Свържи се с нас

Крими

Не се гаси туй, що не гасне?

Published

on

Слънцето, общественото недоволство, големите пожари, интересите на олигарси, политическите демагогии, мръсните интереси. Не се гасят амбициите за власт. Не се гаси бунта на онеправданите. Към високите цени на тока, водата и топлоенергията, към нелогичните отговори, към задкулисните политики. Стъкмени против правилата на реалната пазарна икономика. Нагласени така, че българските граждани да изнемогват от високите сметки. Без да имат обяснение защо в Европа, въпреки скъпите такси, хората не забелязват тези сметки. Няма реални отговори защо се налага това драстично увеличение. Защо изтъняват нашите джобове още повече? Заради интересите на зелените енергии, екотаксите, европейските норми, които със сигурност не интересуват обикновените граждани на континента. А и нас включително. Това са държавни политики. Свързани с доходи, заплати, социален климат, реформи, цялостна организация.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От началото на месеца токът поскъпна средно с 13 на сто в страната, цената на газа бе повишена с 4.88 процента, а водата в София – с 5 на сто. За какво ни е статистика, след като тя тихичко отбелязва, че няма инфлация, борави с индекси, които показват липса на проблеми. Държавна стъкмистика! Проблеми има и вече всички знаем. Страната ни е подчинена на регулатор, агенции, съвети, комисии, които цинично налагат корективи, взривяват социалния мир и заплашват да взривят финансовата рамка в страната. Крехка, но все пак стабилна.

Кой го допусна? ДКЕВР е определен орган с решение на Министерски съвет, с мандат по закон, но има процедури, ако се поискат оставки. Не е толкова сложно. Контролът върху регулатора се осъществява от Административния съд. Дали в тази ситуация някой ще напусне кабинета си? Съмнявам се. Не се гасят лесно експертните амбиции!?

Бизнес организации  обявиха, че ще обжалват цените на тока пред Върховния административен съд. Практиката от предишни подобни случаи сочи, че дори и ВАС да поиска преразглеждане на цените, това става с година закъснение. Така ДКЕВР ще излезе с ново решение, потвърждаващо предишното обжалвано. Междувременно е дошъл нов регулаторен период и се определят нови тарифи. Трябва да поискаме правото на обективен отговор. Какви са причините за поскъпването? Само с точни мотиви и аргументи ще се загасят новите цени, влезли в сила, които ни правят още по-бедни. Сега е моментът.

Не се гаси туй, що не гасне! Народният порив за реалност и правда.

Не се гаси и пожарът на Витоша. На 150 дка бушува вече огнената стихия. Над 400 души се борят да запазят гората. Ако така се бориха и в парламента, нямаше да се стига до връщането на Закона за горите. Кой и как ще използва ситуацията? Вече се прокрадват коментари, че Законът пази биосверния резерват и гората на Витоша не може да се пипа. Това са оправданията за трудността при гасенето.  Всяка ситуация за прокарване на поправките в Закона за горите се използва у нас.

Недопустимо! Общественото недоволство проваля сценарии, диктува политики, променя статуквото. Дано по-скоро се загаси пожара. Защото всички коментари при бедствия са излишни. Държавата, организацията и техниката са най-важните. А и премиерът има докторантура на тема за психофизическата подготовка на оперативния състав в такава ситуация. На гърба на професионалисти и доброволци в борба със стихията, не е необходима политическа агитация. Тя показва лоша организация.

Да запалим искрата на общественото мнение. Ясно, категорично и смело. Защото народният глас гаси и променя закони, лъжи и интереси. Диктува истини, които не са за пренебрегване.

Не се гаси туй, що не гасне. Да запалим крилата на свободомислещите. Единственият начин да спечелим битки!

Автор: Владислав Прелезов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Закопчаха две жени заради пико, сред тях 42-годишна от Поповци

Published

on

В Габрово и Севлиево се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В хода на акцията бяха задържани две жени, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На 21 март, около 23.10 часа, в Габрово, била спряна за полицейска проверка 42-годишна жителка на село Поповци. Жената придобила и държала в себе си жълто кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая било образувано бързо производство.

Ден след ареста ѝ, на 22 март, около 23.30 часа, в Севлиево за полицейска проверка бил отбил “Ситроен Ксантия“, управляван от 23-годишна местна дама. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Младата жена се съгласила с показателите на техническото средство и отказала кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Две коли се удариха край Габрово

Published

on

Две коли се сблъскаха в района на кръстовището, от което започва околовръстният път на Габрово, близо до село Донино, на което бяха въведени мерки за повишаване на безопасността му чрез гъвкави ограничители.

За щастие при инцидента няма жертви и пострадали, нанесени са единствено материални щети по автомобилите.

Катастрофата е станала в неделя, 24 март, в часовете около обед, информира до „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимка от мястото на произшествието.

Сблъскали два немски автомобила: „Опел“ и „Фолксваген“, и двата червени на цвят. За пътния инцидент за „Габрово Нюз“ потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пробите за алкохол на участниците в катастрофата са отрицателни.

„Опел“-ът, със старозагорска регистрация, е идвал от посока Севлиево и се е движел към село Донино, като в зоната на кръстовището се сблъскал с „Фолксваген“-а, каращ по главния път Габрово – Велико Търново.

Зареди още

Крими

77 нарушения на пътя през нощта само за този уикенд в региона

Published

on

77 нарушения на пътя през нощта констатираха органите на реда през отминалия уикенд при специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Резултатите от акцията бяха обявени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Засилените проверки за установяване на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, наркотици и установяване на неправоспособни водачи, се проведоха в периода от 15 до 17 март, за времето от 21.00 до 03.00 часа на територията на цялата област Габрово.

Целта на акция бе намаляване на пътнотранспортния травматизъм чрез превенция и контрол на нарушения, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия.

В хода на операцията бяха извършени проверки за установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, наркотици или техни аналози, установяване на неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на МПС, ползване на обезопасителни системи за превоз на деца в МПС.

От петък до неделя бяха извършени проверки на общо 312 автомобила и 361 лица. Констатираните нарушения са 77, за които полицаите съставили 9 акта и наложили 68 глоби с фиш.

Установен е бил един водач, шофирал след употреба на алкохол, като дрегерът отчел 2.19 промила. Нарушенията за неизползване на обезопасителни колани са 3, а 1 бил санкциониран за превоз на дете без обезопасителна система.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица