Свържи се с нас

Крими

Не се гаси туй, що не гасне?

Published

on

Слънцето, общественото недоволство, големите пожари, интересите на олигарси, политическите демагогии, мръсните интереси. Не се гасят амбициите за власт. Не се гаси бунта на онеправданите. Към високите цени на тока, водата и топлоенергията, към нелогичните отговори, към задкулисните политики. Стъкмени против правилата на реалната пазарна икономика. Нагласени така, че българските граждани да изнемогват от високите сметки. Без да имат обяснение защо в Европа, въпреки скъпите такси, хората не забелязват тези сметки. Няма реални отговори защо се налага това драстично увеличение. Защо изтъняват нашите джобове още повече? Заради интересите на зелените енергии, екотаксите, европейските норми, които със сигурност не интересуват обикновените граждани на континента. А и нас включително. Това са държавни политики. Свързани с доходи, заплати, социален климат, реформи, цялостна организация.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От началото на месеца токът поскъпна средно с 13 на сто в страната, цената на газа бе повишена с 4.88 процента, а водата в София – с 5 на сто. За какво ни е статистика, след като тя тихичко отбелязва, че няма инфлация, борави с индекси, които показват липса на проблеми. Държавна стъкмистика! Проблеми има и вече всички знаем. Страната ни е подчинена на регулатор, агенции, съвети, комисии, които цинично налагат корективи, взривяват социалния мир и заплашват да взривят финансовата рамка в страната. Крехка, но все пак стабилна.

Кой го допусна? ДКЕВР е определен орган с решение на Министерски съвет, с мандат по закон, но има процедури, ако се поискат оставки. Не е толкова сложно. Контролът върху регулатора се осъществява от Административния съд. Дали в тази ситуация някой ще напусне кабинета си? Съмнявам се. Не се гасят лесно експертните амбиции!?

Бизнес организации  обявиха, че ще обжалват цените на тока пред Върховния административен съд. Практиката от предишни подобни случаи сочи, че дори и ВАС да поиска преразглеждане на цените, това става с година закъснение. Така ДКЕВР ще излезе с ново решение, потвърждаващо предишното обжалвано. Междувременно е дошъл нов регулаторен период и се определят нови тарифи. Трябва да поискаме правото на обективен отговор. Какви са причините за поскъпването? Само с точни мотиви и аргументи ще се загасят новите цени, влезли в сила, които ни правят още по-бедни. Сега е моментът.

Не се гаси туй, що не гасне! Народният порив за реалност и правда.

Не се гаси и пожарът на Витоша. На 150 дка бушува вече огнената стихия. Над 400 души се борят да запазят гората. Ако така се бориха и в парламента, нямаше да се стига до връщането на Закона за горите. Кой и как ще използва ситуацията? Вече се прокрадват коментари, че Законът пази биосверния резерват и гората на Витоша не може да се пипа. Това са оправданията за трудността при гасенето.  Всяка ситуация за прокарване на поправките в Закона за горите се използва у нас.

Недопустимо! Общественото недоволство проваля сценарии, диктува политики, променя статуквото. Дано по-скоро се загаси пожара. Защото всички коментари при бедствия са излишни. Държавата, организацията и техниката са най-важните. А и премиерът има докторантура на тема за психофизическата подготовка на оперативния състав в такава ситуация. На гърба на професионалисти и доброволци в борба със стихията, не е необходима политическа агитация. Тя показва лоша организация.

Да запалим искрата на общественото мнение. Ясно, категорично и смело. Защото народният глас гаси и променя закони, лъжи и интереси. Диктува истини, които не са за пренебрегване.

Не се гаси туй, що не гасне. Да запалим крилата на свободомислещите. Единственият начин да спечелим битки!

Автор: Владислав Прелезов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Крими

Моторист е с опасност за живота след инцидент в тунела край Дряново

Published

on

31-годишен мъж от великотърновското село Арбанаси бе приет в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с опасност за живота, след като пострада тежко при катастрофа с мотор.

Инцидентът е станал снощи, около 22.15 часа, на главния път между Габрово и Велико Търново, в района на тунела, близо до Дряновския манастир, съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Пристигналият на мястото на произшествието автопатрулен екип на полицията установил, че водачът на мотоциклета „Сузуки“ е самокатастрофирал.

Пострадалият веднага бил транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с фрактура на крака и черепно-мозъчна травма, с опасност за живота.

На водача е взета кръвна проба за химически анализ.

*Използваното фоново изображение е на
Google Street View.

Зареди още

Крими

Съдът осъди габровски измамник, подвел 11 души

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, състав на Районния съд в Габрово осъди мъж от Габрово на лишаване от свобода за извършена измама. Съдът призна подсъдимия габровец, с инициали С.К. за виновен в това, че през периода 13 юли – 1 август 2023 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 11 лица от Габрово и от село Жълтеш, че за освобождаване на техни близки във връзка с причинено ПТП или във връзка с провеждана полицейска операция по залавянето на измамници, е необходимо да предадат определени парични суми.

В резултат на посоченото на потърпевшите е била причинена имотна вреда в размер на общо 93 918,37 лева. За горепосоченото престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 2 и 5 във вр. с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и след проведено пред първоинстанционния съд съкратено съдебно следствие, подсъдимият С.К. бе осъден на 3 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим.

Подсъдимият бе осъден и да заплати на 5 от пострадалите лица, конституирани като граждански ищци по делото, обезщетения за причинени от деянието имуществени вреди в размер на общо 35 206,09 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово.

Производството пред районния съд бе разгледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, при условията на чл. 371 т. 2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица