Свържи се с нас

Новини

Празнично по случай 24 май в Техническия университет

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Студенти с отличен успех в Техническия университет в Габрово получиха грамота и парична награда на тържествен открит Академичен съвет вчера (22 май)  във фоайето на Университетската библиотека по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Отличени бяха още трима студенти за успешно представяне в Националната студентска олимпиада по математика.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Нашата просвета има своите високи и традиционни постижения, за които говорят многобройните международни успехи на нашите талантливи деца, на нашите учени, изследователи и откриватели” – каза в празничното си обръщение проф. дтн инж. Райчо Иларионов, ректор на ТУ – Габрово.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гости на тържеството бяха председателят на Общинския съвет Николай Сираков, зам. кметът на Община Габрово инж. Добрин Савчев, който от името на кмета Таня Христова поднесе приветствие.

снимка: ТУ-Габрово

„Разнасяйте името на ТУ – Габрово с гордо вдигнати глави” – се обърна към студентите Великотърновският митрополит Григорий. В словото си той  припомни просветителите и техния принос за славяно-българската цивилизация. На тържеството бяха още представители на бизнеса и партньорски фирми.

снимка: ТУ-Габрово

За празничното настроение допринесе струнно трио от Габровския камерен оркестър.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Академичният съвет избра и състава на Университетското настоятелство. В него влязоха инж. Валентин Николов, габровец, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, д-р Стефан Деевски управител на немския филиал в Габрово на АМК Задвижваща и управляваща техника ООД, инж. Илия Келешев – председател на Браншовата камара по машиностроене в София, инж. Христо Ковачев – съдружник в СТЕМО ООД,  Иван Иванов – главен регионален мениджър на Банка ДСК.

Беше приета Мандатната програма за развитие на Университета.

проф. д-р инж. Николай Ганев, снимка: ТУ-Габрово

По решение на Академичния съвет, Ректорът награди с Плакет проф. д-р инж. Николай Ганев, преподавател във факултет „Ядрени науки и инженерна физика” в Чешкия технически университет в Прага.

За принос в развитието на Университета и професионално изпълнение на служебните задължения с грамота и плакет бяха удостоени доц. д-р Иван Петков, доц. д-р инж. Йорданка Атанасова, доц. д-р инж. Христо Тепавичаров, доц. д-р инж. Христо Славчев и доц. д-р инж. Цаньо Цанев.

Грамота получиха гл. ас. инж. Христо Христов, Бончо Султанов и Румяна Косева. За 30-годишна научно-преподавателска дейност и работа в ТУ – Габрово, с грамота бяха отличени доц. д-р Красимир Гутев, доц. д-р инж. Христо Тодоров и гл. ас. инж. Красимир Кръстев.

На тържеството Ректорът и неговите заместници за първи път облякоха новите си тоги, ушити от габровска фирма по оригинален дизайн в тъмно синьо и черно.

Водещ на празничната церемония беше доц. д-р Цветелина Ганкова, заместник ректор „Международно сътрудничество и връзки с обществеността”: „Всяка година по нов начин се вълнуваме и преоткриваме този светъл български празник” – каза тя.

снимка: ТУ-Габрово

Студентите с отличен успех са: Росен Митев, Валери Петков, Галя Късовска, Стефан Стефанов, Анифе Мехмедова, Дарина Генчева, Бетина Рачева, Ивона Лалева, Даниела Райкова, Николай Цонев, Зорница Куманова, Павлин Ангелов, Георги Панчев, Александър Филипов, Кристиян Цвятков, Виктория Радева, Борислав Обретинчев.

снимка: ТУ-Габрово

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица