Свържи се с нас

Новини

Полицията в близост до обществото

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Стратегията “Полицията в близост до обществото” е един от основните приоритети в дейността на Областната дирекция на МВР – Габрово. По това направление отчитат идентифицирани проблеми на сигурността на гражданите в областта 70 /62 през 2010 год./ Разработени са и съответния брой работни карти, с определени цели, мероприятия и партньори за решаването им. От тях са реализирани 71 с  изцяло или частично решени проблеми, срещу 53 за предходния период. Проблемите касаят основно сигурността на учениците около училищата, опазване имуществото и собствеността на гражданите, безопасността на движението и др.

Ефективността от дейността на Охранителна полиция, чиято основна цел е приближаването на полицейската работа до обслужваното население, се измерва и със следните показатели: 2914 срещи с граждани, ръководители на учреждения и фирми; 256 изготвени програми и мероприятия за работа с рискови социални групи; 618 срещи и беседи в училищата; 95 предложения за подобряване на обществения ред и безопасността на движението и 11 заседания на МКОРС.

Обстановката за отчетния период по линия на КАТ е следната:

През 2011 година са регистрирани 768 пътно – транспортни произшествия, от които 682 с материални щети и 86 с ранени и убити.

Въпреки лекото завишение на тежки ПТП през изминалата година спрямо 2010 г., като цяло се наблюдава устойчива тенденция към намаляване на аварийността и пътно-транспортния травматизъм на територията на област Габрово за последните пет години.

 Положителен момент в обстановката по безопасност на движението през 2011 г. е и факта, че смъртните случаи, настъпили при ПТП, са от месеците януари до май.  През летния сезон, когато трафикът е бил най-интензивен и до края на година няма тежки ПТП с убити, за разлика от 2010 г., когато през летния период са загинали двама души. Може да се каже, че през лятото на 2011 г. се наблюдаваше доста по-спокойна пътна обстановката по републиканските пътища на наша територия и по уличната мрежа в населените места. Водещите причини за възникване на пътно-транспортните произшествия остават превишената и несъобразена скорост, неправилното изпреварване и отнемането предимство на ППС и пешеходци. Tревожна e тенденцията към ръст на пътно-транспортните произшествия с пешеходци през последните години. Прави впечатление постоянното нарастване на техния дял спрямо общия брой настъпили тежки ПТП, като през 2011 г. и 2010 г. те формират една трета от всички произшествия с убити и ранени.

От 01.01.2011 г. до 31.12.2011 г. на територията на област Габрово са настъпили общо 30 ПТП с участие на пешеходци, при които са загинали двама и са ранени 30 пешеходци. През 2010 г. са настъпили 25 ПТП с участие на пешеходци. От общо 7 загинали в следствие на ПТП през 2010 г., трима са пешеходци.

Сектор “Пътна полиция” проведе редица превантивни мероприятия за намаляване опасността от тежки ПТП с пешеходци по уличната мрежа. През месец октомври бе извършен цялостен оглед от служители “ПП” на пешеходните пътеки в Габрово и  бе изпратено подробно сигнално писмо до кмета на общината, в което конкретно са посочени пешеходни пътеки с липсващо или недостатъчно осветление. Предложено бе и работата на уличното осветление да покрива изцяло тъмната част на денонощието, също да се съобрази с промяната на часовото време.

За постигнати високи резултати и професионално изпълнение на поставените задачи през отчетния период са наградени 99 служители от ОДМВР-Габрово. Най-много са наградените служители с Колективна парична награда – 40, следвани от наградените с “Обявяване на благодарност с допълнителен платен отпуск” от директора на ОДМВР – 26, “Писмена похвала” от директора на ОДМВР – 15 и т.н. С “Почетен знак – III степен” от министъра на вътрешните работи е награден инспектор Владимир Найденов – сектор “ПКП – ОДМВР Габрово.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков с отворена среща в Габрово

Published

on

Предприемачът Ивелин Михайлов и експертът по национална сигурност полк. Николай Марков ще проведат отворена среща, под надслов „За бъдещето на България“ в Габрово. Събитието ще се проведе в петък, 26 април, от 19.00 часа в конферентната зала на хотела, находящ се на бул.“Трети март“.

На срещата двамата ще говорят за проблемите в България като геополитическото положение на страната, ограбването на ресурсите ѝ от страна на наднационалния капитал и лобизма в националната политика и ще споделят своите решения.

Те ще представят и визията си за бъдещето на страната ни и конкретните стъпки, които ще предприемат. Подобни отворени срещи под този наслов вече се проведоха в Бургас, Варна , Видин , Добрич, Сливен, Русе и Стара Загора и други, и преминаха при засилен интерес от страна на жителите на градовете.

Записите от тях може да гледате в YouTube канала на „Свободен глас“.

Зареди още

Новини

ОУ „Неофит Рилски“ стана шампион на футболния турнир „Малки лъвчета“

Published

on

На открития терен в спортен комплекс „Христо Ботев“ се проведе традиционният турнир по мини футбол „Малки лъвчета“, за деца от 1-ви до 4-ти клас на габровските училища. В рамките на три дни се играха футболни двубои разделени в две предварителни групи.

Много оспорвано и с голямо желание за победа се състояха финалните срещи за III и IV място между отборите на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и СУ „Райчо Каролев“, завършил при резултат 2:1 и за I – II място между отборите на НУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Ран Босилек“ завършил с резултат 3:1. Титлата шампион и първо място в турнира бе отредено на отбора от ОУ „Неофит Рилски“.

Второ място заеха футболните надежди от ОУ „Ран Босилек“, на трето са ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и четвъртото място остана за малките футболисти от СУ „Райчо Каролев“.

Участниците бяха наградени с медали и купи за отборите от заместник-кмета Невена Минева и с пожелание за още повече победи и успехи.

Както във всеки футболен турнир, така и в „Малки лъвчета“ бяха раздадени и индивидуални награди. Грамота за „Най-добър защитник“ получи Велислав Петров. Голмайстор на турнира стана Атанас Атанасов, а „Най-добър вратар“ – Николай Донев. С грамота за „Полезен играч“ бе отличен Деян Стоев.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица