Свържи се с нас

Крими

Отговорност

Published

on

снимка: afera.bg

Мистерията около изчезването на братя Галеви се задълбочи. През седмицата от всеобщо чудене къде са потънали бъдещите затворници, събитието се превърна в държавна безотговорност.  Прокуратурата, съдебната система, фарсовото им обвинение се превърна в еталон за безпомощност. Държавата се раздели на полюси. Изпълнителна и съдебна власт. Обвинения и почуда. И премиерът поиска от съдебната система отговорност за задържането на Галеви. Но пропусна да  коментира до момента къде беше полицията в цялата ситуация. Защо не наблюдаваха братята, защо не използваха СРС-та. Иначе бюджетът на службите е впечатляващ. Някой отвътре добре си свърши работата. Двамата осъдени се изсмяха на фалшивата отговорност. Оставаме без коментар за къде по-заплетените случаи и тяхното положително развитие.

Друг герой на седмицата, шефът на агенция „Митници” Ваньо Танов, съвсем объркано също коментира ситуацията. И изрече всеобщата тайна, че е имало пазарлъци от самото  начало на съдебното следствие. „Всичко ми изглежда много гнило, тъпо. Изглежда, че има задкулисни уговорки“, коментира той с уточнението, че това е негово лично мнение, като обикновен гражданин. А къде е мнението му като шеф на митниците? Загадка. Именно през ГКПП-тата на страната са се изпарили дупнишките герои. Министър Диана Ковачева пък хвърли цялата вина върху прокуратурата и съда. Как ще се променя законодателството в бъдеще и как ще го изпълняват двете власти е пълна загадка. С една дума – колкото и да разсъждаваме, има пълна безотговорност на правораздавателната ни система. Да му мисли Европейската комисия. Докладът за България със сигурност ще бъде отново негативен.

Европейската комисия понижи очакванията си за растежа на икономиката на България за тази година до 0.5% и до 1.9% за следващата. Това се посочва в пролетната прогноза на комисията, разпространена този петък. Прогнозите за растеж на правителството някъде издишат.

Отново през седмицата  заваляха  идеите за децентрализация на власттта. Колко ще струва цялото разместване на пластовете, експертите не се наеха да коментират. Дори премиерът не бе наясно със сметките. Защото просто никой не беше се постарал да му ги направи. Редно е преди предложението да има точни финансови разчети. Това е отговорно мнение. След дъжд – качулка, ще си помисли обществото и няма да сгреши в оценката си.

Все още се надяваме Гърция да си състави правителство. Защото потъването й със сигурност ще повлече и нас. Седмицата премина в трескави дебати и разочарования. Колко познато – никой да не поема отговорност.

С една дума – вече сме по-чисти, по-засмяни и отговорно чакаме събитията да станат положителни. Дано.

Автор:  Владислав Прелезов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Крими

Възрастен габровец потроши колоездач, отнасяйки го с огледало и избяга

Published

on

Полицията установи 65-годишен габровец, който блъсна колоездач на пътя и вместо да спре, за да му окаже първа помощ, напусна мястото на произшествието с надеждата да се укрие. За негово съжаление обаче беше разкрит и ще понесе отговорност за постъпката си.

Инцидентът, с пострадал 47-годишен колоездач, е станал в събота, 6 април, вечерта около 21.05 часа на пътя между Габрово и Севлиев, близо до разклона за село Горна Росица.

На място били изпратени екипи на пътна полиция и спешна помощ. Установено било, че неизвестен автомобил при движение в посока Севлиево застигнал и блъснал колоездача.

Пострадалият бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с фрактура на лявата раменна кост, за щастие без опасност за живота.

В рамките на образуваното досъдебно производство били предприети оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на водача, предизвикал пътнотранспортното произшествие.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Севлиево установили, че извършител на деянието е 65-годишен габровец, който управлявайки товарен автомобил “Ивеко“ ударил със страничното огледало велосипедиста, след което напуснал местопроизшествието.

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица