Свържи се с нас

Новини

Церемония „Дарител на годината 2011”

Published

on

В края на миналата седмица, в Габрово се проведе националната церемония „Дарител на годината 2011″. Наградата се връчва за шеста поредна година от Асоциацията на обществените фондации в България. Асоциацията на обществените фондации в България (АОФБ) е учредена през 2005 година и включва обществени фондации в 12 града в страната. Тя е част от голямото семейство на Световната организация на обществените фондации в повече от 60 страни по света. През годините обществените фондации в България подкрепиха 478 проекта за над 7 млн. лв. в подкрепа на над 700 000 души.

Официални гости на церемонията бяха: Галина Банковска – депутат и Заместник – председател на комисията по образование, Катя Колева – депутат и член на Комисията по труда и социалната политика, Мариян Костадинов – Областен управител на област Габрово, Добрин Савчев – Заместник кмет на Община Габрово, Ана Маринова – Директор на Национална Априловска Гимназия, Георги Маринов – Директор на Регионален инспекторат – Габрово и Красимира Чолакова – Директор на Исторически музей – Габрово. Домакин на събитието е Фондация„Обществен дарителски фонд Габрово“”. Тя е създадена през 2002 г. с цел да възроди дарителските традиции в полза на обществото, запазени в духа на габровеца. Инициативите на фондациите се подкрепят от Фондация  Работилница Граждански инициативи

Шестото издание „Дарител на годината” се проведе в Националната Априловска гимназия като емблематично място за дарителството и неговото място в живота и традициите на българина. За да получат своите отличия присъстваха дарители от цяла България. Техните награди бяха връчени от официалните гости.

Церемонията започна с поздравление от Президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев, в което той поздравява участниците в събитието и им пожелава да развиват традициите на благотворителността. Наградата „Дарител на годината” се връчва за принос към дейността на Обществените фондации и развитие на благотворителността.

Със статуетка и грамота „Дарител на годината 2011” бяха удостоени:

Кольо Йоржев – Индивидуален дарител. Най-активен и постоянен дарител за последните 10 години. Наградата се връчва за цялостен принос към дейността на „Обществен дарителски фонд Габрово”

Галина Банковска – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за цялостен принос към дарителството, гражданското общество, доброволчеството.

Красимира Чахова – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за цялостен принос към дейността на Обществен дарителски фонд – Стара Загора и за развитието на филантропията като цяло. Г-жа Чахова е основен организатор на кампанията „Стара Загора – най-спортният град”. Привлякла множество фирми и граждани към каузата. С набраните средства се изгражда фитнес на открито в Стара Загора.

Любен Драгнев – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за съществен принос в развитието на благотворителността в община Тутракан. През 2011 г. г-н Любен Драгнев е дарил 5 хил. лв. в кампанията за набиране на средства за лечението на 3-годишната Моника Белберова. Дарителските му жестове през годината включват още и закупуване на лодка за Клуба по водомоторен спорт (12.хил.лв.), както и за строежа на новата църква в с. Белица (2 хил.лв.)

Катя Чаушлиева – Индивидуален дарител.  Наградата се връчва за особено голям принос към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол през 2011 година.

Иван Чавдаров – Индивидуален дарител. Наградата се връчва за приносът му към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол.

„Радулов” ЕООД – Корпоративен дарител. Наградата се връчва за приносът на фирмата към дейността на Обществен дарителски фонд – Стара Загора.

„ЕДОАРДО МИРОЛИО” АД – Корпоративен дарител. Наградата се връчва за приносът му към дейността на „Обществен фонд мостовете над Тунджа” – Ямбол.

Гражданите на град Чепеларе – Колективна награда. Наградата се връчва за постоянната подкрепа на гражданите на града с дарения и доброволен труд в реализирането на над 20 проекта в полза на общността за 10 годишната история на Фондацията.

Церемонията беше предшествана от форум „Българските дарителски традиции през вековете”. Директорът на Исторически музей Габрово представи историята на дарителските традиции в Габрово. Гостите на събитието дискутираха дарителството в наши дни и мястото на обществените фондации в съвременното общество.

Това, което отличава обществените фондации от другите организации е прякото участие на гражданите в определянето на приоритетите на местното развитие и дейностите, които да подкрепят. Усилията са насочени към това даряваните средства да не се разпиляват в различни посоки. Да се използват професионално, прозрачно и по приоритети, които всяка местна общност сама е определила.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предприеха мерки против разпространението на шарка в градини и училища

Published

on

След получено официално писмо от Регионална здравна инспекция – Габрово до четирите общини на територията на областта, бе съобщено, че вече са предприети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на скарлатина и варицела при децата от детските и учебни заведения.

„Веднага сме информирали директорите на детските и учебни заведения на територията на община Трявна и са предприети необходимите превантивни мерки за осигуряване безопасността и здравето на децата, които посещават градините и училищата при нас. Държим родителите и работещия персонал да бъдат спокойни, тъй като сме обърнали внимание за стриктно спазване на сутрешния филтър и извършване на задължителната дезинфекция и проветряване на помещенията!“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

По отношение на дезинфекция на повърхностите и проветряване в детските и учебни заведения, РЗИ – Габрово препоръчва провеждането на конкретни дейности, свързани с провеждане на ежедневно минимум двукратно влажно почистване и дезинфекция на всички помещения като: занимални, спални, учебни кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, коридори и др., и критични точки в тях – подове, маси, дръжки на врати, парапети, уреди за работа и игра, учебни пособия (мишки, клавиатури, микроскопи, инструменти в работилниците и други подобни пособия), тоалетни чинии, мивки, кранове и други, а на санитарните помещения неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция.

Препоръчва се още стриктно спазване на изисквания за извършване на дезинфекция на гърнетата на децата от яслените групи, като се използва отделна престилка и след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите задължително измиват и дезинфекцират ръцете си.

Провеждането на дезинфекция на приборите и съдовете за хранене след всяка употреба. Трапезната посуда и приборите за хранене да се подлагат на почистване и химиотермодезинфекция след всяка употреба.

„Дезинфекцията се извършва с разрешени от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара биоцидни препарати, които са включени в Регистъра на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещество и смеси, публикуван на електронната страница на МЗ“, допълват още от РЗИ-Габрово.

За осигуряване безопасността и здравето на децата и предотвратяване разпространението на зарази сред тях, в детските заведения е необходимо извършването на ежедневно измиване с вода и сапун на играчки, маси и столове. Да се използват само играчки, които позволяват измиване и провеждане на минимум двукратно дневно проветряване на помещенията за 30 минути в отсъствие на децата (преди пристигането им и след обяд).

Проветряване на всички помещения често, до 5 минути на всеки астрономически час в работния ден. Ежедневно изтупване на спално бельо, ежеседмично на завивките и килимите и ежемесечно на дюшеците (матраците). Провеждане на термодезинфекция на спалното бельо при всяко изпиране и последващо изглаждане с гореща ютия, са сред останалите задължителни действия.

В училищата, освен посоченото по-горе, е задължително провеждането на почистване и дезинфекция и между двете смени, проветряване на учебните стаи по време на всяко междучасие и/или по-често в съответствие с метеорологичните условия, провеждане на почистване и дезинфекция на училищните автобуси преди първия курс, а впоследтсвие след всеки курс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица