Свържи се с нас

Икономика

След шока с тока идва масовата бедност

Когато ГЕРБ прие промените в Закона за ВЕИ, защо банкерката Бориславова обяви, че ще финансира приоритетно проекти за зелена енергия?!

Published

on

Високото напрежение може да убива и с високите си цени.

В разгара на летния сезон – на 1 юли, българите се събудиха с нови, по-високи цени на тока, парното и водата. Съобщеното поскъпване е с 13% за тока и по 5% за парното и водата, или общо – близо 23% увеличение на цените за основните суровини в производството. Докато зимният сезон е все още далече и плащането на големи сметки за битово отопление реално ще се случи след 5-6 месеца, на всички трябва да е ясно, че това увеличение ще бъде незабавно калкулирано в цените на всички предлагани на пазара стоки и услуги. С други думи, инфлацията вече е неизбежна.

Всъщност, само преди дни от ДКВЕР уверяваха, че цената на тока се очаква да поскъпне с около 10%. Никой обаче не разбра защо изведнъж увеличението на дневната електроенергия скочи с още 3%?  От НЕК посочиха като основна причина за шоковото поскъпване драстично увеличения брой на инсталираните фотоволтаични мощности от началото на тази година, за чието присъединяване са направени допълнителни разходи.

Разбира се, както винаги, основният виновник отново е Тройната коалиция, която през далечната 2007 година е въвела необходимите поправки в Закона за енергията от  възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за да се спазят изискванията на Европейския съюз (ЕС) за достигане на 16% дял на енергията от ВЕИ от общото производство на електроенергия. Интересно обаче защо никой от управляващите не коментира какво се случи при разгорещеното обсъждане на този закон миналата година, когато с нанесените поправки цената на т. нар. зелена енергия бе фиксирана за следващите 20 години без възможност за промяна и извън контрола на ДКВЕР. По същото време, може би, съвсем неслучайно, Цветелина Бориславова стана собственик на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) и открито заяви намерението си да финансира приоритетно проекти за зелена енергия. В този смисъл, ако правителството на ГЕРБ днес счита закона за ВЕИ през 2007 година за лобистки, защото е предвидил изпълнението на изискванията на Директива 2009/28/ЕО, то как би следвало да се нарекат поправките в същия този закон от миналата година,  които обричат на бедност повече от 90% от населението?

Премиерът Бойко Борисов и вицето му Симеон Дянков заговориха, че “ще се мисли” как да се компенсират около 300 000 души, които ще бъдат пряко засегнати от увеличението. Социалните помощи, енергийната ефективност и санирането на панелните жилища са твърде недостатъчни предвид широкия обхват, който ще има приложеният ценови удар. Интересно е също така на каква база е определен точно този брой “най-потърпевши” граждани, като реално скокът в цените ще се отрази върху джоба на всеки средностатистически българин. Ненужно е да се прави и сметка как ще се справят пенсионерите, които досега заделяха едва 10% от месечните си пенсии, за да оцеляват. Какви ще бъдат механизмите за компенсация все още не е ясно. Вероятно никакви.

Факт е, че цената на тока се е повишила с около 6% в цяла Европа прези изминалата година. Трябва обаче да се има предвид, че България е на последно място по доходи от всички европейски страни и покупателната сила на българина изнемогва с всеки ценови скок. В случая с пенсионерите тя дори вече е достигнала отрицателни стойности!

Непростимо е вече трета поредна година правителството да няма ясна политика по отношение на доходите. Още по-непростимо е те за пореден път да се стопяват вследствие на трайното фиксиране на високи цени за зелена енергия. Непростим е и явният лобизъм в полза на определени инвеститори с приоритетно присъствие в този сектор след въвеждането на поправките в закона миналата година. Реално броят им главоломно нарастна през 2010 година и още в средата на 2011-а сключените договори надхвърляха с 2.5 пъти капацитета на мрежата. Тогава вече беше ясно, че ако всички заявени за изграждане мощности от ВЕИ влязат в експлоатация, цената на тока ще се увеличи с поне 10%.

Юлия Добрева е доктор по политическа икономия и магистър по стопанско управление от СУ “Свети Климент Охридски”.

Именно с поправките от миналата година правителството на ГЕРБ позволи цената на електроенергията да достигне днешните стойности и да не може да се променя през следващите 20 години. Ненужно е да се обяснява какви ще бъдат печалбите на собствениците на тези инсталации, още повече, че голяма част от изпълнените вече проекти са субсидирани със средства от европейските фондове. Не без значение е и спирането на проекта за АЕЦ “Белене”, който щеше да представлява сериозна конкурентна заплаха пред сега извисилите се цени на зелената енергия.

Наред с обедняването ни, обаче, това шоково увеличение на цените хвърля твърде лоша репутация върху използването на енергия от възобновяеми източници. С изчерпването на природните ресурси, тази енергия е единствената алтернатива за съществуването на човечеството и до средата на века ние ще трябва да разчитаме основно на нея. Именно поради факта, че е възобновяема (т.е. неизчерпаема) и в добиването й навлизат все по-нови технологии, тя трябва да бъде с пъти по-евтина и общодостъпна. Това е и смисълът на целите, които си поставя ЕС за увеличаване на дела на зелената енергия, както и глобалните цели на ООН за намаляване на вредните емисии.

В България, уви, всичко се изчислява с цената на финикийските знаци, удобно изсмукани от джоба на бедния българин. Какво ли ще се случи, обаче, когато вследствие на емиграцията и крайната мизерия вече няма да има кой да плаща за обогатяването на властимащите? От чия кръв ще пият те?

Автор: Юлия Добрева

АргументиБГ

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица