Свържи се с нас

Новини

София Прайд премина успешно за пета поредна година

Юбилейното шествие се отличаваше с повече участници, по-централен маршрут и по-широка подкрепа от всякога

Published

on

снимка: Кристина Цветкова

Тазгодишното шествие за равенство и приемане на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация и полова идентичност, се състоя в столицата в съботния ден. Акценти в политическата платформа на прайда бяха законодателните промени в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията от омраза срещу нехетеросексуалните българи, и адекватното третиране на тези престъпления от полицията, прокуратурата и съда.

снимка: Кристина Цветкова

Около 1500 души взеха участие в най-мащабното правозащитно събитие в България, развявайки знамена с цветовете на дъгата и издигайки лозунги, призоваващи за край на омразата. Сред тях бяха политици, дипломати, правозащитни организации и много хетеросексуални хора, дошли да подкрепят своите ЛГБТ приятели и близки в борбата им за уважение и приемане.

Приветствени речи изнесоха членът на националния съвет на ПП Зелените Кристина Димитрова, посланикът на Великобритания Джонатан Алън, германският депутат Волкер Бек и други.

снимка: Кристина Цветкова

Тази година маршрутът беше по-дълъг и централен от всякога. Шествието премина покрай ключови за исканията на участниците институции, като Министерски съвет, Президенството и Народното събрания на Република България. Именно това са местата, където се решават наболелите проблеми на българските граждани, а борбата с хомофобията и дискриминацията трябва да бъде един от приоритетите в работата на властимащите.

Шествието завърши с концерт пред Паметника на съветската армия. Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и група Voice of Boys пяха напълно безвъзмездно, защото подкрепят равенството и човешкото достойнство на всички хора. Недислав от момчешката група Voice of Boys приветства участниците в прайда с думите „Много се радваме, че сме тук. Искаме само да кажем, че любовта няма как да бъде скандална, никога по никакъв начин!“. Поли Генова, която спечели българската Евровизия миналата година, добави „Намирайте силата в себе си! Тя е вътре във вас“.

Тази година София Прайд за първи път беше излъчван на живо в Интернет. Прякото предаване е било гледано от близо 1100 уникални потребители от цялата страна. Това е огромен успех за мисията на прайда, защото една от целите му е да вдъхне кураж и гордост на хилядите ЛГБТ българи, които не могат или не смеят да се включат в него. Запис от предаването може да бъде видян на www.sofiapride.info.

За съжаление, часове след шествието организаторите научиха за нападение над един от участниците в района на метростанция „Сердика“. 25-годишно момче е било повалено и бито с ритници от трима нападатели, които са си тръгнали спокойно от мястото на произшествието. „Молих им се да спрат. Аз съм с тежка форма на диабет и, докато ме ритаха, единствената ми мисъл бе да не ритнат помпата, закрепена с абокат на корема ми, или пък самия абокат“. Хора от преминаващи коли слезли и се разкрещели на нападателите. Пострадалият не желае да подава жалба в полицията, защото не вярва, че извършителите могат да бъдат намерени.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Крими

В ход е полицейска акция за осигуряване на пътна безопасност

Published

on

В ход е специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той е част от мерките за повишаване на пътната безопасност и ограничаване на предпоставките за възникване на произшествия.

В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища и основни пътни артерии в страната.

Те ще използват пълния набор от технически средства за контрол на скоростта и осъществяване на проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Проверките ще включват още използването на предпазните колани, техническата изправност на автомобилите, наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и др.

Стартиралата акция е безсрочна и е продължение на предприетата от МВР политика за нулева толерантност към водачите, грубо нарушаващи правилата за пътна безопасност.

Зареди още

Крими

Сгащиха шестима непълнолетни, откраднали кола от ул.“Орловска“

Published

on

Полицията в Габрово установили шест непълнолетни момчета, съпричастни с извършването на автокражба.

Престъплението било извършено през нощта на 12 май. Тогава неизвестно лице противозаконно отнело лек автомобил „Тойота Айго“, паркиран на ул.“Орловска“ в областния град.

Малко по-късно след постъпването на сигнала в полицията, автомобилът бил намерен изоставен на ул.“Петкова нива“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършители на деянието са шест непълнолетни момчета от Габрово.

Непълнолетните не се водят на отчет в Детска педагогическа стая и спрямо тях няма налагани възпитателни мерки по смисъла на ЗБППМН.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица