Свържи се с нас

Крими

Вопъл за свободата на словото

Колкото по-независими са медиите в дадена страна, толкова повече се покачва ефективността на цялата икономика, което води до растеж

Published

on

България днес е на 81-во място в света по свобода на медиите.

Една медийна среща през миналата седмица в Брюксел отново разпали войната между двете водещи групировки на вестникарския пазар у нас. Заваляха обвинения за липса на свобода на словото, разни СРС-та, които не били СРС-та, от вчера валят и обвинения за пране на пари и данъчни измами. Все свидетелства за крайно калпавото състояние на целия медиен сектор в страната.

Едва ли е известно на широката публика, че преди да се озове на позицията на министър на финансите, Симеон Дянков се е занимавал с изследване проблемите на свободата на медиите, собствеността и икономическото развитие. Струва си обаче да спомена едно ново такова изследване (от миналата година), в което икономисти от Университета в Джорджия, Университета в Уисконсин и Института на Световната банка работят по въпроса за връзката между медийната свобода и икономическия растеж. Изводите от направеното емпирично изследване показват положителната връзка между двете променливи (свободата на медиите и икономическия растеж). Колкото по-независими са медиите в дадена страна, толкова повече те спомагат за решаването на индивидуалните проблеми на хората чрез неконтролирания (свободния) поток от информация, а оттам се покачва ефективността и на цялата икономика, която в крайна сметка води до растеж. Можем като генерален извод да изведем следното – без демокрация и свобода няма растеж. В същата посока са и изводите на Симеон Дянков – изследователя. Но действията за Дянков – вицепремиера, са различни.

Преди около година, в публикацията си “Скапаната свобода на пресата съсипва българския бизнес” изразих опасенията си, че медите у нас стават все по-зависими. Днес мисля, че обществото ни има много сериозен проблем, без дори да го осъзнава. Защото за това не се говори по медиите. Защо ли?

Freedom House, американска независима неправителствена организация, измерваща нивото на демокрация по целия свят, съвсем наскоро ни сложи в един кюп с Албания, Азърбейджан, Казахстан и Украйна. Общото между България и тези страни е наблюдавания бърз и драстичен спад в нивото на демокрация. Докладът на Freedom House, естествено беше, потулен.

Европейският комисар по телекомуникациите и медиите Нели Крус заяви миналата седмица в Брюксел: “Проблемът със свободата на медиите в България буди тревога. Този въпрос е личен приоритет за мен. Проблемите със свободата на медиите в България заемат ключово място в дневния ми ред… Защитата на основните ценности като медийната свобода в България и в другите държави-членки на Европейския съюз (ЕС) не е даденост – трябва да се борим за нея всеки ден… случаят с България изглежда тревожен.”

И за да не си мисли читателят, че това са хвърчащи думички, извадени от контекста, ще дам и някои факти. “Репортери без граници” е организацията, заела се да измерва свободата на медиите в различните страни, чрез своя индекс Press Freedom Index. Да видим как се е изменяло положението на българските медии от 2002 година досега…

ИЗТОЧНИК: REPORTES WITHOUT BORDERS

 България днес е на 81-во място в света по свобода на медиите. Пред нас са Суринам, Ямайка, Намибия, Нигер, Танзания, Гана, Ботсвана и много други. Едва ли е учудващо, че в периода 2005-2007 година, когато като че ли медийната свобода у нас нараства се наблюдава и най-силният икономически растеж. На първите места по Индекса на свобода на медиите са, разбира се, Финландия, Норвегия, Естония и Холандия.

Искрен Пенчев e индивидуален инвеститор. Макроикономист

И понеже много политици се опитват да ни сравняват с Естония – ето къде е причината, поради която няма да ги стигнем естонците. Те са на 3-то място в света по свобода на медиите (и на едно от първите места по икономически растеж), а ние сме на 81-во място. Особено силен е процесът на зависимост на медиите ни в последните 3 години (от 2008 година насам).

Дали е възможно нашият премиер, вместо да “учи Европа на конфискация на имоти” (нищо общо с истината), да реши, че можем да я научим на демокрация? Нали, уж, сме люлката на европейската цивилизация. Дали е възможно нашият вицепремиер, който в своята изследователска работа е разбрал, че свободата на медиите е полезна за икономиката и обществото, да се опита пък да го приложи на практика? Да бъде негова кауза?

В своята книга “Пътя към робството” Ф. А. Хайек описва в детайли начина по който едно общество от свободно се превръща в контролирано. Твърде дълго време след започването на този процес хората все още не осъзнават, че има проблем. Ние имаме проблем. И докато не започнем публична дискусия по този проблем, ще ставаме все по-несвободни. Не преувеличавам. Когато започнем да виждаме и усещаме, че нещо не е наред – вече ще бъде късно.

Автор: Искрен Пенчев

АргументиБГ

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица