Свържи се с нас

Новини

Трявна тържествено отбеляза Деня на Европа и Деня на победата

Published

on

В Трявна тържествено бе отбелязан Денят на Европа 9 най. Тържествата започнаха с поклонение пред паметника на загиналите във войните тревненци. Във възпоменанието участваха – Председателят на общински съвет Трявна, общински съветници, ветерани от Втората световна война, жители и гости на града. Присъстващите бяха поздравени от кмета на община Трявна инж.Драгомир Николов и от г-жа Мария Тарапанова- председател на Съюза на ветераните от войните в Трявна.

В своето слово инж.Николов заяви:

„Скъпи ветерани,

Уважаеми госпожи и господа,

Вълнуваща е всяка възможност за среща и разговор с Вас. Днешният ден не прави изключение. Събрали сме се тук, за да Ви засвидетелстваме за пореден път своята искрена признателност и почит. На 9 май 1945 г. приключиха военните действия в Европа. Вие, ветераните, и ние, Вашите потомци, връщаме времето 67 години назад с мисълта, че няма друга подобна дата, събрала в себе си толкова мъка, себеотрицание и героизъм. Над 110 милиона човека бяха въвлечени в най-страшната изтребителна война. Бойните действия се водеха на територията на 40 държави. Унищожени бяха милиони хора и хиляди ценности на човешката цивилизация. В тази война участва и българският войник. Участвахте Вие. Показахте своите най-добри бойни и морални качества – устрем и безстрашие, патриотизъм и уважение към другите народи. Шестнадесет от Вашите бойни другари, родени и отраснали в Тревненския край, останаха по бойните полета в Македония и Югославия, край река Драва, в Унгария и Австрия. Техните имена помним и споменаваме днес – като израз на преклонение и предупреждение, за да не се повторя никога трагедията на световния военен сблъсък …

Скъпи ветерани,

Желая на Вас и Вашите близки хубавите моменти в ежедневието Ви да са повече. Нека Ви обграждат обич, почит и уважение. А Вие бъдете здрави и бодри духом, за да живеете с достойнство живота си.”

Пред паметника на загиналите във войните тревненци бяха положени венци и цветя от името на община Трявна, Съюза на ветераните, организации и граждани. Точно в 12.00 ч. духовият оркестър при НЧ „Пенчо Славейков 1871” – Трявна изпълни химна на обединена Европа.

По-късно следобед тържествата продължиха в Заседателната зала на община Трявна, шахматът с големи фигури пред Музея на азиатското и африканското изкуство, площада пред НЧ „Пенчо Славейков-1871” бяха местата за спортните и художествени прояви, посветени на Деня на Европа.

Над 100 деца и възрастни се включиха в различните начинания – рисуване по тема „Моето семейство и празниците”, Нареждане на голям пъзел – Карта на Европа, открит шахмат с големи фигури, тенис на маса, стихове, есета, песни и танци обединени от темата „Поколенията ръка за ръка”. Своите творчески умения показаха деца и ученици от тревнеските детски градини и училища, възрастни хора и хора с увреждания.

Организаторите на проявата – Европейски информационен център „Европа директно – Габрово” при Габровка търговско промишлена палата и Община Трявна, показаха по нагледен начин, как възрастните хора могат да се включват в социалния живот на общината, да се забавляват със своите деца и вкуци, да предадат своя ценен житейски опит на младото поколение. В края на правника всички участници получиха подаръци и грамоти, осигурени от „Европа директно – Габрово. Грамотите бяха връчени лично на участниците от кмета на общината инж.Драгомир Николов.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица