Свържи се с нас

Новини

Трявна тържествено отбеляза Деня на Европа и Деня на победата

Published

on

В Трявна тържествено бе отбелязан Денят на Европа 9 най. Тържествата започнаха с поклонение пред паметника на загиналите във войните тревненци. Във възпоменанието участваха – Председателят на общински съвет Трявна, общински съветници, ветерани от Втората световна война, жители и гости на града. Присъстващите бяха поздравени от кмета на община Трявна инж.Драгомир Николов и от г-жа Мария Тарапанова- председател на Съюза на ветераните от войните в Трявна.

В своето слово инж.Николов заяви:

„Скъпи ветерани,

Уважаеми госпожи и господа,

Вълнуваща е всяка възможност за среща и разговор с Вас. Днешният ден не прави изключение. Събрали сме се тук, за да Ви засвидетелстваме за пореден път своята искрена признателност и почит. На 9 май 1945 г. приключиха военните действия в Европа. Вие, ветераните, и ние, Вашите потомци, връщаме времето 67 години назад с мисълта, че няма друга подобна дата, събрала в себе си толкова мъка, себеотрицание и героизъм. Над 110 милиона човека бяха въвлечени в най-страшната изтребителна война. Бойните действия се водеха на територията на 40 държави. Унищожени бяха милиони хора и хиляди ценности на човешката цивилизация. В тази война участва и българският войник. Участвахте Вие. Показахте своите най-добри бойни и морални качества – устрем и безстрашие, патриотизъм и уважение към другите народи. Шестнадесет от Вашите бойни другари, родени и отраснали в Тревненския край, останаха по бойните полета в Македония и Югославия, край река Драва, в Унгария и Австрия. Техните имена помним и споменаваме днес – като израз на преклонение и предупреждение, за да не се повторя никога трагедията на световния военен сблъсък …

Скъпи ветерани,

Желая на Вас и Вашите близки хубавите моменти в ежедневието Ви да са повече. Нека Ви обграждат обич, почит и уважение. А Вие бъдете здрави и бодри духом, за да живеете с достойнство живота си.”

Пред паметника на загиналите във войните тревненци бяха положени венци и цветя от името на община Трявна, Съюза на ветераните, организации и граждани. Точно в 12.00 ч. духовият оркестър при НЧ „Пенчо Славейков 1871” – Трявна изпълни химна на обединена Европа.

По-късно следобед тържествата продължиха в Заседателната зала на община Трявна, шахматът с големи фигури пред Музея на азиатското и африканското изкуство, площада пред НЧ „Пенчо Славейков-1871” бяха местата за спортните и художествени прояви, посветени на Деня на Европа.

Над 100 деца и възрастни се включиха в различните начинания – рисуване по тема „Моето семейство и празниците”, Нареждане на голям пъзел – Карта на Европа, открит шахмат с големи фигури, тенис на маса, стихове, есета, песни и танци обединени от темата „Поколенията ръка за ръка”. Своите творчески умения показаха деца и ученици от тревнеските детски градини и училища, възрастни хора и хора с увреждания.

Организаторите на проявата – Европейски информационен център „Европа директно – Габрово” при Габровка търговско промишлена палата и Община Трявна, показаха по нагледен начин, как възрастните хора могат да се включват в социалния живот на общината, да се забавляват със своите деца и вкуци, да предадат своя ценен житейски опит на младото поколение. В края на правника всички участници получиха подаръци и грамоти, осигурени от „Европа директно – Габрово. Грамотите бяха връчени лично на участниците от кмета на общината инж.Драгомир Николов.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Силвия Кръстева инициира среща с габровските депутати

Published

on

Кметът на община Трявна Силвия Кръстева покани на работна среща четиримата народни представители от 7-ми многомандатен избирателен район – Габрово.

Днес, 18 януари, официалната покана бе изпратена от местната администрация до Богомил Петков – народен представител от ПП “Продължаваме промяната”, Томислав Дончев – народен представител от ПП ГЕРБ, Юсеин Вейселов – народен представител от ПП “Движение за права и свободи” и Даниел Петров – народен представител от ПП “Възраждане”.

Работната среща е предвидена да се проведе на 28 януари от 13.30 ч. в сградата на Община Трявна.

По време на разговора между местната управа и излъчените от габровска област депутати ще бъдат обсъдени основни проблеми на района, засягащи жителите на Трявна и Плачковци и малките населени места и ще бъдат търсени ефективни методи за тяхното решаване.

От администрацията на Силвия Кръстева посочиха:

  • Привличане на инвестиции за изграждане на така желаната спортна зала в гр. Трявна и общежития към нея
  • Намиране на средства за подобряване на инфраструктурата на емблематичните за гр. Трявна ул. “Ангел Кънчев” и ул. “Петко Р. Славейков”
  • Обстановката и проблемите, вследствие на пандемията от КОВИД-19 у нас
  • Привличане на инвестиции за осигуряване на заетост и по-високи доходи за местното население
  • Развитие на туризма в региона

В случай на възпрепятстване от страна на народните представители за присъствие на работната среща в сградата на Община Трявна, същата ще бъде проведена в София при удобни за народните представители дата и час.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията хвана голямо количество контрабандни цигари

Published

on

270 000 къса контрабандни цигари бяха иззети при специализирана полицейска операция, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана на 15 януари, в района на севлиевското село Богатово. Тогава за проверка бил спрян товарен автомобил „Фиат Добло“, управляван от 41-годишен севлиевец.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово и представители на Агенция „Митници“ открили в товарния отсек буса натоварени кашони, пълни със стекове цигари, които били без валиден български акцизен бандерол.

Иззети били 27 мастербокса от различни марки. Водачът на автомобила е бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 234 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран, осигурено е финансиране

Published

on

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран през тази година, уверение за това се получи в Областната администрация от инж. Деян Георгиев, директор на Областно пътно управление – Габрово.

Мостът е в изключително компрометирано състояние, има готов технически проект и осигурено финансиране в размер на близо 150 000 лв.

Освен този участък в област Габрово за настоящата година са предвидени за ремонт още няколко пътни отсечки от републиканската пътна мрежа с най – влошено технико – експлоатационно състояние.

Това стана ясно от проведената среща на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов с представители на АПИ, „Автомагистрали“ ЕАД и министерството. По време на срещата от АПИ бяха представени конкретно по области участъци, които са определени за спешен ремонт през 2022 г. – това са път III 5006 – Габрово – Узана от км 5+682 до км 21+380; път III -609 Трявна – Дряново от км 47+432 до км 63+800; път III-403 Кормянско – Крамолин от км 14+000 до км 26+685; път III -401 – известен като стария път за Ловеч, път III-4403 Габрово- Кози рог от км.0+000 до км 18+088, както и път I-5 Габрово – връх Шипка от км 155+195 до км 170+000.

Предвидените отсечки обхващат участъци от всички общини на територията на област Габрово, а с реализирането на ремонтните дейности ще се подобри значително технико-експлоатационното състояние на пътищата, както и ще се повиши безопасността на движение.

След тази среща министърът отвори възможността граждани да могат да подават свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Предложенията и сигналите, включително снимки и видеоматериали, могат да се изпращат на имейл адрес: signali@api.bg. Те ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица