Свържи се с нас

Крими

Страхът се вижда по очите

Published

on

Те издават притеснението, лукавството, лъжата. Затова си слагаме тъмни очила, защото не можем да погледнем проблемите. От страх, от нехайство, от неразбиране, интереси. Липса на вътрешна хармония. Такъв е проблемът на децата с редки и тежки заболявания. Голяма драма, която се замъглява от институциите. Какво нещастие е да се грижиш за дете, което никога няма да може да живее пълноценно. Гледаш го как гасне, умира в ръцете ти. И съветите тези деца да се оставят в домове, специални мини интернати, пълни с мизерни условия, бедност и лишения. Отдавна трябваше да бъдат закрити от държавата, защото са обвити от невежество и са печално петно за България. Греещо по западните медии, ежедневно.

„Трябва да променим отношението си към проблемите и нуждите на хората с увреждания и конкретно – към децата с редки и тежки заболявания. Тези хора не искат да бъдат съжалявани. Те искат да им бъдат осигурени реални условия за пълноценно участие в социалния живот“, каза Петър Лазаров, координатор на гражданско движение ДНЕС пред участниците в протестен митинг пред Министерството на здравеопазването. Мотивите бяха – нехайството на държавата спрямо децата с редки и тежки заболявания. Неосигуряване на най-модерните средства за предвижване и безплатни лекарства, прегледи и изследвания,  непрекъсната рехабилитация или кенезитерапия за всички деца. Приличен доход, равен на 2-3 минимални работни заплати, включващ и социални и здравни осигуровки на майките, които са решили да отглеждат болните си деца, вместо да ги оставят в домове, както са ги съветвали много лекари. Изискванията за достъпност на хора с увреждания, безплатен преглед за аномалии в плода, легализиране присаждането на стволови клетки и съставянето на регистър на децата с редки и тежки заболявания. Създаване на информационна платформа за експерименталните, нетрадиционните и традиционни начини на лечение в България и по света, вместо родителите да се допитват помежду си и да ползват съмнителна информация от мрежата. Колко му е тези неуредици да се спазват, за да се подпомогнат родителите и близките на тези деца. Държавата да застане зад тези хора. Категорично и отговорно.

В същото време реалностите са други. 200 деца с редки болести, които приемат хормон на растежа, трябва да сменят принудително терапията си, а през следващите 3 месеца да доплащат до 800 лв., за да получат жизнено важния за тях хормон. Причината е промяна в позитивния лекарствен списък. Това е още една част от проблемите. Преди да се удавиш в дълбоките води.

Къде е намесата на бездушната администрация, държавната машина, отрупана от проблеми, ленти, магистрали, спорт и прах в очите? Правовата държава се отличава именно с грижата към малкия човек, болния, различния. Така той се чувства независим, честит, въпреки здравните проблеми, положението в обществото или каквото и да е било. При нас тези грижи липсват или са облечени в политически клишета на програми, семинари, дискусии и всякакви мероприятия. Лъскави и бездушни. Когато поискаш важното, финансовите средства, лекарствата, грижите, започват лукавите обяснения. „Обществото ни се опитва да помага чрез множество граждански инициативи и кампании, но това не решава проблемите дългосрочно и в цялост. Институциите са тези, които трябва да направят грижата за децата с редки и тежки заболявания свой първостепенен приоритет. Те са тези, които трябва да създадат необходимата нормативна и административна среда, позволяваща адекватни здравни грижи и рехабилитация за болните деца и подкрепа за техните семейства. Нека някой да ми каже за какво е този Фонд за лечение на деца, при положение че има Здравна каса с много отлични родни специалисти“, бяха призивите на митинга пред вратите на Министерството на здравеопазването. Глас в пустиня. Никой не излезе да погледне децата в инвалидни колички. А скоро се разбра за хилядите левове, раздавани като бонуси в здравеопазването. На определени хора. Високо в администрацията.

„Сблъскваме се ежедневно с трудните доставки на лекарства, срещаме често  тромавата машина на бюрокрацията, обикновено имаме едни и същи неуспешни контакти с хора от министерството и от Здравната каса“ – коментираха майките на децата с редки и тежки заболявания. Тихо, но решително. Готови да се борят докрай.

Нека помислим как да обединим усилията си и да смажем тази трудно движеща се „машина“ на българското здравеопазване. Защото всичко останало са празни клишета. И реална трагедия.

Автор: Владислав Прелезов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

П.П.

След като получихме коментара на Владислав Прелезов, правителствената информационна служба разпространи прессъобщение, според което министър-председателят Бойко Борисов се отказва от идеята събраните пари от бонуси да се изразходват за 100-годишнината от Балканската война. Поради необходимостта от допълнително финансиране за лечение и подобряване на здравословното състояние на децата и широкия обществен отзвук, политиката на правителството разглежда като един от основните си приоритети детското здраве. То е готово да отговори на очакванията на обществото – държавата да оказва необходимата здравна помощ на децата в България, се казва в съобщението.

Гражданско движение „ДНЕС” приветства предложението на г-н Борисов на следващото заседание на Министерския съвет да бъде отменено решението – средствата от бонусите на членовете на политическите кабинети да се изразходват за паметници, посветени на Балканската война.

Остава да изясним коя група болни деца визира министър-председателят: болните от левкемия, с които той се срещна неотдавна, или тези – с редките и тежки заболявания, чиито родители излязоха вчера на протест пред здравното ведомство. Защото практиката в България е доказала, че за всяка група заболявания пътят е различен. Еднаквото по него е самотата.

Ето защо се надяваме премиерът и правителството  да имат предвид всички деца на България.

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица