Свържи се с нас

Крими

Страстна седмица

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Политическият вихър завъртя и без това стесненото политическо пространство и замалко да погълне крехкото статукво. Да размести изцяло пластовете. И лявото и дясното. Ако съществуват в реалностите, а не само в декларативното мислене.

Синьото  се стесни дотолкова, че се превърна в малко джудже. Разбира се с вечния, безспорен лидер Иван Костов. Къде е причината да бъде толкова мразен и обичан? Може би затова, че отвя цялата идея за демократично развитие и я събра в джобовете на сакото си. С една единствена цел. Меркантилност и егоизъм. Собственият комфорт, облечен в партиен деспотизъм. Синята идея, раздробена, откъсната от реалностите, натирена в ъгъла на политическата адекватност. Какво да се прави, много често страстите погубват реалното мислене. До следващите избори. Когато група хора разбират, че удобните столове в парламента са останали в спомените им. Наивният електорат! Жалко за вярата, която се стопи от безплодни страсти.

Лявото – уплашено от даденостите на времето. Врагът – облечен в мантията на ГЕРБ. Колко ли партии от политическия небосклон се оправдават, че герберите са ги опоскали като марокански скакалци. Като тайфун са преминали през душите им. И са ги оставили объркани от предизвикателствата на времето. Дори експрезидентът Георги Първанов предупреди Столетницата, че е крайно наложително да се стегнат редиците и да се тръгне към новото. Модерното. Ех, това ново, все го търсим и все се изплъзва в политическото боричкане. Но добрите в лявото надделяха. Оставиха отново Сергей Станишев да води партията в тежката битка с Бойко Борисов.  Кой е най-достойният в момента? Сигурен съм, много от делегатите с удоволствие биха променили статуквото. Страхът ги кара да гласуват по съвест, да запазят партията от самотата на народа. И от собствените им  мечти за лидерство. Дали БСП са готови да управляват? Въпросът, който няма отговор.

„Мирише ми на дъжд, мирише ми на избори. И то не само на редовните избори. Силно ми мирише на предсрочен  парламентарен вот”. Каза с присъщата си ехидност и пророкуване лидерът на ДПС, вечният Ахмед Доган. Страх от провал на управляващите ще доведат предсрочно обществото до избирателните урни, каза той в Джебел. Ще имат ли смелост да променят политическите страсти с наказателен вот? Или ще отидат да берат есенни гъби. Отровени от политическа демагогия. Ще поживеем и ще видим наесен. В същото време днес премиерът Борисов каза достатъчно ясно и категорично, че предсрочни избори въобще няма да има. Правителството ще изкара мандата си. Стратегията на ДПС прилича на мазните борби в Делиормана. Печелиш, подхлъзнат от себелюбие, заобиколен от космически хонорари. На гърба на обществото, едва свързващо двата края от вечните политически играчи в България. Колко лошо е, че младите се качиха на самолетите. Добре дошло за много лидери, които издават едни и същи плочи, толкова години. Изтъркани от обещания за благоденствие. Със страстни призиви за промяна. Фалшива, разбира се.

Тази седмица Гражданско движение „Днес” организира протест пред Министерството на здравеопазването. Родители на деца с тежки и редки заболявания поискаха държавата да се ангажира с необходимата здравна помощ. В петък правителствената информационна служба разпространи прессъобщение, според което министър-председателят Бойко Борисов се отказва от идеята събраните пари от бонуси да се изразходват за 100-годишнината от Балканската война. Поради необходимостта от допълнително финансиране за лечение и подобряване на здравословното състояние на децата и широкия обществен отзвук, политиката на правителството разглежда като един от основните си приоритети детското здраве. Дано децата с редки и тежки заболявания усетят промяната и за тях се осигурят необходимите финансови средства.

Отбелязахме за осми път Нощта на музеите. Участие заявиха 13 национални, 29 регионални и 22 общински музея. Цялата идея за култура е прекрасна. Стига да не звучи като казаното от Мария-Антоанета : „Като няма хляб, яжте пасти.“ Прословутата съпруга на крал Луи XVI, гилотинирана по-късно, през 1793 г., от якобинците.

Челси стана тази седмица новият  господар на футболна Европа! В невероятен финал срещу Байерн, „сините“ имаха на своя страна всички възможни богове и успяха да спечелят за пръв път трофея в Шампионската лига след драма с дузпи. Така, след като Фортуна откровено целуна Челси и в двата полуфинални мача срещу Барса, сега богинята на късмета отново бе в услуга на Роберто ди Матео и компания.

Какъв прекрасен спектакъл ни предложи футболната фиеста. Къде потъна българският футбол? Зад крамоли и рушвети всеки момент ще останем без първенство. С провинциални претенции, скъпи хонорари нашите футболисти играят слабо и безвкусно. До кога? Бяхме шампиони, 4 ти в света. Докато политиците се месят и тук, резултатите ще са такива, печални, като предлаганото лукаво, политическо блато у нас. Погълнало мечтите ни за по-добър, богат и честит живот. Не сме и вярващи, защото Страстната седмица носи страдания, увенчани с възкръсването на Христос и налагането на християнски добродетели. А с това и спазването на 10-те Божи заповеди.

Да се поучим, че лишенията носят свобода. Разбира се, ако народът се чувства свободен.

Публикуваният материал е предоставен от Гражданско движение „ДНЕС“.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица