Свържи се с нас

Новини

Депутатите обсъждат дали студентството да се смята за трудов стаж

Published

on

Законопроектът за промени на Кодекса за социално осигуряване не е добър проект по много причини. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов по време на първото четене на проекта в пленарна зала. Той не е справедлив – 66 000 души са си платили, за да им бъде признат осигурителния стаж? Държавата ще им върне ли парите? Или кой платил,- платил. Къде е социалната справедливост? Един плаща, друг не плаща – ние не сме равни, каза Костов.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според него с този проект се разделят висшистите с невисшистите. Фактически намалявате изискуемия стаж от 40 г. Висшистът може с 35-37 г. трудов стаж, а онзи, който е влязъл в производството му искате 40 години. Когато човек е на студентската скамейка, той се труди, но не създава добавена стойност. В него се инвестира. Той не създава там стойност. От къде идва стойността, с която държавата се задължава да го осигури запита бившият премиер.

„Не сте обмислили този законопроект – ако блестящ студент учи в чужбина, вие не му плащате осигурителен стаж. Къде е социалната справедливост? Най-лесният начин да свършиш някаква глупост е да пристъпиш принципите си и с общите пари да се опиташ да се правиш на благодетел,” каза Костов. Според него, с този проект се разделят студентите, които учат в България и в чужбина. „Най-добре е децата ти едвам да влязат в университета, че да им плати българската държава трудовия стаж. Това е великолепен стимул! Това е антистимул. От никъде не е издържан този законопроект, за това предлагам на народните представители да не го подкрепят,” каза Костов.

Съвносителят на проекта Драгомир Стойнев обвини Костов, че иска да се разбие солидарният модел. Вие искате всеки сам да се оправя. Образованието и осигуряването да станат основен приоритет. Според стратегията 2020, 40% от населението трябва да бъде с висше и полувисше образование до 2020 година. Виждате, че идва неграмотно поколение, хора, които са неграмотни и по никакъв начин не могат да се пенсионират. Вие ги призовавате да работят в сивата икономика. Всичко опира до увеличаване на стажа и възрастта – колкото по-голям е стажа, толкова по-малко пенсионери ще има, каза Стойнев.

Най-активна от ГЕРБ е зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова. Тя определи законопроекта като популистки. „Това е свързано с даването на повече пари от държавния бюджет,” каза Ангелова. По нейни изчисления, на около 24 000 висшисти и полувисшисти им предстои да се пенсионират. Държавата трябва да извади около 65 млн. лева, а през следващите години още повече, защото тенденцията показва, че броя на висшистите се увеличава всяка година. Къде остана дефицита в пенсионния фонд, за който вие – преждеуправляващите допринесохте, запита зам.-председателят на социалната комисия.

Хасан Адемов от ДПС припомни, че за служителите в армията и полицията държавата плаща осигурителните вноски. Защо тогава не говорим за липса на справедливост, а става въпрос за цвета на българската нация, запита депутатът от групата на Доган. Според него най-голямата слабост е, че се предлага държавният бюджет да поеме осигурителната вноска.

Обсъждането на проекта, внесен от червените депутати Драгомир Стойнев и Емилия Масларова продължава.

АргументиБГ

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Новини

Румен Радев ще участва в тържествата на Шипка за 3 март

Published

on

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник 3 март, съобщиха от прессекретариата.

В празничния 3 март, неделя, от 11.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11.50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.

Зареди още

Крими

Съдът отказа да предаде на властите в Италия мъж от Шумата

Published

on

С решение от 28 февруари т.г., тричленен състав на Окръжен съд – Габрово, отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена по отношение на български гражданин, живущ в севлиевското село Шумата.

Видно от приложените по делото доказателства заповедта е издадена на 13 декември 2023 г. от прокуратурата при съда във Вало дела Лукания, Италия. Със същата се иска предаване на българския гражданин, с инициали Т.К., на италианските съдебни власти за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“, наложено му със задочно постановена присъда, за извършено на територията на искащата държава престъпление (нарушаване на определена мярка за защита).

С оглед доказателствата по делото съдебният състав прие, че са налице основанията по чл. 40 ал. 2 т. 1 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) изпълнението на издадената от италианските власти ЕЗА да бъде отказано.

Съдът констатира, че в нея не се съдържа информация за спазване на условията по чл. 40, ал. 2, т. 1-4 от ЗЕЕЗА (чл. 4а, § 1, б. „а-г“ от Рамково решение 2002/584 ПВР на Съвета), считайки, че отразеното в Заповедта относно личното призоваване на лицето или уведомяването му по друг начин за определената дата и място на съдебния процес, довел до издаване на задочната присъда, не покрива стандарта на Рамковото решение и ЗЕЕЗА.

Решението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в 5-дневен срок. Предвид обявеното решение, с което се отказва изпълнението на Европейската заповед за арест, съдът отмени взетата по-рано по отношение на Т.К. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица