вече няма да е процент от размера на минималната работна заплата. Това решение бе взето от депутатите на първо четене.

След като законът влезе в сила, е прието, че таксата ще се определя от Министерския съвет, който ще определи и формулата за нейното изчисляване. Досега таксата беше 1% от минималната заплата.

Промените засягат и сделките с движимо и недвижимо имущество. Споразумения ще могат да се сключват само след като страните представят документ от Националната агенция за приходите, че са платили здравните си вноски. Промяната е предложение на здравния министър Десислава Атанасова, което смята, че по този начин ще се постигне по-добра събираемост на вноските.

В момента около 1,5 млн. души са лишени от здравноосигурителни права.
Поправките в закона ще засегнат още и дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване. Те ще трябва да се пререгистрират според Кодекса за застраховането. Според думите на депутата от Коалиция за България Мая Манолова по-голяма част от тях ще бъдат закрити, защото не всички могат да отговорят на новите изисквания.

АргументиБГ

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица