Свържи се с нас

Крими

Конкретно и абстрактно

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Получаваме най-ниските заплати сред страните от ЕС, съобщи тези дни Евростат. Разликите между нас и някои страни като Дания и Холандия, например, са фрапиращи. Това, разбира се, не е новина за нас, българите. Нещо повече. Има не малко наши съграждани, особено в малките градове и периферията на страната, които се събуждат всяка сутрин щастливи. Само заради това, че изобщо имат работа и заплата.

Като изключим любителите на народопсихологията, познавам много хора, които имат логично обяснение на феномена с ниските заплати у нас. Най-често цитираната причина е ниската производителност на труда – три пъти под средната за европейските страни. Така е. Но само в случай, че сме достатъчно нехайни, за да объркаме следствието с причина, която го поражда.

Ако трябва да направя собствена класация за причините, заради които произвеждаме малко, тя е следната: лошо защитени права на собственост, сива икономика, скъпи кредити, скъп бизнес, корупция и политическа намеса в икономиката, смазващи монополи в редица сектори, неефективни осигурителни системи, които товарят заетите, без при това да осигуряват прилични доходи на пенсионерите и качествено здравеопазване на пациентите. Така ли е? Всичко това блокира свободния пазар. Питам се къде е държавата и нейният отпор на задушаващите свободната пазарна икономика фактори.

Сам по себе си всеки един от тези фактори допринася за формирането на брутния вътрешен продукт и добавената стойност. И то не само официално обявените 38 млрд. евро за миналата година, а далеч повече. Ако се вземат предвид сивата икономика, контрабандата и ефектите от мащабната корупция. Но и два пъти по-голям на БВП да изчислим, пак ще сме безкрайно далеч от онези 309 млрд. евро за миналата година на сравнимата с нас по територия и население Дания.

Няма нищо чудно, че в такава среда и при такова преразпредение, ние – българите сме на двата полюса. От една страна – щастливите, че все пак имат работа, а от другата – нещастните. Т.е. тези, които за своята квалификация в други европейски страни биха получавали десетократно повече.

Но освен статистиката за заплатите, има и друга, която Евростат не отчита. По имущество, най-вече недвижимо, българинът гони средния европеец. То, разбира се, е в пъти повече от спестяванията. Ако сметнем и хубостите на Родината и естествените ни ресурси, един Господ знае, колко среднобогати българи има в тази бедна държава.

Ето защо проблемът не е икономически. Проблемът е, че никой не иска да губи. И в тази мотивация на българина има здрава житейска логика. Ако сме наясно, че управлението на страната е за избрани, ако не сме сигурни, че реално участваме в онова, което наричаме политика, то защо трябва да смятаме, че не е същото и с пазара?

Здравият разум, разбира се, помага единствено в делника. И във всекидневното оцеляване. Останалото е колективно усилие. Но не за да изберем една или друга партия, която ще обещае по-високи заплати и пенсии. А за да променим правилата, на които се подчинява самата политика.
Вярно, правовата държава е някак абстрактно понятие. Но кой знае защо там, където я има, никой няма нашите проблеми.

Автор: Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Акция „избори“ в Габрово и село Душево

Published

on

Специализираната полицейска операция за противодействие укриването на обороти от продажби на стоки, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол и организиране на контролиран вот, във връзка с насрочените парламентарни избори, на територията на област Габрово продължава.

Вчера, 29 септември, тя бе реализирана в Габрово и село Душево. В хода на провежданата акция са били проверени 9 търговски обекта – от тях две заложни къщи в Габрово и 7 магазина за продажба на хранителни стоки в село Душево.

В 1 от проверените обекти било установено, че не е отчетен оборотът от продажба за деня. В тази връзка служители на НАП – Велико Търново са съставили на собственика му акт за установено административно нарушение. В другите проверявани обекти не са били констатирани нарушения.

Служители на НАП са съставили и констативен протокол за установената фактическа обстановка. Не са били установени данни за подготвяни и/или извършени престъпления против политическата права на гражданите.

Ден преди акцията в Габрово и с.Душево, на територията на село Яворец е била проведена специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, престъпления против политическите права на гражданите и организиране на контролиран вот във връзка с изборите.

Установени са били 8 нарушения, за които са наложени 4 глоби с фиш и са съставени 4 акта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция за изборна търговия в Дряново и село Шумата

Published

on

Вчера служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, колегите им севлиевската полиция и служители на Териториална дирекция на НАП – Велико Търново взеха участие в специализирана полицейска операция за противодействие укриването на обороти от продажби на стоки, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол и организиране на контролиран вот, във връзка с насрочените за неделя, 2 октомври, парламентарни избори.

В хода на провежданата операция са били проверени 4 магазина за продажба на хранителни стоки в село Шумата и 1 магазин за продажба на хранителни стоки в Дряново.

В проверения обект в града било установено, че не е отчетен оборотът от продажба за деня. В тази връзка служителите на НАП съставили на собственика му акт за установено административно нарушение. В другите проверявани обекти не са констатирани нарушения.

Данъчните съставили и 2 констативни протокола за установената фактическа обстановка. По време на акцията не са били установени данни за подготвяни и/или извършени престъпления против политическата права на гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разсеян шофьор блъсна младо момиче, пресичащо на пешеходна пътека

Published

on

22-годишно момиче пострада след като бе блъснато от кола, докато пресича на пешеходна пътека.

Инцидентът е станал вчера, 28 септември, около 11.45 часа в района на ул.“Брянска“.

Девойката е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 57-годишен мъж.

Той не я пропуснал, докато пресичала на пешеходната пътека и я ударил с предната дясна част на автомобила.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където е била установена луксация на опашни прешлени.

След прегледа младата жена е освободена за домашно лечение. Пробите за алкохол са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица