Свържи се с нас

Култура

В очакване на културни събития „Локация Център” 2012

Published

on

Вече са известни повечето участници в програмата на културни събития „Локация Център” 2012. Тази година интересът от страна на артисти, които искат да се представят в Габровска област, е значително повишен. Между 22-29 юни жителите и гостите на региона ще имат голям избор от спектакли, изложби, литературни четения, музикални събития и алтернативни форми на изкуството. Участие ще вземат повечето културни институти. Индивидуални творци ще отворят за посещение ателиетата си. Събитията ще се проведат в Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново и в няколко села от областта.

За рекламната кампания на събитията организаторите търсят подкрепа от местни и национални бизнес партньори. Отправя се покана към фирмите да направят дарение и да поставят логото си в подкрепа на Локация Център. Имиджовата реклама по време на културни събития отдавна е широко разпростанена в европейските страни и все повече се развива в България. Широката общественост също е поканена да се включи в набирането на средства чрез малки дарения според желанието и възможностите на всеки. Техническата организация се осъществява чрез доброволци.

“Локация Център” се провежда за втора година. Това е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област. Основна цел е да се създаде достъпен начин за срещи на живо между публиката и артистите. За целта се изготвя туристически културен маршрут с международна рекламна кампания. Името идва от регионалния характер на събитието – култура в Централна България. Организаторите от сдружение „Артерия“ считат, че е важна децентрализацията на културата от столицата и големите градове към другите части на България.

Изключителен интерес тази година представляват спектаклите, които ще се играят както в залите с големи сцени, така и в алтернативни пространства на открито.

Очакват се още няколко допълнения в програмата на културни събития „Локация Център” 2012. Пълна информация за времето и мястото на всяко едно събитие ще бъде разпространена в началото на юни.

За пълноценно разпространение на информация за културния маршрут са необходими средства за печатни материали и текущи организационни разходи.

За набирането им организаторите отправят покана към бизнеса и обществеността да помогнат с малки суми!
Дарение
може да направите

по банков път
Корпоративна търговска банка
IBAN
   BG94 KORP 9220 1035 5427 01
BIC
KORPBGSF
получател: Сдружение „Артерия”
основание:
дарение за „Локация Център”

или в кутията за дарения в галерия Орловска 10
намира се на ул.Орловска 10, Габрово

Ако сте фирма и желаете да подкрепите имиджово събитията чрез поставяне на вашето лого,

Свържете се със сдружение „Артерия”:

0876560908; 0876256956

адрес:
Галерия „Орловска 10”
ул. Орловска 10

Габрово 5300 България

www.orlovska10.com

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица