Свържи се с нас

Новини

Иновационен парк в Габрово. Двойни дипломи с немски университет

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дейности, свързани с научното развитие на Габровския Технически университет и университетите в Митвайда, Шмалкалден и  Лудвигсбург, Германия са били договорени по време на посещението на новото ръководство на габровското висше училище в трите партньорски университета. Между камарата на занаятчиите в Дюселдорф, университета в Митвайда и ТУ-Габрово е било договорено да бъде написан голям проект за създаване на Иновационен парк в Габрово. Тематиките са свързани с инженерните образования развивани в  ТУ-Габрово. Новината съобщи днес на пресконференция Ректорът на университета проф.д-р инж. Райчо Иларионов.

снимка: ТУ-Габрово

„Идеята е да създадем нещо, което да бъде между Германия и България, което да развива иновациите, нови технологии, да създава опитни образци, прототипи, да създаваме скъпи неща, които след това да бъдат приети от различни предприятия за производство. Проектът ще се изрази в  милиони евро. На 15 юли очакваме Ректорът на Митвайда и проф.Шулхоф да дойдат в Габрово и да конкретизираме основните направления, в които ние ще работим“, каза Райчо Иларионов.

снимка: ТУ-Габрово

Най-върховото събитие, което се е случило по време на визитата на Ректора Райчо Иларионов и Зам.Ректора доц.д-р Цветелина Ганкова в Германия, е в университета за приложна наука в Шмалкалден. Новото ръководство на ТУ-Габрово е подписало договор за двойни дипломи с немския университет. „Ние с тях си признаваме базовото обучение и е необходимо само 1 година наши студенти да отидат там. Да изкарат 2 семестъра, да се приберат в България, да си подготвят дипломната работа, да я защитят пред нас и в Германия. Получават освен българската диплома и такава от университета в Шмалкалден. Дипломата ще бъде по машиностроене в Германия, а в България – по мехатроника“, каза още Ректорът на габровското висше училище. Той допълни, че е била направена среща и с Декана на Стопанския факултет проф.Шустер, където е била обсъдена идея да бъдат направени и двойни дипломи по специалност Международна търговия и икономика, на ниво магистърска степен.

снимка: ТУ-Габрово

При посещението в Лудвигсбург са били очертани бъдещите насоки на сътрудничеството. „Имаме договорка да работим по създаването на виртуален университет, но на този етап това са бъдещи проекти, които ние ще се опитаме  да развием. Те са икономически университет с административен профил и ние имаме възможност да направим IT технологията по виртуалното изпълнение на обучението и съвместно да създаваме различни нови модели на обучение“, завърши изказването си Иларионов.

„Във всички партньорски университети стана ясно, че сътрудничеството ни е ползотворно. Имаме конкретни стъпки. То не е само на книга и в рамките на някакъв формален договор, а съвсем реално и живо е. Разширява се и се обогатява, с оглед на новите инициативи, които възникват на образователния пазар в Европа. И в трите университета, в които бяхме, хитът като образователен продукт – това са двойните и множествените дипломи, тъй като така както за нас, така и за Германия демографският срив е един огромен проблем и в тези партньорски университети търсят нови форми за привличане на чуждестранни студенти“, допълни доц.д-р Цветелина Ганкова.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица