Свържи се с нас

Новини

Церемония „Дарител на годината 2011”

Published

on

В края на миналата седмица, в Габрово се проведе националната церемония „Дарител на годината 2011″. Наградата се връчва за шеста поредна година от Асоциацията на обществените фондации в България. Асоциацията на обществените фондации в България (АОФБ) е учредена през 2005 година и включва обществени фондации в 12 града в страната. Тя е част от голямото семейство на Световната организация на обществените фондации в повече от 60 страни по света. През годините обществените фондации в България подкрепиха 478 проекта за над 7 млн. лв. в подкрепа на над 700 000 души.

Официални гости на церемонията бяха: Галина Банковска – депутат и Заместник – председател на комисията по образование, Катя Колева – депутат и член на Комисията по труда и социалната политика, Мариян Костадинов – Областен управител на област Габрово, Добрин Савчев – Заместник кмет на Община Габрово, Ана Маринова – Директор на Национална Априловска Гимназия, Георги Маринов – Директор на Регионален инспекторат – Габрово и Красимира Чолакова – Директор на Исторически музей – Габрово. Домакин на събитието е Фондация„Обществен дарителски фонд Габрово“”. Тя е създадена през 2002 г. с цел да възроди дарителските традиции в полза на обществото, запазени в духа на габровеца. Инициативите на фондациите се подкрепят от Фондация  Работилница Граждански инициативи

Шестото издание „Дарител на годината” се проведе в Националната Априловска гимназия като емблематично място за дарителството и неговото място в живота и традициите на българина. За да получат своите отличия присъстваха дарители от цяла България. Техните награди бяха връчени от официалните гости.

Церемонията започна с поздравление от Президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев, в което той поздравява участниците в събитието и им пожелава да развиват традициите на благотворителността. Наградата „Дарител на годината” се връчва за принос към дейността на Обществените фондации и развитие на благотворителността.

Със статуетка и грамота „Дарител на годината 2011” бяха удостоени:

Кольо Йоржев – Индивидуален дарител. Най-активен и постоянен дарител за последните 10 години. Наградата се връчва за цялостен принос към дейността на „Обществен дарителски фонд Габрово”

Галина Банковска – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за цялостен принос към дарителството, гражданското общество, доброволчеството.

Красимира Чахова – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за цялостен принос към дейността на Обществен дарителски фонд – Стара Загора и за развитието на филантропията като цяло. Г-жа Чахова е основен организатор на кампанията „Стара Загора – най-спортният град”. Привлякла множество фирми и граждани към каузата. С набраните средства се изгражда фитнес на открито в Стара Загора.

Любен Драгнев – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за съществен принос в развитието на благотворителността в община Тутракан. През 2011 г. г-н Любен Драгнев е дарил 5 хил. лв. в кампанията за набиране на средства за лечението на 3-годишната Моника Белберова. Дарителските му жестове през годината включват още и закупуване на лодка за Клуба по водомоторен спорт (12.хил.лв.), както и за строежа на новата църква в с. Белица (2 хил.лв.)

Катя Чаушлиева – Индивидуален дарител.  Наградата се връчва за особено голям принос към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол през 2011 година.

Иван Чавдаров – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за приносът му към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол.

„Радулов” ЕООД – Корпоративен дарител. Наградата се връчва за приносът на фирмата към дейността на Обществен дарителски фонд – Стара Загора.

„ЕДОАРДО МИРОЛИО” АД – Корпоративен дарител. Наградата се връчва за приносът му към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол.

Гражданите на град Чепеларе – Колективна награда. Наградата се връчва за постоянната подкрепа на гражданите на града с дарения и доброволен труд в реализирането на над 20 проекта в полза на общността за 10 годишната история на Фондацията.

Церемонията беше предшествана от форум „Българските дарителски традиции през вековете”. Директорът на Исторически музей Габрово представи историята на дарителските традиции в Габрово. Гостите на събитието дискутираха дарителството в наши дни и мястото на обществените фондации в съвременното общество.

Това, което отличава обществените фондации от другите организации е прякото участие на гражданите в определянето на приоритетите на местното развитие и дейностите, които да подкрепят. Усилията са насочени към това даряваните средства да не се разпиляват в различни посоки. Да се използват професионално, прозрачно и по приоритети, които всяка местна общност сама е определила.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Наградиха лауреатите и участниците от конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Лауреатите и участниците в Шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“ бяха наградени. Това се случи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, където се състоя тържествената церемония. Конкурсът тази година беше на тема: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“.

Той е част от празничните събития, включени в календара на Априловите дни на културата. Организира се от НАГ и Фондация „Радетел“. В него участват ученици от габровските училища и от 12 области на страната.

В настоящото издание бяха представени учебни заведения от Велико Търново, Чирпан, Враца, Шумен, София, Свищов, Бургас, Тетевен, Пловдив, Смядово, Павликени , село Дебрен и др.

Учениците се състезаваха в следните категории: разказ, историческо есе и видеофилм. Представени бяха 50 разработки, прегледани и оценени от професионално жури.

Директорът на НАГ Елвира Христова приветства гостите и участниците, и откри тържествената церемония. Д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел“, представи пред присъстващите на събитието презентация за рода на Рашееви, чийто наследник е тя. С богат снимков материал разказа за разнообразната благотворителна и доброволческа дейност на нейните роднини Иван и Никола Рашееви.

След тържественото начало бяха обявени и връчени наградите.

В категория разказ Първо място спечели Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказ за патрона на училището. Негов научен ръководител е Бистра Стефанова. Второ място зае Десислава Ангелова от НАГ, с разказа „Пътят към величието“. На 3 място бе класирана Мария Данева, също от НАГ, с разказа „Соколов писък“.

В категория историческо есе първо място не бе присъдено. С второ място бе отличена Адриана Кънева от НАГ за есето си „Каквото можах – направих, по –хубаво нека направят могъщите“. Неин научен ръководител е Владилена Катевска, преподавател в НАГ.

Журито присъди две 3-ти места: на Александра Манева, СУ „Пейо Кр.Яворов“ – Чирпан, с есето „Помним и се гордеем…На великия наш творец“, с научен ръководител Недка Петрова, и на Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“ и научен ръководител Горица Маджарска.

Поощрителни награди получиха Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“ и Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П.Славейков“ – София за „СУ Пенчо П.Славейков – 145 години храм на образованието“. Техни научни ръководители са: Андрей Соколов и Александра Иванова.

В категория за кратък видеоклип, с Първо място бе отличен Преслав Колев от НАГ за филма си „Благодетели и дарители“. Второ място спечели екипът, в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова – „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, от СУ „Козма Тричков“ – Враца. Научен ръководител е Горица Маджарска.

С второ място бе отличена и Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“- Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Неин научен ръководител е Драгомир Дачев. Трето място зае Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител на участничката е Альоша Кушлов.

Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти. За трета поредна година Фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия, в размер на 400.00 лв, за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи.

По предложение на Педагогическия съвет носител на стипендията за 2024 г е Преслав Николай Колев, ученик от 11 „б“ клас. Тази година за пръв път бе учредена от г-ж Елена Сербинова едногодишна стипендия за ученик от 10 клас, с принос към Априловската гимназия.

По предложение на Педагогическия съвет пръв носител на едногодишната стипендия е Виктория Красимирова Димова, ученичка от 10 „д“ клас. Виктория издига авторитета на Националната Априловска гимназия и съдейства за нейното национално и международно признание, което личи от това, че през изминалите години е участвала в поредица от дейности като: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово /представител на предприемачеството и обществено значимите дейности за мандат от 1 година от април 2023 г. до април 2024г./, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ Габрово, участничка в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири и на пиано. Виктория се включва с желание и с мотивация в различни конкурси (по БЕЛ, физика, народно пеене и др.) и олимпиади(БЕЛ, история, физика, география, химия, математика и др.). Навсякъде се представя достойно и защитава името „Априловец“.

По време на церемонията, с почетна грамота беше отличена госпожа Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и председател на фондация „Радетел“. Нейните функции поема госпожа Елвира Христова, настоящ директор на училището.

Зареди още

Крими

Красен Кръстев е новият началник на полицията в Трявна

Published

on

Главен инспектор Красен Кръстев е новият началник на Районното полицейско управление в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Красен Кръстев е роден през 1981 г. в Габрово. Завършил е висше образование в Технически университет – Габрово. В системата на МВР постъпва през 2008 г. Работил е в „Пътна полиция“ и „Охрана на обществения ред“. През 2012 г. е назначен за разузнавач в група „Криминална полиция“ в РУ Трявна.

През 2023 г. е назначен за инспектор в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово.

Считано от 21.05.2024 г. гл.инсп.Кръстев е временно преназначен на длъжността началник на Районно управление Трявна при ОДМВР-Габрово.

Зареди още

Новини

НЗОК разширява възможностите за достъп до информация за дейността ѝ

Published

on

Интерактивна карта, предоставяща информация за дейността на НЗОК вече е достъпна на официалния портал на институцията – https://www.nhif.bg/. Реализирана е съвместно от Информационно обслужване и НЗОК. Картата стартира с данни за брой договори с изпълнители на медицинска и дентална помощ и брой болнични легла по области, за които е сключен договор, използваемост на леглата, обработени протоколи за скъпоструващи лекарства и заявления за помощни средства за лицата с увреждания. Данните са налични и леснодостъпни както за цялата страна, така и за всяка отделна област и ще бъдат надграждани.

От НЗОК информират, че към настоящия момент се извършва обобщаване и анализ на най-често задаваните въпроси към НЗОК, включително и по Закона за достъп до обществена информация. Информацията ще бъде подготвена, обработена и публикувана в новата карта.  Публикуваните данни ще бъдат в помощ на всички заинтересовани страни във връзка с най-често разискваните теми и се очаква да облекчат достъпа до информация от обществено значение, която е в компетенцията на НЗОК.

Обновеният официален сайт на Здравноосигурителната каса предоставя все повече електронни услуги за договорните партньори и гражданите. Вече функционира „Справка за статус по протокол за скъпоструващи лекарства (1А, 1В и 1С)“- https://reports.nhif.bg/ , която да подпомага хроничноболните да проследяват датите на електронните си протоколи за лекарства, „Проверка на личен лекар“- https://services.nhif.bg/references/gpSearch/generalPractitioner.xhtml , „Търсене на договорни партньори и дейности“ – https://services.nhif.bg/references/lists/opl.xhtml – за улесняване намирането на лечебни заведения и аптеки, работещи с НЗОК с данни за адреси и телефони, „Търсене на лекарства, заплащани от НЗОК“ – https://services.nhif.bg/references/lists/medicine.xhtml и др.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица