Свържи се с нас

Новини

БСП ще бори младежката безработица

Published

on

С национална младежка конференция бе даден българският старт на общоевропейската кампания на ПЕС срещу младежката безработица, съобщи на пресконференция Kристина Сидорова от младежкото обединение на БСП в Габрово.

„Необходимо е България да приеме законодателни решения в подкрепа на младите за намиране на работа, защото картината и на младежката безработица в България е стряскаща. Според изследване на Медиана цифрата на младежите останали без работа  за една година е нараснала два пъти в големите градове. Страната ни е на водещо място по темп на нарастване на безработицата сред младите. Негативната тенденция се допълва от това, че 48% от младите се притесняват, че могат да бъдат съкратени, една трета са без заплати, а десетки хиляди се готвят да емигрират. За съжаление европейските програми не могат да заместят държавната политика по проблема, каквато липсва”, допълни Сидорова.

Освен в България безработицата в Европа също  е голям проблем –  24,5 млн. европейци са без работа, като безработните млади хора са 5,5 млн. Една успешна мярка за борба с нея например е  Младежката гаранция, която успешно се прилага в някои страни като например Австрия. Социалистите предлагат още – 10 млрд. евро, неизползвани средства от европейския социален фонд, да се насочат за програми срещу младежката безработица.

На конференцията е била обсъдена и  резолюция, изработена на основата на предложения и идеи на младежи от цялата страна. Документът съдържа конкретни мерки в няколко насоки – качествено образование, стажове, достъп до първо работно място и предприемачество.

Резолюцията и идеите за справяне с младежката безработица предстои да бъдат обсъдени на среща във всички областни градове на страната.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица