Свържи се с нас

Култура

Форум „Селото като културно звено” и в рамките на „Локация Център” 2012

Локация Център е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област, Централна България. Ще се проведе между 22-29 юни 2012 година. Пълната програма вижте на www.orlovska10.com. Следете също и за подробна информация за всяко отделно събитие.

Published

on

Идеята за форум „Селото като културно звено” се роди по време на организационните дейности на „Локация Център” 2012. Организаторите от сдружение „Артерия” бяха впечатлени от огромния потенциал, който притежават селата в Габровска област. В региона има действащи читалища, туристически обекти, алтернативни сгради и изключителна природа – места, на които биха могли да се организират множество артистични прояви, културни и екологични начинания. Мащабно погледнато, това важи за всеки един регион на България. Кметство Царева ливада и неговото читалище предоставиха пространствата си за случване на форума. Неформалната културна организация Звено Панаоки Щанета потърси добри примери за разработване на култура в селата и покани организатори да разкажат за опита си.

На 24 юни в село Царева ливада ще се проведе форум „Селото като културно звено”. Програмата на събитието включва презентации  и дискусия, пътешествие на сетивата, звукова документална инсталация и вечеря.

Основно място за случване на форума е конферентната зала на кметство Царева ливада. Поканени са неправителствени организации и личности, които работят успешно за развитието на културни дейности в селата – фестивали, арт симпозиуми, образователни програми, екологични дейности, финансиращи фондове. Чрез презентации участниците ще разкажат за дейностите си. Дискусията ще позволи да се обменят свободно опит и идеи. Публиката ще добие представа за добрите практики и безбройните възможности да се развива потенциала на селата в България.

Сред природата ще бъде проведено пътешествие на сетивата Природно изкуство – процес, който се провежда в малки групи (между 8 и 16 човека) и е отворен за широката публика. Лабиринтът е метафора на житейския път – загубването, лутането, търсенето  и намирането. За да участвате, няма нужда да сте артист, но не пречи, ако като дете или по-късно сте искали да стъпите на сцената… Организатори са NakedSacred Healing Arts. Екипът има разнообразен опит в разработване на форми като театър на сетивата, групи за личностно развитие, терапевтични групи и медитативни семинари, групи за общностно развитие, арт и телевизионни проекти.

Посетителите ще имат възможност да чуят звукова документална инсталация „Български госпел”. Това е проект на Божина Панайотова и Пиер Барио, предназначен за френското радио Арте. Преди години те намират в празните класни стаи на затвореното училище в село Стоките купища аудио ленти, които са били използвани като педагогически материал на социалистическия режим. Следвайки емоционалната сила на гласовете и на музиката, говорейки с бивши и сегашни обитатели на училището, репортерите представят част от българската история.

Сесия по йога на смеха ще бъде проведена от Деница Александрова. Йога на смеха, или Хасия йога, е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане.

Денят ще завърши с приятна вечеря, специално приготвена от жител на селото за участниците във форума.

Село Царева ливада впечатлява с добре оформената си инфраструктура и големи сгради. Намира се в сърцето на Стара планина. Достъпът до селото е лесен както с автомобил, така и с влак, тъй като там се намира разпределителна гара. Има възможности за настаняване на ниски цени.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица