Свържи се с нас

Култура

В очакване на културни събития „Локация Център” 2012

Published

on

Вече са известни повечето участници в програмата на културни събития „Локация Център” 2012. Тази година интересът от страна на артисти, които искат да се представят в Габровска област, е значително повишен. Между 22-29 юни жителите и гостите на региона ще имат голям избор от спектакли, изложби, литературни четения, музикални събития и алтернативни форми на изкуството. Участие ще вземат повечето културни институти. Индивидуални творци ще отворят за посещение ателиетата си. Събитията ще се проведат в Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново и в няколко села от областта.

За рекламната кампания на събитията организаторите търсят подкрепа от местни и национални бизнес партньори. Отправя се покана към фирмите да направят дарение и да поставят логото си в подкрепа на Локация Център. Имиджовата реклама по време на културни събития отдавна е широко разпростанена в европейските страни и все повече се развива в България. Широката общественост също е поканена да се включи в набирането на средства чрез малки дарения според желанието и възможностите на всеки. Техническата организация се осъществява чрез доброволци.

“Локация Център” се провежда за втора година. Това е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област. Основна цел е да се създаде достъпен начин за срещи на живо между публиката и артистите. За целта се изготвя туристически културен маршрут с международна рекламна кампания. Името идва от регионалния характер на събитието – култура в Централна България. Организаторите от сдружение „Артерия“ считат, че е важна децентрализацията на културата от столицата и големите градове към другите части на България.

Изключителен интерес тази година представляват спектаклите, които ще се играят както в залите с големи сцени, така и в алтернативни пространства на открито.

Очакват се още няколко допълнения в програмата на културни събития „Локация Център” 2012. Пълна информация за времето и мястото на всяко едно събитие ще бъде разпространена в началото на юни.

За пълноценно разпространение на информация за културния маршрут са необходими средства за печатни материали и текущи организационни разходи.

За набирането им организаторите отправят покана към бизнеса и обществеността да помогнат с малки суми!
Дарение
може да направите

по банков път
Корпоративна търговска банка
IBAN
   BG94 KORP 9220 1035 5427 01
BIC
KORPBGSF
получател: Сдружение „Артерия”
основание:
дарение за „Локация Център”

или в кутията за дарения в галерия Орловска 10
намира се на ул.Орловска 10, Габрово

Ако сте фирма и желаете да подкрепите имиджово събитията чрез поставяне на вашето лого,

Свържете се със сдружение „Артерия”:

0876560908; 0876256956

адрес:
Галерия „Орловска 10”
ул. Орловска 10

Габрово 5300 България

www.orlovska10.com

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица