Свържи се с нас

Новини

Арматурата на падналата тераса не е била на проектно си положение

Published

on

снимка: Община Габрово

Армировката (арматура) е на 5 см. от долния ръб на плочата, а трябва да бъде на 12 см. Арматурата е смазана по всяка вероятност по време на бетонирането. Ако беше сложена в горния край нямаше да има никакви отрицателни последици за площадката. По стандарт арматурата, трябва да бъде поставена на 1,5 см. от горния ръб на плочата. Осигурена е дебелината на плочата, която по проект е 14 см. По повод на мнението на гражданите, че няма армировка, искам да кажа, че арматура има и е достатъчна, за да поеме натоварването, но тя в момента не е на своето проектно положение. Това каза професор Тодор Бараков от Университета по архитектура, строителство и геодезия, привлечен да изготви експертизата за установяване на причините за срутването на панорамната площадка на ул.“Аврам Гачев“ в Габрово. Официалната експертиза ще бъде предоставена на Община Габрово до два дни.

„Защо обаче е смаза армировката. Винаги по време на бетонирането, за да стои в проектно положение тази арматура, трябва да бъде отгоре. Отдолу се слагат столчета. На всеки кв. метър се слагат 3 столчета, за да може горната армировка да стъпи върху тях. За съжаление тези столчета не можем да ги видим. Или са сложени по-малко, по всяка вероятност или по време на бетонирането е смачкана самата армировка и е паднала долу. Арматура, която е под средата на елемента не работи и това е причината за падането на конзолата. Тя е била наредена правилно, спазен е принципът на армиране, но проблемът е, че по време на бетонирането е смачкана долу и тя не се намира в своето проектно положение, което довежда до падането на площадката. Проблемът е, че смачкването е трябвало да бъде проконтролирано“, допълни проф. Бараков.

снимка: Община Габрово

Резултатите от първи изпитани проби в лабораторията на университета на излятия бетон са показали якост от 31.8 мега паскала, отговарящ на клас 30, което означава, че пробното тяло е с 2 пъти по-висока якост. В проекта е било предвидено използването на бетон  от  клас 15. От казаното стана ясно, че няма нарушения на якостните параметри на бетона, използван в строителната конструкция.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спипаха трима без шофьорски книжки и един дрогиран през миналата седмица

Published

on

В периода от 23 до 29 януари на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел повишаване безопасността на движението по пътищата.

През отчетния период е бил установен един водач, шофирал след употреба на алкохол и един след употребата на наркотици. Установените неправоспособни водачи са трима. Девет от всички проверени са били санкционирани за неправилно изпреварване, а 1 за отнето предимство на пешеходец.

В хода на акцията са били извършени проверки на общо 1 472 превозни средства и 1 835 лица. Съставени са били 58 акта и наложени 330 глоби по фиш.

За същия период, от 23 до 29 януари, но на територията, обслужвана от севлиевската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества.

Извършени са били проверки на 349 автомобила и 449 лица. Задържани са били две лица като срещу тях са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителен концерт в подкрепа на Гери

Published

on

Четвърто издание на Благотворителния концерт „Ангелски сърца“ ще се проведе на 10 февруари, чиято кауза е подкрепа на Гергана в битката ѝ с рак на костта.

Благотворителната инициатива се организира от Младежки център – Габрово. Концертът ще се състои в зала „Възраждане“ от 18.30 часа.

Билетите са на стойност от 5 лева и ще бъдат пуснати в продажба на касата на залата, в деня на събитието, в часовете от 15.00 – 18.00 часа.

Благотворителният концерт „Ангелски сърца“ трябваше да се проведе на 27 януари, но поради обявената грипна епидемия и издадената заповед от РЗИ Габрово за преустановяване на учебния процес и масови дейности, включващи присъствието на ученици, бе отложен за 10 февруари.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица