Свържи се с нас

Новини

Нарушенията на пътя извършени от пешеходци се увеличават

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Служителите на реда в Габровска област са заловили 11 неправилно пресичащи пешеходци за периода от 23 април до 01.05.2012 година, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. За сравнение, при същото нарушение за предходната седмица /17 – 22 април/ са били  глобени едва петима. Най-многобройни са нарушенията на пътя са  за  превишена скорост, като санкционираните са 136, при проверени общо 1 120 превозни средства от Пътна полиция  на територията на областта.

Констатираните нарушения на Закона за движението по пътищата са 432 , за които са съставени 158 акта и са наложени 260 глоби с по фиш. Неизползващите обезопасителни колани са 27  и шестима са неправоспособните водачи заловени зад волана. Наказаните за неправилно изпреварване са 12, а  двама  шофьорите отнели предимството на пешеходец.

Спипаните да управляват МПС след употреба на алкохол за периода са четирима. На територията на областта са станали 13  пътни инцидента. От движение са спрени и два автомобила.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

„Майчина грижа“ с благотворителна инициатива за Великден

Published

on

За Великден Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ дари хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Инициативата „Не сте сами“ е започната от дамите от дружеството през изминалата година за Коледа, когато подпомагат петдесет и шест възрастни и още четири семейства в невъзможност с общо десет деца.

На последвалото общо събрание решават, че тази инициатива трябва да се продължи и провежда два пъти в годината на големите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение Христово.

Така днес те раздадоха подготвените пакети, включващи продукти от първа необходимост и разбира се козунак за празника, на шестдесет възрастни самотно живеещи хора без никаква подкрепа и четири семейства с девет деца.

Списъците са определени с помощта на кметските наместници и кметовете, които са най-близо да хората в малките населени места и познават добре техните съдби и нужди.

Освен средствата от благотворителни базари, провеждани от дружеството, в инициативата се включва и една от търговските вериги в нашия град като дарява продукти на стойност 500 лв, а управителят на веригата подпомага каузата с лични средства за деветте деца.

Към използваните средства се добавят и дарените от Германия – инициативна група от гр. Карбен и семейството на Александър и Снежанка Ненови. Подкрепата веднъж или два пъти не е достатъчна, но е важна, защото особено по празниците хората в невъзможност чувстват най-голяма липса и трудност.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ изказва своята най-топла благодарност към всички, които ги подкрепят и чрез тях връщат усмивката на деца и възрастни.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

Община Габрово внедрява стандарта ISO 50001

Пита гражданите за енергията и климата.

Published

on

Община Габрово ще прилага система за управление на енергията в общинския сграден фонд по международния стандарт ISO 50001, съобщи Миглена Въгленова от отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в администрацията на кмета.

Традиционно стандартът намира приложение в индустриалните процеси и адаптирането му в общинската администрация е пилотнo. Процедурата по получаване на сертификата е във финален етап.

Внедряването му ще подобри контрола над 29 общински сгради и ще подпомогне изпълнението на законодателните и регулаторните изисквания.

Инициативата е в рамките на проект за ообновена, еко, ефективна и активна администрация, който бе изпълнен в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Разработката цели да бъдат въведени иновативни методи за координация в администрацията за дейности в сферата на енергийния преход. Създаден е нов организационен пакет от документи, сред който е Иновационна стратегия за управление на енергията.

Към нея са разработени правила за използване на енергийните ресурси, административен кодекс за устойчива мобилност и кодекс за комуникация с гражданите в сферата на устойчивата енергия.

Основен компонент в проекта е платформата за набиране на предложения от гражданите – т. нар. Градска лаборатория за идеи (Urban Living Lab), за съвместно планиране с акцент върху климата и енергията.

Целта е да сe приложат иновации в градски условия, които са припознати от различни заинтересовани страни (граждани, бизнес, научни и академични среди, публичен сектор).

Идеи вече се приемат чрез онлайн формата в сайта на Община Габрово и регулярно ще бъдат оценявани, обсъждани и реализирани според възможностите, допълват още от администрацията на кмета.

Зареди още

Новини

„Маратон на добротата“ в ДГ „Първи юни“

Published

on

Учители, деца и родители от детска градина „Първи юни“ – Габрово се включиха в инициативата „Маратон на добротата“, която започва със запознаване на малчуганите с историите в книжката „Мечо и добрината обикалят гората“ на авторката Виктория Петрова.

Мотивирани да правят по една добрина всеки ден, децата изработват и картички за предстоящите празници, които са дарени на отделението по педиатрия в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, убедени, че радостта и подкрепата действат като лекарство на всеки болен и помагат за по-бързото му възстановяване.

Жестът предизвикал радост у малките пациенти и екипа на отделението, а техните учители споделят: „Подобни инициативи, които идват от деца за деца са вдъхновяващи.

Изключително е важно, че още от ранна възраст, децата се възпитават в съпричастност към другия, което гарантирано ще ги превърне в добри и отговорни възрастни хора.“

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица