Свържи се с нас

Новини

Празник в Архива

Published

on

По традиция всяка година в майските празнични дни Държавен архив – Габрово организира тържество, на което изказва благодарност и уважение към своите дарители за приноса им в документалното обогатяване историята на родния край. На 22 май читалнята на Архива се оказа тясна за приятелите, уважили поканата на архивистите.

Бяха връчени девет грамоти за дарение: на инж. Георги Метев,  дарил  95 оригинални снимки на фамилия на Метеви; Румяна Николова и Любомир Танев, които  изпълнявайки волята на своя баща Ганчо  Танев – известен габровски журналист и краевед предадоха личния му архив; на инж. Христо Мандев за дългогодишното и ползотворно сътрудничество с Архива; на доц. Николай Димков – дарил личния си архив; на Милена Илиева –  за документи и снимки на своите родственици, сем. Интифови; на Надка Дъбравова – снимки и документи от творческата дейност на съпруга й Кольо Дъбравов – журналист и дългогодишен главен редактор на вестник „Балканско знаме”; на Пенка Русева за документи и снимки на съпруга й Слави Русев известен стопански ръководител в Габрово и  директор на завод „Капитан дядо Никола“;  Петко Мазнев – за търговските  тефтери  на Йордан Сутринков;  Тотка Полякова  за  документите на сдружение „Екозов за гражданско повдигане“  и  на СБЖ – Габрово.

През годината продължиха да правят дарение на документи и Илия Пехливанов  и Илко Илиев към вече регистрираните постъпления за лични  фондове. Единични документи дариха Пейно Пейнов  – за изграждането на  линията Царева ливада – Габрово, Мария Бонева – отворено писмо от софийското студентство към българското общество от 1908 г., Иванка Цонева – публикация за Ил. Кожухаров в сп. „Целулоза и хартия”, почетния гражданин Цвятко Пенчев (последния жив габровски индустриалец) – своята биография, Стефка Каманарова – свидетелство за признателност на редник Димитър Стоев Каманаров, за участието му в Балканската война, Петър Ганчев – документи на Кредитна кооперация „Янтра“ и Земеделско спестовно заемно дружество – Етър и   Минчо Минчев – оригиналите на народните писни от с. Добромирка, записани от Стефан Каломенов и др.

С дарените документи беше организирана малка изложба във фоайето и читалнята на Архива.

„Благодарим на всички наши дарители за доверието в институцията!  Желаем им  здраве, вяра и дълголетие“, споделиха от Архива.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица