Свържи се с нас

Новини

Московски се репчи на президента

Published

on

© Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски се изрепчи днес на президента Росен Плевнелиев. Повод за това бяха критиките на държавния глава за електронното правителство в България.

“Над 30 публични регистъра ще започнат да обменят информация служебно след реализация на проекта “Развитие на електронното обслужване по електронен път”. Проектът е най-големият в областта на електронното управление. В Министерския съвет днес бяха подписани договори с изпълнители на четири от лотовете, резултати се очакват в началото на следващата година. Администрациите няма да изискват различни данни от гражданите, ако необходимата информация вече съществува в системата. Проектът ще сложи ред и в предстоящото организиране на информацията в администрациите. Ще бъде посочено кой, къде и кога подрежда и пази тези данни, които ще бъдат напълно автоматизирани”, съобщи Ивайло Московски след заседанието на кабинета днес.

Ще бъдат разработени над 50 от най-използваните електронни общински услуги. Те ще бъдат приспособени първоначално за Столична община, където над 1 милион потребители ще могат да ги ползват. След това ще бъдат въвеждани и в останалите населени места. Ще се усъвършенства и правителственият портал за достъп на електронни услуги, който ще бъде достъпен за ползване 24 часа на денонощие. Проектът е част от цялостната стратегия, която ще позволи въвеждането на електронното правителство на територията на цялата страна във всички администрации.

Московски бе категоричен, че не споделя мнението на президента Росен Плевнелиев, че не се знае точно кой носи отговорност за електронното правителство. “Съществува Комитет за управление на електронното правителство, той е оглавяван лично от министър-председателя г-н Борисов. Има и ресорна дирекция в МТИТС”, каза Московски.

Предвижда се “Информационно обслужване” да стане водеща структура във въвеждането на електронното управление, а заместник-министър Валери Борисов да влезе в управлението на дружеството и да стане председател на Борда.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков каза, че поне десетина години в България се говори за електронно правителство. Много приказки са се изприказвали, малко реална работа е свършена и малко положителни резултати можем да отчетем в тези последни 10 години. Миналото правителство имаше и отделно министерство, което уж се занимаваше с тази дейност, някакви резултати, извън многобройните им командировки не могат да се видят, заяви Дянков.

АргументиБГ

Култура

„Алея на книгата“ в Габрово от днес до неделя

Published

on

Откриха „Алея на книгата“ в Габрово. Второто издание на най-мащабното пътуващо книжно изложение у нас ще се проведе от 8 до 11 юни. Началото поставиха заместник – кметът на Габрово Невена Минева и директорът на РБ „Априлов – Палаузов“ Савина Цонева, които отправиха приветствени думи.

Музикален поздрав към всички присъстващи на откриването отправиха Оркестър Габрово“ и певицата Камелия Ноева. Невена Минева сподели, че няма по-вдъхновяващ знак за смисъла на инициативата от любопитните детските очи, жадно потъващи в цветните страници на детските книжки, подредени изкушаващо по щандовете на любимите български издателства.

„Алея на книгата“ представя водещи български издателства и ще даде възможност за среща на публиката с автори на литература за деца и за възрастни. Довечера в 17.30 часа читателите ще имат възможността да се срещнат с Неда Антонова и представянето на романа ѝ „Елегия“.

Шатрите на книжното изложение, което ще продължи до неделя, са разположени на пешеходната улица „Радецка“. В градинката на „Глинените гърнета“ е подреден литературен кът за разговори с гостуващите автори.

Габровската публика и гостите на града могат да очакват интересни срещи още с Мирела Иванова, Николай Илчевски, Доника Ризова, Никола Чалъков и Радостина Николова. Работното време на изложението е до 19.00 часа, а в неделя – от 09 до 14.00 часа.

ПРОГРАМА АЛЕЯ НА КНИГАТА

08.06.2023, четвъртък
11:30 ч. – Музикален поздрав: Оркестър „Габрово“
12:00 ч. – Официално откриване на Алея на книгата – Габрово 2023
17:30 ч. – Среща с автограф: НЕДА АНТОНОВА и представяне на романа
„Елегия“.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“
Срещите с авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.
Търсете жълтата шатра.

09.06.2023, петък
16:30 ч. – Срещи с автограф: НИКОЛАЙ ИЛЧЕВСКИ.
Място на срещата: РБ „Априлов-Палаузов“, Габрово – читалня
17:30 ч. – Среща с автограф: НИКОЛА ЧАЛЪКОВ. Автор на фентъзи романи и
разкази, сред които „Кръгът на лунната светлина“ и „Изпитанието на Розара“
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“. Срещата с
автора ще се проведе в Литературния кът на „Алея на книгата“.

10.06.2023, събота
11:00 ч. – „Който не работи, не трябва да яде“ – спектакъл за деца. Държавен
куклен театър – Стара Загора.
16: 30 ч. – Среща с автограф и творческа работилница с МИРЕЛА ИВАНОВА.
17:30 ч. – Среща с автограф: ДОНИКА РИЗОВА. Представяне на най-новия й
роман „Случайно в Майорка“.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“
Срещите с авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.
11.06.2023, неделя
11:00 ч. – „ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ“ – представя Държавен куклен театър – Габрово
Драматизация по класическата приказка на братя Грим. Актьорите
увлекателно пресъздават историята на Хензел и неговата сестричка Гретел,
които успяват да измамят злата вещица, а след това се прибират
благополучно вкъщи. Събитието е предназначено за деца.
12:00 ч. – Среща с автограф: РАДОСТИНА НИКОЛОВА. Събитието е
предназначено за деца.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“. Срещите с
авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.

Алея на книгата“ се организира в партньорство между Община Габрово и
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ с Асоциация „Българска книга“ и с
финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програмата
„Едногодишен грант“ 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Победителите в конкурса за карнавална картина ще дарят наградите си

Published

on

Всички победители в конкурса за карнавална картина ще дарят паричните си награди. Хиляда лева и трето място спечели Фондация „Общност в помощ на зависимите“, като сумата ще бъде дарена за зъболечение на едно от момчетата от центъра.

Две хиляди лева и второ място получиха мотоклуб „Ковачите“, които обявиха своето решението да предоставят наградата си за лечението на 3-годишната Симона.

Карнавалните ентусиасти от село Новаковци станаха победител в надпреварата, а паричната награда, в размер на 7 000 лв, те избраха да дарят на православния храм в малкото населено място.

По време на церемонията по награждаване на победителите в конкурса за карнавална картина, състояла се преди дни в Ритуалната зала на Община Габрово, кметът Таня Христова отличи и поздрави участниците от всички детски градини и училища.

Габровският кмет благодари и на всички участници в стогодишното издание на Карнавала, отбелязвайки, че постъпката на наградените в конкурса само показва колко големи сърца имат габровци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Продължават срещите на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна уведомяват всички заинтересовани граждани, че информационните събития във връзка с разработването на новата стратегия за ВОМР – Програмен период 2023-2027 год. за територията на МИГ „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ продължават.

Следващата среща, която първоначално бе обявена за провеждане в Ритуалната зала на Община Трявна, ще се състои в Многофункционална зала „Дръзновение“ в НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна на 13 юни 2023 г. от 10:30 ч.

Обучението на местни лидери и заинтересовани страни в гр. Трявна остава за провеждане на 04 юли 2023 г. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на Община Трявна.

Междувременно продължава провеждането и на информационни срещи в гр. Дряново. Припомняме, че следващото събитие е насрочено за 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

До момента в Община Трявна бяха реализирани две информационни срещи – в гр. Трявна на 05 юни 2023 г. и в гр. Плачковци на 06 юни 2023 г. Събитията събраха десетки заинтересовани представители, както на местната власт, така и на образователни и просветни институции, местен бизнес и пр. Представени бяха насоки за изграждането и развитието на новата стратегия за „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР), как се отразява тя на местната общност, какви са условия за кандидатстване, допустимост, финансови параметри и пр.

На място бе попълнена и анкета от присъстващите, свързана с нагласите на местната общност от територията на Сдружение с нестопанска цел Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ относно приоритетите, целите, съдържанието и резултатите, които да се постигнат вследствие на изпълнението на стратегия за „Водено от общностите местно развитие (ВОМР)“ за програмния период 2023 – 2027 г.

В прикачените файлове ще откриете допълнителна информация за ВОМР – Програмен период 2023 – 2027 г., която бе презентирана по време на двете информационни събития в гр. Трявна и гр. Плачковци.

Информационна конференция 1

Информационна среща 2

Популяризирането и консултирането на стратегията на МИГ „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ в Община Трявна и Община Дряново се осъществяват във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица