Свържи се с нас

Новини

ДКЕВР върна на “Булгаргаз” оскъпяването на синьото гориво с 16%

Published

on

Цените на природния газ ще се увеличат, но с доста под 10%. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев на отворено заседание на комисията, предаде агенция “Фокус”. “За предложението на “Булгаргаз” за 16% вдигане на цената на газа, мога да ви уверя, че такова увеличение няма как да се случи и няма да има. Увеличението ще се задържи, докато реално се намалят цените по действащите договори. Ще търсим начин в следващите няколко дни”, каза още Семерджиев.

“Такива увеличения няма да има, ако има увеличения те ще се минимални – колко не мога да ви кажа, продължават изчисленията, но те няма да се отразят на останалите цени”, допълни шефът на ДКЕВР.

“Ако ДКЕВР откаже повишение на цената на газа с 16% от 1 юли, това ще постави в затруднение “Булгаргаз”, предупреди вчера шефът на компанията Димитър Гогов, цитиран от агенция “Фокус”.  “Има поскъпване на долара в последните 9 месеца”, уточни Гогов и допълни, че и други фактори влияят на искането на “Булгаргаз” за увеличение на цената на газа. Един от тези фактори е постигането на договореност по протокола за “Южен поток”. “Той е приоритетен проект за Българския енергиен холдинг, защото реализирането му автоматично би следвало да задейства подписването на допълнителните споразумения за по-ниски цени на доставките на газ от Русия за “Булгаргаз”, добави Гогов.

Той каза още, че задълженията към “Булгаргаз” нямат участие в ценообразуването и не влияят върху исканото увеличение от близо 16%.  Гогов съобщи, че повече от половин милиард лева са задълженията на фирми и компании към “Булгаргаз”, а някои от тези пари са трайно несъбираеми. “Най-големи длъжници на “Булгаргаз” са топлофикационните дружества”, припомни шефът на държавната газова компания.

“Най-вероятно на този етап увеличението на цената на газа няма да се отрази на цената на топлоенергията”, категоричен бе днес Ангел Семерджиев. Според него това е лоша новина за топлосектора, който поема част от удара.

“Няма да има двоен удар – след увеличението на тока, да се увеличи и газът, защото пазарът все пак трябва да продължава да купува, за да осигурява приходи на тези компании, които ние регулираме. Надяваме се, компаниите да ни помагат да оцеляват на пазара, а не ние непрекъснато да влизаме в ролята на ограничители на техните стремежи за печалба. Стремежът за печалба е нормален, но в създалата се ситуация трябва да се съобразяват и с възможностите на този пазар”, каза още Семерджиев.

“Ние всички знаем какви са възможностите на индустрията – малки са възможностите й да прави корекции в разходите си за енергия и ще се опитаме да направим всичко възможно, без да нарушаваме целостта на енергийния сектор, защото загубите, които търпеше НЕК през изтеклата година, заради по-високия ръст на разходите за възобновяема енергия, не трябва да се повтарят и това не е правилно”, посочи Ангел Семерджиев.

АргументиБГ

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поздравление от Силвия Кръстева за Деня на доброволеца

Published

on

Уважаеми доброволци,

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца! Всички Вие, които доброволно подавате ръка в труден момент от живота, сте хора с големи сърца и хора за пример. Пожелавам Ви да бъдете най-вече здрави и добротата, която носите в себе си никога да не Ви напуска. Всички ние вярваме в доброволчеството и неговата хуманна кауза, затова то винаги просъществува.

Тук е мястото да изкажа своите най-искрени благодарности на доброволците от Доброволното формирование – Трявна, които неведнъж са доказали, че могат да работят рамо до рамо и активно да участват в преодоляването на предизвикателствата, свързани с бедствия и аварии и кризисни ситуации на територията на Община Трявна. Помощта Ви е безценна и Ви уверявам, че трудът Ви наистина допринася за подобряване капацитета на защита на местното население.

На този ден Ви желая, на всички Вас, да не спирате да заразявате хората с дейността си, превърнала се във Ваше призвание. Да давате по-голяма гласност на доброволчеството, за да увлича със себе си нова и свежа подкрепа. Защото така доброто ще продължава да се случва.

Благодаря Ви и знам, че най-голямата награда за Вас винаги ще остане щастието в очите на хората, което е достатъчно да стопли сърцето на всеки доброволец. Честит празник!

С уважение,
Силвия Кръстева Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица