Свържи се с нас

Новини

Българчетата по-добри по английски отколкото по български език

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На матурите зрелостниците са показали по-високи резултати по природните науки и английски език, отколкото по български език, литература и по математика, история и цивилизация. Това са изводите от матурите, които обобщи министърът на образованието Сергей Игнатов при представянето на резултатите от държавните зрелостни изпити. Традиционно най-голям интерес сред зрелостниците има към предметите “География”, “Биология” и “Английски език”.

3 336 са слабите оценки на изпита по български език и литература (БЕЛ) сред зрелостниците, а миналата година двойките са били 2 391. Намаляват и отличните оценки по БЕЛ през настоящата година – техният брой е 181. Най-добри постижения зрелостниците са показали при задачите, свързани с разбиране на текст и извличане на информация, с разпознаване на автор-творба.

“През тази година прави впечатление доста по-малкият брой като процент отлични оценки по БЕЛ”, поясни Евгения Костадинова, експерт в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Тя добави, че се наблюдава увеличаване на процента слаби оценки по БЕЛ и по “История”.

Учениците са се затруднили най-много на задачите, свързани с правописни норми, с прилагане на граматически норми, както и с литературна теория от сорта на определяне на фигури и тропи, литературни направления и елементи на сюжета. “Става дума за липса на знания в задачите свързани с правопис и граматична норма”, коментира Биляна Иванова, специалист по БЕЛ към МОМН.

От МОМН обясняват ниските резултати по БЕЛ с това, че учениците не четат внимателно условието и не изпълняват задачата в съответствие с него. Друга причина, е че те отбелязват повече от един верен отговор както на въпросите с избираем отговор, така и на въпросите със свободен отговор.

Освен това положилите матурата дават твърде кратки или твърде дълги отговори и преписват текстовете от изпитния вариант, а не създават собствени текстове. Обяснимо е понижаването на резултатите по БЕЛ поради сменения формат, посочи още Евгения Костадинова пред http://econ.bg.

Традиционно профилираните гимназии са с най-високи резултати на изпита по БЕЛ и втория държавен зрелостен изпит, а с най-ниски резултати са професионалните гимназии. Училищата с най–висок среден успех по БЕЛ са Американския колеж в София, 91-ва Немска гимназия, както и Езикова гимназия “Пловдив” в Пловдив.

Училищата с най-нисък среден успех по БЕЛ са Професионална гимназия по селско стопанство и хранително-вкусови технологии (ПГССХВТ) “А. Кънчев” в Разград, както и професионални гимназии в Бяла и Професионалната гимназия по облекло “С. Н. Спасов – Еленина” отново в Разград.

Статистиката на МОМН за матурите през 2012 показва, че 88 ученици имат 100 точки, а от тях един е с такъв резултат от изпита по БЕЛ. Това са ученици, които не са допуснали нито една грешка на зрелостния изпит, посочи Евгения Костадинова.

45 зрелостници имат 0 точки, като от тях 35-ма от тях са с тази оценка по БЕЛ. 51 са учениците с две пълни шестици, 5 038 с по две отлични оценки от 5,50, а 1 446 ученици имат по две слаби оценки.

Двама са учениците с нула точки и на двата изпита, което означава, че не се написали абсолютно нищо, уточни Евгения Костадинова. Почти по всички предмети резултатите при момичетата са по-високи, отколкото при момчетата.

АргументиБГ

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица